SERNIK MOKKA Z GRUSZKAMI
Składniki:
27,5 dag masła
25 dag mąki
20 dag cukru
4 jajka
70 dag sera białego tłustego lub półtłustego
2 torebki kawy cappucino (małe saszetki, najlepiej śmietankowa lub waniliowa)
1 łyżka kakao czubata
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
gruszki (najlepiej świeżę, ale mogą być też z puszki)
Najpierw robimy ciasto – 15 dag masła stopić, dodać kawę i wszystko razem wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Mąkę przesiać, dodać 1 jajko, 10 dag cukru, sól i na koniec przestudzone masło z kawą. Zagnieść ciasto, podzielić na pół, jedną część schować do zamrażarki, druga wyłożyć na dno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (o średnicy ok. 26 cm).
Teraz masa serowa- ser zmielić dwa razy (można też dać ser który się kupuje mielony). Pozostałe masło stopić, przestudzić, dodać do sera, utrzeć. Dodać pozostały cukier, dodać żółtka, wszystko utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z serem. Całość wyłożyć na ciasto w tortownicy, wygładzić równo powierzchnie.
Na wierzch masy serowej wyłożyć gruszki, pokrojone w gruba kostkę lub 8-ki albo 16-stki, – jak kto woli. Na gruszki dajemy druga porcje ciasta – można rozkruszyć palcami, ja trę ciasto zmrożone w zamrażarce na tarce jarzynowej – wychodzą fajne wiórki.
Ciasto piec w temperaturze 180 st. przez ok. 60 minut.
Przepis pochodzi z internetu - mam go tak długo że już nawet nie pamiętam skąd go wziełam <!--emoid--><!--endemo-->
pzdr
yenn
Składniki:
27,5 dag masła
25 dag mąki
20 dag cukru
4 jajka
70 dag sera białego tłustego lub półtłustego
2 torebki kawy cappucino (małe saszetki, najlepiej śmietankowa lub waniliowa)
1 łyżka kakao czubata
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
gruszki (najlepiej świeżę, ale mogą być też z puszki)
Najpierw robimy ciasto – 15 dag masła stopić, dodać kawę i wszystko razem wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Mąkę przesiać, dodać 1 jajko, 10 dag cukru, sól i na koniec przestudzone masło z kawą. Zagnieść ciasto, podzielić na pół, jedną część schować do zamrażarki, druga wyłożyć na dno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (o średnicy ok. 26 cm).
Teraz masa serowa- ser zmielić dwa razy (można też dać ser który się kupuje mielony). Pozostałe masło stopić, przestudzić, dodać do sera, utrzeć. Dodać pozostały cukier, dodać żółtka, wszystko utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z serem. Całość wyłożyć na ciasto w tortownicy, wygładzić równo powierzchnie.
Na wierzch masy serowej wyłożyć gruszki, pokrojone w gruba kostkę lub 8-ki albo 16-stki, – jak kto woli. Na gruszki dajemy druga porcje ciasta – można rozkruszyć palcami, ja trę ciasto zmrożone w zamrażarce na tarce jarzynowej – wychodzą fajne wiórki.
Ciasto piec w temperaturze 180 st. przez ok. 60 minut.
Przepis pochodzi z internetu - mam go tak długo że już nawet nie pamiętam skąd go wziełam <!--emoid--><!--endemo-->
pzdr
yenn
Ostatnią edycję dokonał moderator: