Sernik przekładany od Moniki

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
P4181091.JPG

Składniki:

Ciasto:

- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 250 g margaryny
- 4 łyżki mleka (może być kwaśne mleko)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka.
- szczypta soli

Masa serowa

- 1 kg sera twarogowego (z wiadereczka)
- - 250 g masła/margaryny
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki mleka (125 ml)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (takie duże, na 3/4 l mleka)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

* szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę, puder i sól posiekać z margaryną (najwygodniej zrobić to w malakserze). W mleku rozpuścić proszek do pieczenia (powinien się spienić) i dodać do ciasta wraz z 2 jajkami. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części. Każdą z części rozwałkować na formę 24x36cm i upiec osobno 3 blaty w temp. 200 stopni (180 w termoobiegu) przez ok. 15 – 20 minut, do lekkiego zezłocenia.
W czasie kiedy pieką się blaty, przygotowujemy masę serową. Do rondla wrzucić masło/margarynę wraz z cukrem. Ustawić rondel na ogniu i doprowadzić do zagotowania się, mieszając aby rozpuścił się cukier. Do rondla włożyć ser z wiadereczka i mieszając , doprowadzić do zagotowania się. Jajka wymieszać wraz z budyniem w mleku i wlać do gotującego się sera. Energicznie mieszając, znów doprowadzić do zagotowania się.
Taką gorącą masą przekładamy blaty upieczonego ciasta (ciasto może być jeszcze gorące), zostawiając trochę masy do posmarowania wierzchniego blatu.
Na wierzch możemy pokruszyć kilka herbatników.
Odstawić sernik na 24 godziny w chłodniejsze miejsce, ale nie do lodówki

Przepis na sernik dostałam od koleżanki z pracy, zmieniając po swojemu proporcje i sposób wykonania ciasta a także proporcje masy serowej

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
BeataSz @ 30 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1124279o, podobny ze sposobu przygotowywania do tego, który ja dawno temu wstawiłam tu jako sernik smażony lata całe nie jadłam takiego, może czas zrobić
denknach.gif
fakt, podobny
icon_mrgreen.gif
Beata rób, bo to ciasto jest baaaaaaaaaaaaaaardzo smaczne. A tak w ogóle, to bardzo dawno Cię nie widziałam
bussi.gif
Ja przez roboczy tydzień nie mam dostępu do netu i mogę posiedzieć na cinie tylko w weekend a i to niezbyt długo

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Krysiu
bussi.gif
, fakt, bardzo rzadko na cina zaglądam, ale tak jakoś ostatnio wychodziło... ciągle jakiś dół mnie dopada....szkoda gadać.

co do sernika, to ser już zakupiłam
icon_biggrin.gif

i drożdże, bo chcę też Pandoro di Verona zrobić w cudem odnalezionych
banana.gif
glinianych, stuletnich formach.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Bardzo jestem ciekawa tych Twoich nowych/starych form.
Doły i mnie dopadają. Najpierw utrata pracy, w której i tak nie płacili, potem półroczne zwolnienie lekarskie, płatne też z minimum socjalnego a teraz praca na wyjazdach, gdzie po odliczeniu kosztów dojazdów i mieszkania, zostaje mi niecały tysiąc złotych. I do tego poniewierają człowiekiem jak tylko mogą. Mimo wszystko staram się uśmiechać jak najczęściej. Tylko jak nadejdzie taki czarny dzień, to chodzę i ryczę

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
stare formy pokażę jak zrobię w nich pandoro
icon_wink.gif
(babę wielkanocną już w jednej z nich piekłam) ale może widziałaś podobne- w skansenach na pewno są- ja uwielbiam starocie i w skansenach właśnie widywałam i ubolewałam, że nie mogę odnaleźć tych babcinych, ale na szczęście się odnalazły podczas gruntownego remontu domu rodzinnego
icon_biggrin.gif
.
Ale do rzeczy:
Sernik zrobiony, ale z budyniem karmelowym-bo zapomniałam kupić, a tylko taki w domu miałam.
Jakaś grudkowata ta masa serowa mi wyszła... zobaczymy jutro jaki w smaku. Dam znać oczywiście.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
ja wczoraj piekłam po raz drugi, bo ten pierwszy zniknął w mgnieniu oka. Podczas robienia okazało się, że nie ma w domu budyniu waniliowego czy śmietankowego w tej większej paczce. Był tylko karmelowy i toffi. Jakoś nie bardzo miałam zaufanie do tych smaków i wsadziłam waniliowy, taki mały.

P4191094.JPG

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
mój całkiem "inaczej", delikatnie mówiąc, wygląda
icon_mrgreen.gif

jak pisałam wcześniej masa jest z budyniem karmelowym i grudkowatym serem, poza tym placki mi się troszkę jakby przyjarały
icon_wink.gif
i całość wygląda melanżowo
icon_biggrin.gif

Upiekłam w mniejszej formie 4 placki, przełożone 3 razy masą, a na wierzch dałam polewę. Smaczne to jest, ale zbytnio mnie nie zachwyciło-to jednak nie ten smak, który pamiętałam, może w tamtych był jakiś aromat w serze
gruebel_2.gif
Ogólnie OK.

sernik_Krystyny_przek_adany.jpg

Załączniki

• sernik_Krystyny_przek_adany.jpg
    sernik_Krystyny_przek_adany.jpg
    29.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Beata, a jaki ser użyłaś ? W obu moich sernikach miałam taki z wiadereczka. Jeden był President a drugi Luxmilk , kupiony w Biedronce. Jak widać no obu zdjęciach, ser jest dosyć gładki. W drugim serniku, do gotującego się sera dowaliłam rozkrojone laski wanilii, wyjęte z robionego wcześniej ekstraktu. Budyń też miałam waniliowy.
Ale, faktem jest że te wcześniejsze sery (kupowane u baby na targu), były zdecydowanie inne. Przede wszystkim były o całe niebo bardziej tłuste, to i masa serowa inaczej też musiała smakować

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ser miałam śmietankowy-nie z wiaderka i pewnie dlatego grudki mam, ale nie przeszkadzają mi
icon_biggrin.gif
jeszcze spróbowałabym z tego mojego przepisu, ale pewnie niewiele będzie się smak różnił więc nie bardzo mi się chce.

Krysiu, formami się pochwaliłam w wątku o pandoro
icon_wink.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Beata, a aromat arakowy lub rumowy? Kiedyś często dodawało się go do sernika. Zwłaszcza arakowy. I babcia dodawała, i wszystkie jej sąsiadki. I mama też.
Moim zdaniem zdecydowany wpływ na smak może mieć fakt, że tutaj tego ciast a dużo a sera niewiele.
Gdyby zmienić proporcje, smak na pewno będzie inny. Może to to...
gruebel_2.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
agatko, myślę, że właśnie tego aromatu mi brakuje, zrobię więc kiedyś jeszcze jedną próbę właśnie z zapachem.

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
Krystyno ta masa serowa pyszna jest! Ale nastepnym razem zrobie takie ciasto jak podalas w przepisie, bo z biszkoptem tak pieknie sie nie prezentuje choc smakuje bardzo!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy