Sernik londyński na cynamonowym spodzie

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Sernik londyński to mój ulubiony rodzaj sernika - mój sernikowy ideał, zarówno pod względem smaku jak i struktury. Robi się go naprawdę szybko i prosto. Ma on także jedną ważną zaletę - to sernik, który nigdy nie opada.

londyn.jpg

na sernik:
1/2 kg sera białego, twarogu ( ja daję półtłusty)
4 jajka ( 2 całe i 2 żółtka)
10 pełnych łyżeczek cukru pudru ( do smaku, jeśli lubimy bardziej/mniej słodki, dajemy odpowiednio więcej/mniej)
1 łyżeczka esencji waniliowej, cukier waniliowy lub 2-3 krople waniliowego zapachu do ciasta

na polewę:
5-6 pełnych łyżek kwaśnej śmietany
1 pełna łyżeczka cukru pudru
zapach waniliowy do ciasta (2 krople) lub esencja waniliowa

na spód:
200 g herbatników typu petit beurre lub digestive
1 pełna łyżeczka cynamonu
100 g miękkiego masła

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Formę do pieczenia (21 cm) wyłożyć równo masą z bardzo drobno pokruszonych herbatników, ugniecionych z masłem i cynamonem. Wyrównać, dociskając dłonią. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.

Twaróg utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier, wanilię i po jednym jajku. Następnie dodać żółtka i ucierać masę, aż będzie puszysta i kremowa, bez grudek.

Masę przelewamy do formy do pieczenia.

Sernik wstawić do dużej formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Do dużej formy nalać wrzącej wody. Woda powinna sięgać mniej więcej do ˝ wysokości naczynia z sernikiem.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut.

Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą na masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.

Sernik wyjąć i wystudzić, a następnie odstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin.

Sernik wyjmujemy z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem.

sernik_londynski.jpg

Załączniki

• londyn.jpg
    londyn.jpg
    109.3 KB · Wyświetleń: 1
  • sernik_londynski.jpg
    sernik_londynski.jpg
    45.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
o rany
szczena.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A czy można go upiec gazetowo? Bo ja w tortwnicy nie wsadzę niczego do wody - nie wierzę żeby się nie nalało do środka! No i dla nas trzeba by podwoić ilość , przynajmniej podwoić.
gruebel_2.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Inula, Orelia, Jean - dziękuję
icon_biggrin.gif

Samanto - ja piekę w takiej białej formie ceramicznej, jak jest na dolnym zdjęciu. Z tortownicą bym faktycznie kąpieli wodnej nie ryzykowała. Raczej gazeta, choć w przypadku londyńskiego nie robiłam nigdy z gazetą, tylko zawsze w tej ceramicznej.
Londyński jest raczej płaskim sernikiem, ale oczywiście można podwoić składniki - tylko trzeba wtedy rozważyć czas pieczenia.

Czytałam gdzieś o metodzie wykładania tortownicy forma aluminiową, aby nie przeciekało.
albo po prostu upiecz w zwykłej formie - prostokątnej, którą wstawisz w większą?

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Mała_Mi @ 1 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=916835Samanto - ja piekę w takiej białej formie ceramicznej, jak jest na dolnym zdjęciu. Z tortownicą bym faktycznie kąpieli wodnej nie ryzykowała. Raczej gazeta, choć w przypadku londyńskiego nie robiłam nigdy z gazetą, tylko zawsze w tej ceramicznej.
Londyński jest raczej płaskim sernikiem, ale oczywiście można podwoić składniki - tylko trzeba wtedy rozważyć czas pieczenia.

Czytałam gdzieś o metodzie wykładania tortownicy forma aluminiową, aby nie przeciekało.
albo po prostu upiecz w zwykłej formie - prostokątnej, którą wstawisz w większą?
Albo go może upiekę metoda gazetową? Co myślisz? Albo dalej będę szukać mojego idealnego sernika...

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Powiem tak: ja nie próbowałam, ale czemu nie? Do odważnych świat należy.
icon_smile.gif
Zrób z moich proporcji - jak się dobrze uda, to sobie następnym razem podwoisz. A jak się nie uda (tfu-tfu!) to znaczy, że to sernik do kąpieli wodnej
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Uda się. Piekłam. Z innego przepisu, ale podobny.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
O, dzięki, Joanno! Zatem problem rozwiązany
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
To już nie są żarty. Mam chyba 6 przepisów na sernik na święta - a upiekę najwyżej 2. Osiołkowi w żłoby dano
dump.gif

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
skusiliśmy się i warto było - tylko górna warstwa nie wyszła mi zbyt apetyczna ( dodałam cynamon) więc na szybkiego jeszcze zrobiłam serek mascarpone z kremówką i cukrem waniliowym , a do spodu dodałam posiekane migdały, które były w cynamonowym karmelu
icon_mrgreen.gif

Sernik_londy_ski_na_cynamonowym_spodzie1.jpg
Sernik_londy_ski_na_cynamonowym_spodzie.jpg

Mała Mi
anbetung.gif
cvety.gif
dziękuję za wspaniały przepis
cvety.gif
( i po cichu liczę ,że nie uraziłam małymi modyfikacjami
icon_redface.gif
)

Załączniki

• Sernik_londy_ski_na_cynamonowym_spodzie.jpg
    Sernik_londy_ski_na_cynamonowym_spodzie.jpg
    66.8 KB · Wyświetleń: 1
  • Sernik_londy_ski_na_cynamonowym_spodzie1.jpg
    Sernik_londy_ski_na_cynamonowym_spodzie1.jpg
    70.2 KB · Wyświetleń: 1

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Wow, Guciu, piękny! Z tym mascarpone to świetny pomysł. Faktycznie, polewa z cunamonem pewnie brązowa wyszła. A że migdały dodałaś - to tylko cieszyć sie mogę, bo na pewno tak pyszne wyszło, jak na to wygląca.
Ogromnie się cieszę, że Ci smakuje
icon_biggrin.gif

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Mała_Mi @ 6 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=918455Wow, Guciu, piękny! Z tym mascarpone to świetny pomysł. Faktycznie, polewa z cunamonem pewnie brązowa wyszła. A że migdały dodałaś - to tylko cieszyć sie mogę, bo na pewno tak pyszne wyszło, jak na to wygląca.
Ogromnie się cieszę, że Ci smakuje
icon_biggrin.gif
Mała Mi
anbetung.gif
cvety.gif

Tak , polewa brązowa wyszła, wygląd może nie zachwycał, ale w smaku pyszna
mniam.gif
serek mascarpone wspaniale współgrał z całością , migdały zresztą też.
lecker.gif

A smakowało baaaaaardzo
mniam.gif

Jeszcze raz
anbetung.gif
cvety.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Cieszę się, że Ci smakuje
icon_biggrin.gif

Co do tego budyniu, to oczywiście, jeśli ta wersja Wam odpowiada, to wszystko jest jak najbardziej ok, jednakże ja nie uważam dodatku mąki do masy serowej za wskazaną - w tego typu serniku się jej nie dodaje, nie jest potrzebna. Bo budyń to przede wszystkim mąka. Dla bardziej waniliowego smaku dodałabym cukier waniliowy, więcej ekstraktu waniliowego, lub wręcz ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
Ale jak mówię, jeśli Wam pasowało, to super
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy