ewena, ja tez nie lubie Philladelphi do sernikow, nie odpowiada mi tenn slony smak i juz. Kiedys zrobilam sernik czekoladowy i niestety mimo ze piekny i bardzo kremowy wyladowal w koszy, nikomu nie smakowal. A masz kolo siebie Asde, bo widze, ze piszesz z UK?? Ja jak jestem w Asdzie to kupuje polski serek President w 250 g opakowaniach chyba po 64p. Zawsze jest pare opakowan, doskonale sie nadaje do sernikow. A jak nie ma to mieszam 250 mascarpone i 500 g quarka, bez problemu dostaniesz tu w kazdym supermarkecie, Sernik z tego wychodzi bardzo smaczny, a mascarpone nadaje mu kremowosci. O taki robie:
Sernik z mascarpone
Opakowanie mascarpone (250g)
2 opakowania serka Quark (500)
szklanka cukru pudru lub drobnego (caster sugar)
cukier waniliowy domowy/ekstrakt wan
2 lyzki masla (wystarczy, bo mascarpone jest tlysty)
4 jajka
2 lyzki maki ziemniaczanej
rodzynki, skorka co kto lubi
serki utrzec z 1 jajkiem, zoltkami, cukrem, cukrem wanil i maka. Ubic piane z bialek i delikatnie wymieszac z masa. Dodac rodzynki. Piec około godziny w 160 stopniach