Sernik kawowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
cinnamon @ 6 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=644815zrobiłam na święta-i niestety nie wyszedł
icon_sad.gif
no cóz- będę eksperymentować z pozostałymi sernikowymi przepisami ;)
A na pewno robiłaś zgodnie z przepisem? Bo jeśli eksperymentowałaś, to faktycznie mógł się nie udać...
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
No więc upiekłam i ja - zmodyfikowany - wg Małgosi.dz
W smaku rzeczywiście dobry, tylko nie wiem, czy on aby jest dopieczony, bo konsystencja jest taka maziowata trochę. Piekłam w kąpieli wodnej, mam wrażenie, że gdybym piekła ten sernik z pomocą gazety nasączonej wodą to byłby on bardziej "zwarty". I chodzi mi tu raczej o warstwę ciemną, która siedziała w piecu 1 godz., a patyczek przy sprawdzaniu był suchy.

No nic, idę "zobrazować" moje wywody
icon_wink.gif

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Hmmm, tak się zastanawiam, na ile wyszedł Ci maziowaty, Basiu...?
Bo ten sernik, bez względu na to czy pieczony metodą gazetową (robilam wiele razy), czy w kapieli wodnej - wychodzi po prostu bardzo kremowy. I zwarty. Nic nie płynie, nie rozpada się, ani nic na "nie".
icon_wink.gif
Jego konsystencja (zwlaszcza ta czekoladowa) jest zupelnie inna, niż w tradycyjnych sernikach. No, taka jego uroda.
icon_smile.gif

Wstawię i tutaj fotkę, żeby pokazać, że w kąpieli wodnej sernik wychodzi równiez doskonale.
icon_smile.gif

sernik_kawowy_2.JPG

Załączniki

• sernik_kawowy_2.JPG
    sernik_kawowy_2.JPG
    73 KB · Wyświetleń: 4

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Margot, ja dokładnie tak samo.
icon_smile.gif
Pisalam o tym na blogu, że generalnie nie przepadam za sernikami, ale ten kawowy (dziękuję Joannie!
anbetung.gif
) jest wyjątkowy, bo mało "sernikowy".
mniam.gif

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
A jeszcze tak mi się przypomnialo...
basiu, dałas jemu dobrze ostygnąć? Przytrzymałaś go w lodówce kilka godzin?
Bo ten sernik z tych, co najlepiej smakują na zimno.
Po kilku godzinach w lodówce (ja trzymam zwykle całą noc, zanim go rozkroję poraz pierwszy) - zmienia swoją konsystencję, staje się bardziej zwarty.

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Małgoś, no nie ukrywam, że zdjęcie które zamieściłaś na swoim blogu zainspirowało mnie ostatecznie do zrobienia tego sernika.
Zdjęcie wstawię później, bo teraz na szybko z doskoku jestem.
Może słów mi zabrakło na określenie konsystencji tego sernika i stąd ta maziowatość
icon_biggrin.gif
, ale nie miałam nic złego na myśli
icon_biggrin.gif
, bo ciasto bardzo nam smakuje
icon_biggrin.gif
.
No i jednak patrząc na Wasze zdjęcia dochodzę do wniosku, że i mojemu sernikowi nic nie brakuje, no, może poza takimi ślicznymi dekoracjami w jakie co niektóre z Was swoje ciasta "ubrały"
icon_wink.gif

Małgosiu zdradź jeszcz jak zrobiłaś te esy-floresy na swoim?
Zostawiłaś trochę ciemnej masy i na białej wykałaczką rozprowadzałaś?

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
basiau @ 20 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=650235Zostawiłaś trochę ciemnej masy i na białej wykałaczką rozprowadzałaś?
Tak, bardzo podobnie.
icon_smile.gif

Nakapałam niewielką ilość masy ciemnej i co prawda nie wykałaczką, a nożem o ostro zakończonym czubku - przeleciałam energicznie w różnych kierunkach, tak by rozprowadzić brązową masę i jednoczesnie wymieszać ją nieco z masą białą.

cinnamon

Member
Paź 21, 2007
23
0
0
Joanno-nie dodałam mąki ale jedna dziewczyna też tak piekła i jej wyszedł. mogła to być wina piekarnika... w każdym razie mojej cioci bardzo smakował, reszcie też ale nikt się nie rozpływał.mnie średnio przypadł do gustu, najwyraźniej wolę troche lżejsze serniki :]

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
chyba ten sernik najbardziej mnie przekonal!!!! robie go!!! biore sie do roboty jutro od samego rana!!!

Larcia

Member
Sty 10, 2008
3
0
0
Tez postanowilam upiec ten serniczek. Polalam go musem z czerwonych owocow. PYCHA!Swietny przepis!!!

Załączniki

• CIMG0939.JPG
    CIMG0939.JPG
    301.8 KB · Wyświetleń: 0

hot chocolate

Member
Mar 19, 2008
1
0
0
Już od dawna śledzę przepisy na tym forum i postanowiłam zacząć od tego właśnie sernika. Zrobiłam go z polewą czekoladową (tą rewelacyjną z żelatyną, która się nie przyczepia do noża). Wyszedł przepyszny, tylko, że grubości mazurka. Ale to chyba dlatego, że zrobiłam go w gtradycyjnej prostokątnej blaszce. Trochę się bałam wlać ten płyn (bo taką miał konsystencję ptrzed pieczeniem) do tortownicy. Mimo to jeszcze raz podkreślam smak przepyszny i ten zapach... Kto go jeszcze nie robił, niech żałuje. Jest smaczny nawet dla tych, którzy tak jak ja nie cierpią kawy. Dziękuję za tak wspaniały przepis
cvety.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Jutro rano będę go piekła
icon_smile.gif
Oby się udał, bo rodzinka ze stolycy nadciąga
icon_wink.gif
Będę robiła z 1,5 porcji, w tortownicy 26cm. Czy w zwiazku z tym piec sernik 1,5 godziny?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy