- Lis 28, 2005
- 33,508
- 5,691
- 113
Sernik marmurkowy z białą i ciemną czekoladą, bez pieczenia
Tortownica ok. 24 - 25 cm
Składniki:
Spód:
1 opakowanie ciasteczek Digestive (144 g )
50 – 60 g masła
25 g czekolady
50 g drobno posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie)
Masa serowa:
500 g naturalnego serka śmietankowego (np. Delfiko) lub gęstego serka homogenizowanego
120 g cukru
1 łyżka esencji waniliowej (lub opakowanie cukru waniliowego)
1 opakowanie jogurtu bałkańskiego lub greckiego (340 -400 g)
1 opakowanie śmietanki kremowej (ok. 200 g)
20 g żelatyny (np. Dr Oetker)
100 ml wrzątku
100 g stopionej białej czekolady
100 g stopionej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Spód:
Stopić czekoladę z masłem, dodać pokruszone wałkiem ciasteczka i orzechy, dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno dociskając ręką lub szklanką. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Ubić śmietankę.
Utrzeć serek z cukrem, wanilią i jogurtem. Dodać ubitą śmietankę. Wymieszać.
Przestudzoną żelatynę "zahartować", dodając do niej porcjami kilka łyżek masy serkowej.
Powstałą mieszaninę dodać do sera i dokładnie wymieszać.
Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać stopioną białą czekoladę, do drugiej – gorzką.
Starannie, ale szybko wymieszać.
Nakładać łyżką obie masy na przemian (kupkami) na schłodzony spód. Czubkiem noża delikatnie przemieszać, by uzyskać efekt marmuru. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Sernik ma wg mnie smak i konsystencję ptasiego mleczka.
Można go też robić bez ciasteczkowego spodu.
Polecam gorąco!
Tortownica ok. 24 - 25 cm
Składniki:
Spód:
1 opakowanie ciasteczek Digestive (144 g )
50 – 60 g masła
25 g czekolady
50 g drobno posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie)
Masa serowa:
500 g naturalnego serka śmietankowego (np. Delfiko) lub gęstego serka homogenizowanego
120 g cukru
1 łyżka esencji waniliowej (lub opakowanie cukru waniliowego)
1 opakowanie jogurtu bałkańskiego lub greckiego (340 -400 g)
1 opakowanie śmietanki kremowej (ok. 200 g)
20 g żelatyny (np. Dr Oetker)
100 ml wrzątku
100 g stopionej białej czekolady
100 g stopionej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Spód:
Stopić czekoladę z masłem, dodać pokruszone wałkiem ciasteczka i orzechy, dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno dociskając ręką lub szklanką. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Ubić śmietankę.
Utrzeć serek z cukrem, wanilią i jogurtem. Dodać ubitą śmietankę. Wymieszać.
Przestudzoną żelatynę "zahartować", dodając do niej porcjami kilka łyżek masy serkowej.
Powstałą mieszaninę dodać do sera i dokładnie wymieszać.
Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać stopioną białą czekoladę, do drugiej – gorzką.
Starannie, ale szybko wymieszać.
Nakładać łyżką obie masy na przemian (kupkami) na schłodzony spód. Czubkiem noża delikatnie przemieszać, by uzyskać efekt marmuru. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Sernik ma wg mnie smak i konsystencję ptasiego mleczka.
Można go też robić bez ciasteczkowego spodu.
Polecam gorąco!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: