- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Sernik truskawkowy na zimno
Przepis bazowy pochodzi z gazety: Le Menu, z maja 2009r. Podaję przeis z moimi ostatnimi modyfikacjami.
Spód:
Żółtka ubić z cukrem (można dać puder) aż zbieleją. Białka ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie żółtka, białka i mąkę z kakao. Upiec w foremce (ja brałam 24cm) w 180 stopniach ok 10 minut (nie przepiec, bo będzie twarde) Można też zrobić zwykły biszkopt, to wtedy zamiast kakao dać mąkę. Ostudzić, nie wyciągać z foremki.
Masa sernikowa:
Wykonanie masy:
Żółtka, cukier, cukier waniliowy i środek laski waniliowej zmiksować ze sobą aż cukier się rozpuści. Dodać twarożek, sok z cytryny, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wrzucić do garnka, rozpuścić w łyżce wody, dodać puree truskawkowe. Dodawać partiami do masy twarożkowej. Dodać ubitą śmietankę i ubite białka. Wymieszać.
Na upieczonym cieście ułożyć truskawki, zalać masą twarożkową. Do lodówki odstawić do stężenie (jakieś 4-5 godzin, najlepiej cała noc).
Smacznego.
Tym razem mam zdjęcie:
Przepis bazowy pochodzi z gazety: Le Menu, z maja 2009r. Podaję przeis z moimi ostatnimi modyfikacjami.
Spód:
- 60g mąki
- 40g kakao
- 4 jajka
- 75g cukru
Żółtka ubić z cukrem (można dać puder) aż zbieleją. Białka ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie żółtka, białka i mąkę z kakao. Upiec w foremce (ja brałam 24cm) w 180 stopniach ok 10 minut (nie przepiec, bo będzie twarde) Można też zrobić zwykły biszkopt, to wtedy zamiast kakao dać mąkę. Ostudzić, nie wyciągać z foremki.
Masa sernikowa:
- 2 jajka
- 175g cukru
- torebka cukru waniliowego
- laska wanilii
- 1 łyżka wody
- 550g twarożku homogenizowanego naturalnego (NIE słodzonego!)
- 12 listków żelatyny (20g)
- 1 łyżka cytryny
- 200g truskawek, odszypułkowanych, zmiksowanych na puree
- 180ml śmietanki ubitej na sztywno
- 250g truskawek przepołowionych i odszypułkowanych
Wykonanie masy:
Żółtka, cukier, cukier waniliowy i środek laski waniliowej zmiksować ze sobą aż cukier się rozpuści. Dodać twarożek, sok z cytryny, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wrzucić do garnka, rozpuścić w łyżce wody, dodać puree truskawkowe. Dodawać partiami do masy twarożkowej. Dodać ubitą śmietankę i ubite białka. Wymieszać.
Na upieczonym cieście ułożyć truskawki, zalać masą twarożkową. Do lodówki odstawić do stężenie (jakieś 4-5 godzin, najlepiej cała noc).
Smacznego.
Tym razem mam zdjęcie:


Ostatnią edycję dokonał moderator: