Sernik popisowy

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Uwielbiamy ten sernik nie tylko ze względu na smak, ale też z powodu szybkości przygotowania. Jak dysponujesz malakserem, przygtowanie nie zajmie Ci więcej jak 10 minut!

DSCF1709.JPG


DSCF1706.JPG


Składniki:

ciasto:
  • 30 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 120 g margaryny
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa
puszka gotowej masy makowej z bakaliami

masa serowa

  • 2 opakowania twarogu chudego po 250 g
  • 250 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 250 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100g oleju
dodatkowo

  • 5 białek
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • wiórki kokosowe
Wykonanie:


  1. włączyć piekarnik, nastawić na 200 st. C
  2. Składniki na ciasto wrzucić razem do malaksera i zmiksować. Powstałą masę wyłożyć równomiernie na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Masa z podanych proporcji powinna być raczej sypka.
  3. masę makową wyłożyć równo na ciasto
  4. posypać wiórkami kokosowymi
  5. składniki na masę serową zmiksować w malakserze i wylać na masę makową
  6. włożyć do piekarnika i piec 1 h
  7. na 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka ze 100g cukru i szczyptą soli na sztywno i wyłożyć szybko na ciasto
  8. piec 10 minut
Sernik jest doskonały, wilgotny i dekoracyjny, po schłodzeniu na wierzchu powstaje piękna 'rosa'
Smacznego
icon_smile.gif



DSCF1708.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
To mam drugie ciasto na okazję przyjazdu córki, pierwsze to nieustająco drożdżówka Kawy!
Ale sernik i makowiec to jest to!
wink.gif
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
właściwie, to robię ten sernik ale bez maku przynajmniej 1 na 2 tygodnie
icon_smile.gif

I zawsze się udaje a wkład pracy przy dobrym malakserze ogranicza się do włożenia składników
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

nielegalna

Member
Sty 30, 2008
23
0
1
Sernik pyszny, miałam problem z wyłożeniem masy makowej na spód, bo spód przywierał mi do maku i się odklejał
icon_smile.gif
Reszta bez problemów :D

DSC09664.JPG
 

Załączniki

  • DSC09664.JPG
    DSC09664.JPG
    105.8 KB · Wyświetleń: 2

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
"Składniki na ciasto wrzucić razem do malaksera i zmiksować. Powstałą masę wyłożyć równomiernie na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Masa z podanych proporcji powinna być raczej sypka."

A jak się nie ma malaksera to jak? Pociachać nożem? Pognieść jak kruche (które mi niezbyt wychodzi)?
Wygląda pysznie i chętnie bym zrobiła na święta, ale mam trochę obaw, bo malaksera się jeszcze nie dorobiłam.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
też mam chęć na niego a nie mam malaksera...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy