Sernik krakowski

kuchRen

Member
Lis 1, 2004
414
0
0
Mojej rodzince, no i mnie oczywiście, najbardziej odpowiada sernik z rosą.Naprawdę szybko się go robi, a przez to że jest pokrywany na koniec ubitą pianą z białek, nie opada i efektownie wygląda, szczególnie jak po ostygnieciu cukier z białek się karmelizuje i piana jest pokryta takimi brązowymi kropelkami stąd chyba nazwa - sernik z rosą
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Kajorek ty motylka zostaw w spokoju i daj ten przepis kobieto bo ta fotka baaaardzo jest sugestywana
icon_razz.gif


Nika i jak udał się?
 

jo_lina

Member
Wrz 13, 2004
29
0
0
Iguanko, kochanie, czyzbys nie wiedziala, ze Nika mam bana?... hm...
a serniczek wyszedl jej przepiekny, zdjecia z kazdej strony... istne cudo, piekniejszy niz ten tutaj :d
 

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
Ja mam przepis niestety jeszcze nie wypróbowany ale wygląda na obiecujący i zbliżony do orginału

Herbatnikowe ciasto
250 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka, cukier waniliowy
posiekać na stolnicy mąkę z utartym na jarzynowej tarce masłem.
wsypać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, i wbić żółtka.
siekać wszystko nożem a gdy składniki się połączą szybko zagnieść miękkie ciasto i wstawić do lodówki

Masa serowa
750 g tłustego wiejskiego sera
200 g cukru pudru
2 jajka 6 żółtek
1 paczka budyniu waniliowego
150 g masła
100 g rodzynek, 50 g migdałów
3-4 łyżki skórki pomarańczowej
3-4 łyżki gęstej śmietany
ser przetrzeć przez sito
w misce ubić mikserem masło, dodać ser, proszek budyniowy, śmietanę, i cukier puder
ubić lekko widelcem- ze szczyptą soli- jajka i żółtka, wlać do masy serowej i ucierać przez kwadrans
wsypać rodzynki, obrane i posiekane migdały, skórkę pomarańczową

2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o gróbości 1 cm
rozsmarować masę serową
z reszty ciasta toczyć wałki, układać na serze kratkę
posmarować paseczki białkiem
wstawić na 50-60 min do średnio nagrzanego piekarnika
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Ja mam przepis niestety jeszcze nie wypróbowany ale wygląda na obiecujący i zbliżony do orginału

Herbatnikowe ciasto
250 g mąki przennej
100 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka, cukier waniliowy
posiekać na stolnicy mąkę z utartym na jarzynowej tarce masłem.
wsypać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, i wbić żółtka.
siekać wszystko nożem a gdy składniki się połączą szybko zagnieść miękkie ciasto i wstawić do lodówki

Masa serowa
750 g tłustego wiejskiego sera
200 g cukru pudru
2 jajka 6 żółtek
1 paczka budyniu waniliowego
150 g masła
100 g rodzynek, 50 g migdałów
3-4 łyżki skórki pomarańczowej
3-4 łyżki gęstej śmietany
ser przetrzeć przez sito
w misce ubić mikserem masło, dodać ser, proszek budyniowy, śmietanę, i cukier puder
ubić lekko widelcem- ze szczyptą soli- jajka i żółtka, wlać do masy serowej i ucierać przez kwadrans
wsypać rodzynki, obrane i posiekane migdały, skórkę pomarańczową

2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o gróbości 1 cm
rozsmarować masę serową
z reszty ciasta toczyć wałki, układać na serze kratkę
posmarować paseczki białkiem
wstawić na 50-60 min do średnio nagrzanego piekarnika
upieklam je dzisiaj
spod jest rzeczywiscie fantastyczny
maslano herbatnikowy wykorzystam go
ale...
masa serowa byla lejaca i tak rzadka ze waleczki ciasta sie w niej zatapialy
szukam dalej idealu... ;)
 

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
Sylion tak sobie myślę że może trzeba tylko zmniejszyć ilość jajek
np. 1 całe i 4 żółtka, ale to tylko taka luźna myśl
icon_smile.gif


a w ogóle to się upiekł, czy wyszła glina? szkoda by było tyle składników zmarnować
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Sylion tak sobie myślę że może trzeba tylko zmniejszyć ilość jajek
np. 1 całe i 4 żółtka, ale to tylko taka luźna myśl :)

a w ogóle to się upiekł, czy wyszła glina? szkoda by było tyle składników zmarnować
nie no nie
u mnie zadne ciasto sie nie marnuje ;)
jest gliniasty ale nam akurat takie drobiazgi nie przeszkadzaja ;)
 

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
może w tym wierszyku staropolskim mieści się tajemnica wszystkich serników 8)

Sernik, sernik...
Cudo z sera,
który miałko się uciera
trochę cukru, trochę piany
rodzynki i marcepany
jajka kurze lub gołębie
niby nic, a niebo w gębie
niby nic, a cuda czyni.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
:bat:
Ty mi tu nie wyjeżdzaj z tajemnica tylko jakis kolejny faaaajny przepisik sprzedaj.
Tylko tym razem poprosze ze wskazowkami zeby nie zepsuc :wink:
 

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
luźna wariacja dla odważnych ( połączenie kilku przepisów jeszcze nie wypróbowane )

ciasto wykonać wg przepisu który podałam powyżej, a masę serową wykonać następująco:

75 dag tłustego sera twarogowego
30 dag cukru pudru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kwaśnej śmietany 30%
5 dag masła
10 dag rodzynek
3 łyżki skórki pomarańczowej
1 torebka cukru waniliowego

- rodzynki umyć i osączyć
- ser 2x zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito
- oddzielić żółtka od białek
- ser przełożyć do miski, wlać śmietanę i ucierając mikserem dodawać po jednym żółtku, po łyżce cukier, cukier waniliowyi mąkę ziemniaczaną. Masło stopić, ostudzić i wymieszać z masą
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
- do masy dodać osuszone rodzynki i skórkę pom.
- na koniec gdy masa jest gładka delikatnie wymieszać ją z pianą
- masę wyłożyć na ciasto, i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku
50-60 min
- upieczony sernik polukrować ( 3 łyżki cukru pudru utrzeć z 2 łyżkami soku cytrynowego, i łyżeczką wrzącej wody )
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
krakowski to taki na jasnym ciescie kruchym z kratka na wierzchu?

osobiscie nie lubie takeigo sernika.... kojarzy mi sie ze slodkimi ulepkami z cukierni jakie kiedys byly.

z sernikow to bardzo lubie sernik z ciastem gora dol, ciasto z dodatkiem kakalo - masa serowa jak dla mnie jest lekka i puszyta - chyba nawet gdzies tu podawalam ten sernik ...skleroza nie boli :mrgreen:

a drugi sernik ktory bardzo lubie to mokka z gruszkami anusiaczka - rewelacja

pzdr
yenn