Sernik kawowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,842
303
83
Sernik kawowy

Przepis podała na Izbushce Lavender Dream na podstawie książki Better Homes and Gardens "New baking book"
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=42

Składniki:
Spód:
1 i 3/4 szklanki zmielonych herbatników czekoladowych typu Digestive
1/3 szklanki roztopionego masła
Nadzienie serowe:
56 g półsłodkiej czekolady, drobno posiekanej
2 łyżki wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki likieru kawowego lub wody
680 g serka śmietankowego (cream cheese)
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
tortownica o średnicy 20 cm wysmarowana masłem

Zemleć ciastka w malakserze, dodać stopione masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Uzyskaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość 5 cm. Masę wyrównać i dokładnie ugnieść. Formę włożyć do lodówki.

W rondelku zmieszać czekoladę, 2 łyżki wody i rozpuszczalną kawę. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż czekolada zacznie się topić. Zdjąć z ognia, dodać likier lub 2 łyżki wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
Serek wymieszać z cukrem, mąką i esencją waniliową do uzyskania kremowej masy. Nie ubijać zbyt długo. Dodać jajka ( wszystkie na raz), wymieszać do połączenia składników.
Z uzyskanej masy serowej odlać do drugiego naczynia 2 szklanki, przykryć i odstawić. Do pozostałej masy dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać. Wylać masę na spód z herbatników, postawić tortownicę na blasze i wstawić do piekarnika na 30 minut ( temp. 176 stopni C). Po tym czasie wyjąć, ostrożne wlewać po kręgu pozostawioną uprzednio masę serową, dając się jej samej rozprowadzić. W ostateczności - delikatnie wyrównać łopatką. Wstawić do piekarnika na następne 25 minut. Wyjąć sernik, chłodzić przez 10 minut na metalowej kratce. Po tym czasie przeciągnąć nożem wzdłuż ścianek tortownicy, by oddzielić od niej ciasto i zostawić sernik do zupełnego ostudzenia. Zdjąć obręcz tortownicy i włożyć ciasto do lodówki przynajmniej na cztery godziny.


Mój sernik:

]sernik_kawowy4.jpg

sernik_kawowy5.jpg

sernik_kawowy8.jpg

Sernik jest po prostu wyśmienity, nawet mimo moich drobnych modyfikacji.
I tak - po pierwsze, nie miałam czekoladowych herbatników, tylko zwykłe pełnoziarniste Digestive, więc razem ze stopionym masłem dodałam do niech trochę posiekanej gorzkiej czekolady. Wzięłam też troszkę większą tortownicę ( o średnicy 22 cm) i nie wykładałam herbatnikową masa jej boków, a tylko dno. Do masy serowej również dodałam gorzką czekoladę, a nie półsłodką i odrobinkę mniej cukru niż w przepisie (niepełną szklankę).
Oryginalnego cream cheese też oczywiście nie miałam, więc dałam serek śmietankowy Delfico (o zawartości 24% tłuszczu) wymieszany z 1 opakowaniem mascarpone.
Ciasto przygotowałam zgodnie z przepisem, ale piekłam go już sprawdzoną metodą gazetową, czyli obłożyłam boki tortownicy zmoczonymi opaskami z gazet i włożyłam ją na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Potem wyjęłam, delikatnie dołożyłam na wierzch jasną masę i piekłam przez następne 50 minut w 160 stopniach. Studziłam przez 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Nie musiałam przeciągać nożem wzdłuż ścianek tortownicy, bo sernik sam pięknie od nich odstał. Po zupełnym ostudzeniu chłodziłam go przez noc w lodówce.
Więcej o metodzie gazetowej tu:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...l=torcik+serowy

Nie chciało mi się brudzić szklanki, więc jasnej masy odlałam na oko, stąd jest jej trochę mniej niż czekoladowo - kawowej.
Sernik jest naprawdę wspaniały - absolutnie kremowy, rozpływający się w ustach. Bardziej smakuje jak wykwintny krem czy tort, niż jak typowy sernik. Polecam gorąco wszystkim łasuchom!

Inna wersja:

sernik_kawowy.jpg

Sernikowe ABC:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14637
 

Załączniki

  • sernik_kawowy.jpg
    sernik_kawowy.jpg
    22.1 KB · Wyświetleń: 43
  • sernik_kawowy4.jpg
    sernik_kawowy4.jpg
    58.3 KB · Wyświetleń: 60
  • sernik_kawowy8.jpg
    sernik_kawowy8.jpg
    38.2 KB · Wyświetleń: 54
  • sernik_kawowy5.jpg
    sernik_kawowy5.jpg
    43 KB · Wyświetleń: 58
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,842
303
83
Na powyższych zdjęciach sernik wygląda jakoś blado, ale w rzeczywistości jasna masa jest żółciutka i pięknie kontastuje z kawową.
Na tym zdjęciu kolor jest zbliżony do oryginału:

sernik_kawowy3.jpg
 

Załączniki

  • sernik_kawowy3.jpg
    sernik_kawowy3.jpg
    23 KB · Wyświetleń: 35
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gru 16, 2005
686
0
0
Joanno, sernik wygląda genialnie i wyobrażam sobie, że tak samo smakuje! Muszę koniecznie wypróbować
icon_biggrin.gif
 

nelly26

Member
Paź 25, 2005
79
0
0
śliczny
icon_smile.gif
u mnie też dodany do ulubionych i chyba w niedzielę zrobie
icon_smile.gif
mam nadzieję że wyjdzie taki piękny jak twoj
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
3
38
łomatko,w życiu tylu serników nie upiekłam w tak krótkim czasie a tu następny się pojawił i to koniecznie do zrobienia :lol:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
piękny :shock: :shock: :shock: ludzie dajcie mi taką rodzinke czterdziestoosobową żebym miała dla kogo piec to wszystko :cry:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
CYTATOtwórz cukiernię! Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Ty sie smiejesz a ja na powaznie o tym myślałam :mrgreen:

CYTATjezeli Ty placzesz- to co ja mam powiedziec, wczesniej gotowalam dla moich rodzicow i 3 braci a teraz mam tylko meza, ktory jest niejadakiem i to, co robie robie tylko z pasji do pieczenia i gotowania, bo pozniej zmuszona jestem sama to zjesc... Sad Sad
no wlaśnie, najgorsze jak nie ma sie dla kogo piec :cry: u mnie chociaz sa rodzice ale później...musze sie gromadki dzieci dorobić :mrgreen:
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
no wlaśnie, najgorsze jak nie ma sie dla kogo piec :cry: u mnie chociaz sa rodzice ale później...musze sie gromadki dzieci dorobić :mrgreen:
alebo możesz piec i wysyłać do mnie rodzina 3 osobowa ale przyjmę każdą ilość ciasta, podać adres? :mrgreen:

A wracając do tematu serniczek super i na pewno przepyszny ale ja nie mam tak małej tortownicy :cry: może by tak z podwójnej porcjina tortownicę 26?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,842
303
83
ja nie mam tak małej tortownicy - może by tak z podwójnej porcji na tortownicę 26?
IMHO, podwójna porcja to ilość bardziej odpowiednia do tortownicy 28 -30 ( wszak to byłby sernik z prawie 1400 g sera), a do tortownicy 26 dałabym półtorej porcji ( czyli troszkę ponad kilogram sera).