Sernik gotowany w piernikowym cieście

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,615
4,743
113
Wpisuję na prośbę Gosi
wink.gif

Połączenie kwaskowatej masy serowej i słodkiego aromatycznego placka miodowego jest wprost idealne.
lecker.gif

Przepis na ciasto miodowe pochodzi z tej starej książeczki której już dawno nie mam, ale ten sam przepis znalazłam tu
Wymiary mojej blaszki to 24/34cm mierzone górą. Ciasto trzeba przygotować ze trzy dni wcześniej aby smaki się przegryzły a piernik zmiękł.

Ciasto miodowe zrobiłam z 2/3 porcji i tak wpisuję proporcje.
Dodam jeszcze, że w org przepisie podane jest na całą porcję 3 łyżeczki sody, ale ja nigdy tak dużo jej nie dawałam, 2 płaskie łyżeczki całkowicie wystarczają.

Ciasto miodowe:

2 szkl mąki,
1 szkl cukru pudru (niepełna)
1/3 kostki masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
1,5 płaskiej łyżeczki sody,
Płaska łyżka przyprawy do piernika,

Masło, jajka, miód, cukier, wszystko na raz utrzeć przez jakieś 5 min, do tego dodawać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą stopniowo, bo robi się coraz gęściejsze i na koniec wszystko wymieszać ręką, bo mikser nie da rady. Ciasto dobrze jest zostawić na przynajmniej godzinę w lodówce aby stężało, ja często robię go poprzedniego dnia. Całość przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180 st przez ok 15 min. Blaszkę wstawiamy do zimnego piekarnika i pilnujemy bo dość szybko ciemnieje i się przypala. Kolor ma być taki brązowo-złoty. Jeszcze ciepłe ciasto wyciągnąć z blaszki i od razu przeciąć na pół.

Masa serowa:

1kg zmielonego sera ( ja daję z wiaderka)
1 masło,
1-1.5 szkl cukru ( wg uznania, ja lubię słodsze wypieki więc daję 1.5 szkl),
2 żółtka,
1 cukier waniliowy,
2 budynie waniliowe, takie na 0,5 l mleka,

Wszystko razem do rondla, postawić na ogniu, mieszać rózgą, ciężko idzie, ale w miarę ogrzewania się masa rzednie, zagotować i po lekkim przestudzeniu wylać na spód placka i przykryć drugim. Ja to robię w blaszce, bo masa serowa jest dość rzadka i póki ciepła nie trzyma formy, ale jak już zastygnie, to wyciągam z blaszki, żeby ciasto nie przeszło metalem.

Ciasto przekładam do plastikowego pojemnika z przykrywą i tak przez 2- 3 dni, a potem.... mmm poezja
lecker.gif

Kompletnie nie umiem pisać przepisów, wolałabym to opowiedzieć
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• sernik_gotowany.jpg
    sernik_gotowany.jpg
    117.4 KB · Wyświetleń: 12
Ostatnią edycję dokonał moderator:
  • Love
Reakcje: janie

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,615
4,743
113
Joanna @ 20 Oct 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1592960A chcesz znowu mieć?
Bo mam dwa egzemplarze - jeden kupiłam, drugi dostałam w prezencie.
icon_smile.gif
Też miałam dwie, bo mi teściowa swoją dała. Moją dzieci porysowały, jak były małe a tę drugą wyniosłam do piwnicy i gdzieś pewnie tam leży. Nie potrzebuję jej az tak bardzo, bo te fajniejsze przepisy przepisałam zawczasu do zeszytu,
icon_mrgreen.gif
taka jestem
icon_mrgreen.gif
ale bardzo ci Joanno dziękuję
bussi.gif

Gosiu powodzenia
wink.gif

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Musiałam zutylizować ser swojski ;)
Masę położyłam na sprawdzonych biszkoptach a wierzch zalałam galaretką.
Rodzina orzekła, ze pyszny
icon_smile.gif

Dzięki za przepis, kiedyś spróbuję zrobić z tym ciastem.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Upiekłam dziecku do szkoły, jest bardzo smaczny. Ciasto piekłam 15 minut w temperaturze 170 stopni - wyszło idealne, od razu pierwszego dnia miękkie i rozpływające się w ustach.
Nie chłodziłam też go w lodówce, tylko od razu po zagnieceniu upiekłam.

reniam_123 @ 20 Oct 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1592957Wszystko razem do rondla, postawić na ogniu, mieszać rózgą, ciężko idzie, ale w miarę ogrzewania się masa rzednie, zagotować i po lekkim przestudzeniu wylać na spód placka
Żeby było łatwiej, najpierw roztopiłam masło z cukrem, a potem dodałam ser i pozostałe składniki. Mieszało się bez problemu. Nie doczytałam, żeby ostudzić i wylałam gorącą, co ciastu na szczęście nie zaszkodziło.

W jakiej temperaturze go trzeba przechowywać?

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,615
4,743
113
Cieszę się Joanno, że ciasto ci smakuje, ja też często wylewam gorący ser bo nie chce mi się czekać aż przestygnie, ciastu absolutnie to nie szkodzi.
Sernik trzymam raczej w lodówce.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
reniam_123 @ 14 Apr 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1607330Sernik trzymam raczej w lodówce.
Tak myślałam, ale wolałam się upewnić.
Przez wiele lat sądziłam, że nie lubię gotowanych serników, bo dawniej robiło się je ze zwykłego mielonego twarogu i miały nieco grudkowatą konsystencję, która mi nie odpowiadała.
Ale z takiego sera wiaderkowego mielonego fabrycznie wychodzi bardzo dobry.

tonieani

Member
Kwi 20, 2009
19
0
0
Cytuję:
"Ciasto przekładam do plastikowego pojemnika z przykrywą i tak przez 2- 3 dni, a potem.... mmm poezja
icon_smile.gif
"

Czy to znaczy, że ciasto powinnam zrobić 2-3 dni przed spożyciem? Czyli jeśli ma być np. na sobotę, to robię je we czwartek?
Czy w tym pojemniku przechowujemy w lodówce?

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,615
4,743
113
Dokładnie tak jak piszesz. To ciasto robię już dzisiaj i szczelnie zamknięte będzie sobie leżało do niedzieli.
Wydaje mi się, że w czwartek to już ostatni dzwonek, ciasto musi się "przegryźć" i zmięknąć, bo upieczone blaty są raczej twardawe.

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
Zrobiłam masę, mega prosta do zrobienia. Smak faktycznie lekko kwaskowy, przestygnie i przełożę piernik staropolski 👍

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Też go dziś zrobiłam:
IMG_20241222_205630.jpg
Zapowiada się pysznie. Dwa blaty z ciasta staropolskiego, jeden makowo- orzechowy, przełożony w środku powidłem zrobionym z różnych suszonych owoców i pomarańczy.
Następnym razem zamiast gotowych budyni dam skrobię kukurydzianą i ziemniaczaną, bo mimo dodania esencji waniliowej wyczuwa się charakterystyczny sztuczny posmak "gotowca".

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,615
4,743
113
Joanno, ciasto wygląda bardzo ładnie, jak tort :love:
Dwa, a może trzy lata temu też zrobiłam coś takiego jak ty, tzn połączyłam miodownik z tego przepisu, ten ser i makowy, ale nie pieczony tylko smażony i wyszło z tego bardzo smaczne ciasto więc na pewno twoje też będzie pyszne 😋

• Like
Reakcje: Joanna

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy