Sernik londyński

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
a co z 3 białkami ?
gruebel_2.gif

wiem, że nie idą do ciasta, ale cóż z nich zrobić ?
icon_razz.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Jak zrobisz z podwójnej porcji to zostaje nawet 6
icon_smile.gif
A z tej ilości białek to ja zawsze robię Pavlovą , a jak mi zostaje 3 to piekę bezy.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
no tak sześć
icon_mrgreen.gif
to chyba na mnie już pora xD

pavlovą robiłam raz i się nie udała więc jakoś się zraziłam do niej.
Drukuję przepisy i zobaczymy- pod koniec tygodnia może zrobię
icon_smile.gif

Tatko w końcu wspominał że lubi serniki
gruebel_2.gif
a takiego na pewno jeszcze nie jadł.

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Maraa @ 22 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=719744Już wysłałam do Ciebie Czerwonego Kapturka z pełnym koszyczkiem poziomek, ale uważaj jak będziesz otwierała drzwi...
icon_mrgreen.gif

Maraa @ 22 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=719746Piekłam w tortownicy 25cm ale była wypełniona po samiuśki brzeg, więc proponuję 28cm będzie wygodniej.
Ale z podwójnej porcji, tak?

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
moja rodzinka to szczerze powiedziawszy z większym zadowoleniem wcina sernik z prostokątnej blaszki (to chyba z przyzwyczajenia..
gruebel_2.gif
)
zobaczę czy objętościowo się bardzo różnią ..

poza tym dla mnie to nawet łatwiej bo mam brytfannę większą jeszcze od dużej blaszki to wtedy nie muszę sie martwić uszczelnianiem tortownicy.
zastanowie się jeszcze nad tym
gruebel_2.gif

icon_mrgreen.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Marao, prześliczny sernik i piękne zdjęcia. Mój weekendowy sernik też podawałam z poziomkami, bo uzbierałyśmy ich w sobotę z przyjaciółką całą dwukilogramową łubiankę.
icon_smile.gif
mniam.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Twoja szkoła, Joanno
bussi.gif
cvety.gif

Przeczytałam Sernikowe ABC i chyba wszystkie Twoje sernikowe wątki. No i mam nadzieję, że coś jeszcze ze mnie będzie, bo do tej pory to byłam sernikowym nieudacznikiem.
Joanno, bardzo Ci dziękuję za to, że podzieliłaś się swoją wiedzą.

P.S> Teraz jeszcze muszę się nauczyć piec chleb na zakwasie.
icon_mrgreen.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Maraa @ 23 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=720126Twoja szkoła, Joanno
bussi.gif
cvety.gif

Przeczytałam Sernikowe ABC i chyba wszystkie Twoje sernikowe wątki. No i mam nadzieję, że coś jeszcze ze mnie będzie, bo do tej pory to byłam sernikowym nieudacznikiem.
Joanno, bardzo Ci dziękuję za to, że podzieliłaś się swoją wiedzą.

P.S> Teraz jeszcze muszę się nauczyć piec chleb na zakwasie.
icon_mrgreen.gif
Tak Joanna to mistrz sernikowy ,ale ty Maraa jesteś wyjątkowo zdolnym uczniem ! I jestem spokojna ,że wkrótce znajdę zdjęcia twoich chlebów

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
ponieważ zostało mi troche żółtek z pavlovej, więc postanowiłam upiec ten sernik. Nie wiem jak smakowałby zrobiony z normalnego sera, z kremowego, niestety jak dla mnie był za słony. Ale wyglądał ładnie
icon_wink.gif

serlond.jpg

Załączniki

• serlond.jpg
    serlond.jpg
    334.9 KB · Wyświetleń: 1

Beata71

Member
Sty 19, 2006
428
0
0
To chyba zależy od sera. Mascarpone np. nie jest słony. Kremowy "Piątnicy" jeśli dobrze pamietam też nie jest słony.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Slony sernik
gruebel_2.gif
Mogłaś szpinaku dodać i byłoby OK
icon_wink.gif

To jakiego sera nie używać do słodkich wypieków
icon_question.gif
icon_wink.gif

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
z tym szpinakiem to rzeczywiście niezły pomysł
icon_wink.gif

a piekłam z philadelphiopodobnego, no nie podchodzą mi te sery jako materiał na sernik niestety(na kanapki bardzo lubię). A sporo przepisów jest z użyciem philadelphi właśnie.
Mascarpone jest pyszny i eksperymentowałam z wiedeńskim, ale niestety jest strasznie tłusty. Spróbuję z ricottą następnym razem, albo zrobię własny twaróg
fiesgrins.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
ewena @ 1 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=723306z tym szpinakiem to rzeczywiście niezły pomysł
icon_wink.gif

a piekłam z philadelphiopodobnego, no nie podchodzą mi te sery jako materiał na sernik niestety(na kanapki bardzo lubię). A sporo przepisów jest z użyciem philadelphi właśnie.
Marscapone jest pyszny i eksperymentowałam z wiedeńskim, ale niestety jest strasznie tłusty. Spróbuję z ricottą następnym razem, albo zrobię własny twaróg
fiesgrins.gif
ewena, ja tez nie lubie Philladelphi do sernikow, nie odpowiada mi tenn slony smak i juz. Kiedys zrobilam sernik czekoladowy i niestety mimo ze piekny i bardzo kremowy wyladowal w koszy, nikomu nie smakowal. A masz kolo siebie Asde, bo widze, ze piszesz z UK?? Ja jak jestem w Asdzie to kupuje polski serek President w 250 g opakowaniach chyba po 64p. Zawsze jest pare opakowan, doskonale sie nadaje do sernikow. A jak nie ma to mieszam 250 mascarpone i 500 g quarka, bez problemu dostaniesz tu w kazdym supermarkecie, Sernik z tego wychodzi bardzo smaczny, a mascarpone nadaje mu kremowosci. O taki robie:
Sernik z mascarpone

Opakowanie mascarpone (250g)

2 opakowania serka Quark (500)

szklanka cukru pudru lub drobnego (caster sugar)

cukier waniliowy domowy/ekstrakt wan

2 lyzki masla (wystarczy, bo mascarpone jest tlysty)

4 jajka

2 lyzki maki ziemniaczanej

rodzynki, skorka co kto lubi

serki utrzec z 1 jajkiem, zoltkami, cukrem, cukrem wanil i maka. Ubic piane z bialek i delikatnie wymieszac z masa. Dodac rodzynki. Piec około godziny w 160 stopniach

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy