- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0

Składniki:
spód ciasta:
250 gram herbatników
3 łyżki kakao
100-120 masła
1 szklanka wiśni moczonych w koniaku i odcedzonych
Masa twarogowa:
1 kg sera tłustego (najlepszy jest taki swojski, z bazaru)
4 jajka
100 gram masła
150 gram gorzkiej czekolady
250 gram cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
Glazura:
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
Herbatniki pokruszyć, wymieszać z kakao i rozpuszczonym masłem. Wysypać na dno formy do pieczenia i przygnieść dobrze. Wstawić do lodówki.
Ser zemleć w maszynce do mięsa dwa, trzy razy. Dodać cukier i miksować całość dodając jajka, po jednym, miękkie masło, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, mąkę ziemniaczaną i kakao. Zmiksować na jednorodną masę.
Na spód z herbatników wyłożyć połowę wiśni a na wiśnie wyłożyć połowę masy serowej. Teraz położyć resztę wiśni i przykryć resztą masy serowej.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez około 50 - 60 minut. Po upieczeniu nie wyjmować sernika z piekarnika, tylko zostawić w nim do zupełnego wystygnięcia, przy lekko otworzonych drzwiczkach.
Całkowicie zimny sernik pokryć czekoladową glazurą (rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę wraz z masłem i lekko przestudzić) i wstawić do lodówki na całą noc.