- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Źródło przepisu: http://www.acatinthekitchen.com/?p=75
Tiramisu Cheesecake
(adapted from Maxine Clarke’s book Cheesecakes)
Spód:
275 gr ciasteczek amaretti
75 gr masła
Masa:
750 gr kremowego sera 10% (quark)
2 dl cukru
3 jajka, osobno białka i żółtka
0.5 dl mąki + 1 łyżka mąki
0.5 laski wanilii
175 gr gorzkiej czekolady, roztopionej
3 łyżki likieru kawowego(Kahlua)
Temperatura piekarnika: 200 st C
Używając miksera, pokruszyć ciasteczka. Rozpuścić masło i wymieszać z okruchami ciasteczek. Wyłożyć nimi okrągłą formę i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ubić ser z cukrem używając miksera. Dodać żółtka. Przełożyć pół masy do innej miski. Dodać roztopioną czekoladę i likier kawowy do pierwszej miski; wymieszać aż masa będzie głądka, dodać łyżkę mąki.. Do drugiej miski dodać 0,5 dl mąki i ziarenka wanilii. Ubić pianę na sztywno. Połowę piany wymieszać z białą masą, pozostałą z masą czekoladową.
Wylać obie masy na spód robiąc okręgi tak, żeby na cieście powstał ładny wzór. Piec 45 minut. Sprawdzać patyczkiem - jest upieczone jeśli patyczek wetknięty w sernik będzie suchy. Wyłączyć piekarnik. Otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik w piekarniku aż do ostygnięcia. Kiedy jest ostudzony, przykryć plastikową folią i wstawić na noc do lodówki.
Uwagi Liski: użyłam sera garwolińskiego tłustego (500 g) i 250 g greckiego jogurtu
Piekłam ok. 1 h, po 40 minutach przykrywając ciasto folią alu
Pyszne!
Tiramisu Cheesecake
(adapted from Maxine Clarke’s book Cheesecakes)

Spód:
275 gr ciasteczek amaretti
75 gr masła
Masa:
750 gr kremowego sera 10% (quark)
2 dl cukru
3 jajka, osobno białka i żółtka
0.5 dl mąki + 1 łyżka mąki
0.5 laski wanilii
175 gr gorzkiej czekolady, roztopionej
3 łyżki likieru kawowego(Kahlua)
Temperatura piekarnika: 200 st C
Używając miksera, pokruszyć ciasteczka. Rozpuścić masło i wymieszać z okruchami ciasteczek. Wyłożyć nimi okrągłą formę i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ubić ser z cukrem używając miksera. Dodać żółtka. Przełożyć pół masy do innej miski. Dodać roztopioną czekoladę i likier kawowy do pierwszej miski; wymieszać aż masa będzie głądka, dodać łyżkę mąki.. Do drugiej miski dodać 0,5 dl mąki i ziarenka wanilii. Ubić pianę na sztywno. Połowę piany wymieszać z białą masą, pozostałą z masą czekoladową.
Wylać obie masy na spód robiąc okręgi tak, żeby na cieście powstał ładny wzór. Piec 45 minut. Sprawdzać patyczkiem - jest upieczone jeśli patyczek wetknięty w sernik będzie suchy. Wyłączyć piekarnik. Otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik w piekarniku aż do ostygnięcia. Kiedy jest ostudzony, przykryć plastikową folią i wstawić na noc do lodówki.
Uwagi Liski: użyłam sera garwolińskiego tłustego (500 g) i 250 g greckiego jogurtu
Piekłam ok. 1 h, po 40 minutach przykrywając ciasto folią alu
Pyszne!
Ostatnią edycję dokonał moderator: