Sernik londyński

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
Bardzo Ci dziękuję syso!
cvety.gif
Co prawda nie robię zakupów w Asdzie (ten serek słony był z sainsbury's) ale rzut beretem od mojej pracy jest Asda, to po serek mogę wpaść. Drugi rzut beretem, tylko w inną stronę jest Costco, bo tam, dowiedziałam się od tatter, jest niesłony amerykański serek kremowy.

A połączenie mascarpone(w sainsbury's jest pyszny) z quarkiem zobaczyłam na blogu tatter, co prawda nie pieczony, ale sobie pomyślałam, że można by tak spróbować zastosować takie połączenie, jako twaróg do serników. Jak widać można, z czego się bardzo cieszę, bo lubię serniki.

Odkąd jestem w UK(2 lata minęło) sernik robiłam dopiero 3 razy, tenże londyński, wiedeński z mascarpone(to był eksperyment
fiesgrins.gif
), który był pyszny, ale tak tłusty, że wręcz ociekał tłuszczem, i raz kupiłam w polskim sklepie jakiś wiaderkowy do serników, był okropny, nikt go nie chciał jeść
icon_neutral.gif

Po Twoim przepisie widzę, że może być dobry, ja bym na to jeszcze polewę czekoladową zrobiła(zawsze daję
icon_wink.gif
)

PS. przypomniało mi się, że chyba właśnie z samego quarka jeszcze piekłam, taki chudy, nie było to dobre!

PS.2 myślałam jeszcze o eksperymencie z ricottą, jako słodkie nadzienie do naleśników używam z powodzeniem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Dodam jeszcze swoje "3 grosze"...otoz w sainsbury's mozna rowniez kupic pyszny, bardzo kremowy serek na wage, (w serowej sekcji). Nie wszystkie S. go maja, wiec nie powiem Wam czy jest dostepny w Waszym, ale zapytac chocby warto...

Ostatnio, gdy go kupilam, polaczylam go z ziolami roznymi i wypelnilam taka masa serkowo-ziolowa czerwone papryczki Peppadew...bardzo, bardzo polecam!!!

Poza tym zawsze pozostaje domowy wyrob twarogu i wtedy dla dan z serem ... the sky's the limit
icon_wink.gif

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
pozostanie my chyba tylko "mój" Sainsbury's(luknę na te sery w dziale garmażeryjnym) i domowy wyrób, o którym też myślę.

Wczoraj wybrałam się do obu polecanych sklepów i ani w Costco(to hurtownia!) nie było kremowego, ani w Asdzie(choć to taka z tych olbrzymich) nie było Presidenta.

Na następny sernik pójdzie więc pewnie mix mascarpone-quark
icon_smile.gif

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
ewena @ 30 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=723080ponieważ zostało mi troche żółtek z pavlovej, więc postanowiłam upiec ten sernik. Nie wiem jak smakowałby zrobiony z normalnego sera, z kremowego, niestety jak dla mnie był za słony. Ale wyglądał ładnie
icon_wink.gif

Pokaż załącznik 28265
Ta słoność to przypuszczam,że nie od serka tylko od ciasteczek digestive.
Ponieważ ja od zawsze na diecie bezsolnej to wyczuwam we wszystkim sól i naprawdę te ciasteczka są słonawe.
Dlatego ja zaryzykuję z petitkami.
I jeszcze jedna opcja,że oprócz ciastek masło było słonawe.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Muszę,a teraz to nawet i chcę.
Dla osób lubiących sól nie znam metody odstawienia jej całkowicie.To nie prawda,że jakieś zioła i przyprawy ją zastąpią.
Odstawiałam stopniowo(już ok.10 roku życia) coraz mniej soląc potrawy.
I teraz wszystko co jem jest za słone,chleb ze sklepu słony,masło słone,ciasteczka słone.A jak gotuję dla gości to mąż przychodzi próbować.

Te ciacha digestive są słone,bo ja lubię słodycze i podjadam ciasteczka a tych nie mogę ze względu na ich słonawy posmak.Dlatego serniczek jest na liście do zrobienia,ale z innych ciasteczek.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Ja czasami też robię spód z herbatników ale dodaję jeszcze orzechy. Wpiszę może się komuś przyda.

75g masła
175g herbatników
50g orzechów włoskich

Orzechy posiekać lub zmiksować z herbatnikami, rozetrzeć z masłem.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
kasik @ 23 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=741738naprawdę te ciasteczka są słonawe
Też tak uważam

Ilona @ 23 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=741742I jak to zrobic zeby nie solić
icon_question.gif
gruebel_2.gif
Pomarzyć dobra rzecz
icon_neutral.gif

index.php?act=findpost&pid=741780Muszę,a teraz to nawet i chcę.
Dla osób lubiących sól nie znam metody odstawienia jej całkowicie.To nie prawda,że jakieś zioła i przyprawy ją zastąpią.

Dlatego serniczek jest na liście do zrobienia,ale z innych ciasteczek.
Niestety tak, smaku soli nic mi nie jest w stanie zastąpić. A sól uwielbiam i doskonale wiem, że solę za dużo. Ale nie umiem inaczej
cry_1.gif
natomiast, gdybym musiała, to zrezygnowałbym na pewno. Potrzebna mi alergia na sól
icon_mrgreen.gif

Używam ciach typu petit beurre (mój Czh za słonym smakiem nie przepada a pojęcie za słodkich słodyczy dla niego nie istnieje.
icon_eek.gif
), może wtedy zmniejsz ilość cukru w masie serowej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Tez juz próbowałam z ziołami i nic z tego. Zioła + sól i owszem
icon_wink.gif

Sis zrób Czh blok - niech się zapcha
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

Noemi

Member
Lut 6, 2007
139
0
0
Witam! Czy ktoś mógłby mi napisać, co to jest ekstrat waniliowy? Może to głupie pytanie,ale naprawdę nie wiem. Bardzo podoba mi się ta polewa, no i oczywiście ten sernik. Noemi

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
index.php?act=findpost&pid=741738Ta słoność to przypuszczam,że nie od serka tylko od ciasteczek digestive.
Ponieważ ja od zawsze na diecie bezsolnej to wyczuwam we wszystkim sól i naprawdę te ciasteczka są słonawe.
Dlatego ja zaryzykuję z petitkami.
I jeszcze jedna opcja,że oprócz ciastek masło było słonawe.
Zdecydowanie to ser był słony niestety, choć nie przeczę, że i ciasteczka digestive są słone i nie przepadam za nimi, ale była ich naprawdę cieniutka warstwa. Masła są tu trzy rodzaje, to najpopularniejsze, w niektórych sklepach jedyne, to masło solone, bardzo słone, jest też wersja light, lekko słone, choć dla mnie również za słone no i dostępna w niektórych sklepach wersja niesolona, czyli normalne masło
icon_smile.gif

Kupuje tylko masło niesolone, nie tylko do ciasta ale i do jedzenia.
Co do sera, to znalazłam serek kremowy z niewielką ilością soli (0,7 g na 100g, ten, z którego piekłam miał 2g na 100), ale doszłam do wniosku, że to nie tylko sól mi przeszkadza w sernikach z serków kremowych, ale i konsystencja tego sera....
icon_smile.gif

W swoim życiu jadłam fantastyczne serniki z pysznego sera, więc trudno mi się przestawić na takie sernikopodobne....a w sernikach niestety, to ser jest najważniejszy....
icon_smile.gif

charlotte

Member
Sie 20, 2008
52
0
0

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
A ja mam takie pytanie - nabylam esencje waniliowa (pisze - "essence of vanilla beans" i zastanawiam sie, czy jest mocniejsza czy slabsza niz ekstrakt. Ekstrakt byl w wiekszych buteleczkach, wiec tak droga dedukcji to potrzeba go wiecej.. ? Prosze o pomoc, bo ja pierwszy raz mialam okazje nabyc takie cos. :]

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
ach, upiekłam - smaczny
lecker.gif

zdjęcie robione komóką, więc trochę niewyraźne.

Załączniki

• Sernik_londynski.JPG
    Sernik_londynski.JPG
    32.8 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy