Sernik marmurkowy bez pieczenia

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Twoj sernik, Joanno, planuje zrobic jutro. Podoba mi sie warstwowa wersja bardzo i te biszkopty savoiardi, mmmm. Waham sie jednak czy wybrac smak pomaranczowy czy mietowy, oba mnie kusza. I w mietowej przekonuja mnie te paluszki mietowo- czekoladowe...och, sama nie wiem
gruebel_2.gif

Powiedz mi czy masa serowa jest na tyle sztywna, ze mozna bezposrednio jedna na druga wykladac czy tez mam schlodzic przed nalozeniem kolejnej?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Swietnie. Dziekuje. Sernik ten bedzie deserem po rodzinnym obiedzie z okazji Dnia Matki, ktory obchodzimy w najblizsza niedziele.
Mam nadzieje, ze sie nie rzuca i uda mi sie zdjecie zrobic. Zrelacjonuje w kazdym razie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Jestem ciekawa, na jaką wersję się zdecydujesz. Pomarańczowa jest pyszna, ale i miętowa kusi....
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Joanno, donosze, ze sernik w lodowce sie chlodzi. Obie masy pyszne i tak jak mowilas: sztywne, elegancko daja sie rozsmarowac,
Jesli chodzi o smak, to zdecydowalam dodac do masy kakaowej kilka kropli ekstraktu pomaranczowego i posiekane z grubsza paluszki czekoladowe pomaranczowe. Biala masa jest waniliowa. Biszkopty savoiardi maczalam w soku z krwistych pomaranczy i Cointreau. Zapowiada sie pysznie. Rozmyslam wlasnie jak przystoic gore...

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
No i byl sobie sernik. A byl pyszny, intensywnie pomaranczowy, waniliowy i czekoladowy. Smakowal wszystkim. Bardzo. Moj maz zjadl 3 kawalki, za jednym zamachem, rozgladajac sie za kolejnymi dokladkami (do dzisiejszego zdjecia ostal mi sie smetny trojkacik). Mowil, ze jak ktos wymyslil taki sernik to nobel kuchenny mu sie nalezy, wiec niniejszym, Joanno, wreczam.
cvety.gif


Jak widac wierzch zostal przyozdobiony masa czekoladowa i obficie posypany czekoladowymi perelkami, a te perelki to chrupiace ciasteczka oblane czekolada wiec ciekawym byly kontrastem dla sernikowej pianki. Matyla byla super zadowolona (bo calkowicie samodzielnie dekorowala), a wiec wilk syty i owca cala.

Joanno, bardzo dziekujemy za przepis. Powtorzymy podobny w wersji mietowej. Planuje wkomponowac After Eights jakos.

 

Załączniki

  • No_bake_Chock_and_Vanilla_Cheesecake.jpg
    No_bake_Chock_and_Vanilla_Cheesecake.jpg
    212.8 KB · Wyświetleń: 6

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Chcę zrobić ten sernik na sobotnią uroczystość, a nie wiem czy formę smarujecie , czy wykładacie papierem bądź folią spożywczą żeby lepiej " wyszedł", i czy stopioną czekoladę wlewać przestudzoną?
icon_redface.gif
Z góry dziękuję za odpowiedź.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Formę można posmarować masłem czy wyłożyć folią; jak co komu wygodniej.
Czekoladę wlewa się oczywiście choć trochę ostudzoną. Ostatnio w tym celu dodałam do niej soku z pomarańczy.
Ważne jest też hartowanie żelatyny poprzez mieszanie jej stopniowo z masą, dodając najpierw po łyżce masy do rozpuszczonej żelatyny. Dodanie ciepłej żelatyny do bardzo zimnej masy serowej spowoduje, że zrobią się z niej grudki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Ulubiony sernik mojej córki. Już się chłodzi.
lecker.gif
 

Iza22

Member
Cze 21, 2012
921
0
0
Sernik się chłodzi, po obiedzie będzie degustacja
lecker.gif


Edit: Sernik pyszny,puszysty i rozpływający się w ustach. Joanno jesteś moją sernikową Królową
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Zapomniałam, że miałam zamiar odrobinę zmniejszyć ilość żelatyny, bo wolę mniej zwięzły. Smaczny bardzo. Czekolada to wedlowska biała karmelowa i Jedyna.
 
  • Like
Reakcje: Joanna