Sernik "Pijana wiśnia"

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
DSC08482.JPG

Składniki:

spód ciasta:

250 gram herbatników
3 łyżki kakao
100-120 masła

1 szklanka wiśni moczonych w koniaku i odcedzonych

Masa twarogowa:

1 kg sera tłustego (najlepszy jest taki swojski, z bazaru)
4 jajka
100 gram masła
150 gram gorzkiej czekolady
250 gram cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao

Glazura:

100 g czekolady gorzkiej
50 g masła

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z kakao i rozpuszczonym masłem. Wysypać na dno formy do pieczenia i przygnieść dobrze. Wstawić do lodówki.

Ser zemleć w maszynce do mięsa dwa, trzy razy. Dodać cukier i miksować całość dodając jajka, po jednym, miękkie masło, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, mąkę ziemniaczaną i kakao. Zmiksować na jednorodną masę.
Na spód z herbatników wyłożyć połowę wiśni a na wiśnie wyłożyć połowę masy serowej. Teraz położyć resztę wiśni i przykryć resztą masy serowej.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez około 50 - 60 minut. Po upieczeniu nie wyjmować sernika z piekarnika, tylko zostawić w nim do zupełnego wystygnięcia, przy lekko otworzonych drzwiczkach.
Całkowicie zimny sernik pokryć czekoladową glazurą (rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę wraz z masłem i lekko przestudzić) i wstawić do lodówki na całą noc.


 

Załączniki

  • DSC08482.JPG
    DSC08482.JPG
    85.1 KB · Wyświetleń: 3