Sernik w cieście miodowym

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,409
2,355
113
ser.g21.JPG

Składniki:

Ciasto:

• 4 szklanki mąki
• 2 duże jajka
• 125 g miękkiego masła
• ½ szklanki cukru pudru
• 125 g sztucznego miodu
• 1 łyżeczka sody
• 2 – 3 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (gdyby ciasto nie chciało się nam skleić)

Masa serowa:
• 1 kg sera tzw. Sernikowego z wiadereczka (użyłam President)
• 100 g miękkiego masła
• ½ - 1 szklanki cukru pudru
• 4 jajka
• 1 szklanka mleka
• 2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na ½ litra mleka)
• Opakowanie cukru wanilinowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo: - słoiczek powideł lub kwaskowego dżemu np. z czarnej porzeczki do przekładania
- polewa czekoladowa na wierzch ciasta

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem (dobrze wyrabia się w malakserze) i podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować (dobrze robić to bezpośrednio na papierze do pieczenia) na koło o średnicy 28 cm i gęsto ponakłuwać widelcem. Pieczemy osobno, każdą przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (lub 160 piekarnik z termoobiegiem).
Wystudzić

Ser, cukier puder, masło i jajka wymieszać razem w rondlu. Postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Chwilkę pogotować. Budynie rozmieszać w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Bardzo energicznie teraz należy mieszać, aby nie pozostały grudki budyniu. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową.

W tortownicy ułożyć pierwszy krążek ciasta i posmarować powidłami. Na powidła wylać 1/3 gorącej masy serowej i przykryć kolejnym krążkiem. Ponownie wylać 1/3 masy serowej, którą przykrywamy trzecim krążkiem ciasta. Ten krążek smarujemy powidłami i wylewamy resztę masy serowej, na której układamy ostatni krążek ciasta. Całość należy lekko docisnąć i odstawić na kilka godzin (ok. 8godzn) w temperaturze pokojowej.
Potem można tortownicę owinąć folią i wstawić do lodówki. Ciasto jest najsmaczniejsze po co najmniej 24 godzinach.
Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową (100g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z 70 - 80ml śmietanki kremówki)

ser.g7.JPG

w rzeczywistości, ciasto jest ciut ciemniejsze niż na zdjęciach

Załączniki

• ser.g7.JPG
    ser.g7.JPG
    105.3 KB · Wyświetleń: 1
  • ser.g21.JPG
    ser.g21.JPG
    97.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
16
Klawiatura do wymainy - cała zaśliniona.
Krystyno, kiedy założysz swojego bloga?
Na niedzielę miałam piec stefankę na urodziny młodzieńca, ale chyba wybiorę Twoje, tym bardziej, że muszę piec w piatek do zjedzenia w niedzielę (a w sobotę pod kluczem i pod prądem). W sumie placki jakby stefankopodobne.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,409
2,355
113
AnnaB. @ 17 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1037978Klawiatura do wymainy - cała zaśliniona.
Krystyno, kiedy założysz swojego bloga?
Na niedzielę miałam piec stefankę na urodziny młodzieńca, ale chyba wybiorę Twoje, tym bardziej, że muszę piec w piatek do zjedzenia w niedzielę (a w sobotę pod kluczem i pod prądem). W sumie placki jakby stefankopodobne.
No właśnie, to ciasto wymaga takiego czasu dojrzewania. Ja piekłam w piątek . Wczoraj było już miękkie, ale dzisiaj to już po prostu niebo w gębie

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,437
1
0
Krystyna9 @ 17 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1038035No właśnie, to ciasto wymaga takiego czasu dojrzewania. Ja piekłam w piątek . Wczoraj było już miękkie, ale dzisiaj to już po prostu niebo w gębie
Ono trochę podobne to miodowego tortu Anni. Do tej pory się nie zebrałam żeby go upiec!
icon_eek.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,500
6,230
113
Piekę we wtorek, na czwartek, a może starczy i na piątek.
icon_mrgreen.gif

Tylko pytanie, Krysiu: czy mogę ten sztuczny miód zastąpić naturalnym? Sztucznego nie mam, a naturalnego dużo i pyszny, ze znajomej pasieki.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,409
2,355
113
Buka @ 17 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1038102Piekę we wtorek, na czwartek, a może starczy i na piątek.
icon_mrgreen.gif

Tylko pytanie, Krysiu: czy mogę ten sztuczny miód zastąpić naturalnym? Sztucznego nie mam, a naturalnego dużo i pyszny, ze znajomej pasieki.
Kurcze, nie robiłam nigdy tego ciasta z naturalnym miodem, ale wydaje mi się, że spokojnie można zamnic.
Buko, to wychodzi kawał placka. Jest dośc wysoki (niewiele niższy niż tortownica) i w tortownicy ma śr. 28cm

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,500
6,230
113
Zaryzykuję w takim razie. W końcu jak lepszy surowiec, to i placek powinien być lepszy, nie?.
icon_lol.gif

Tortownicę taką dużą mam, ale zrobię w prostokątnej blaszce, wygodniej mieści się w lodówce. Porcjowanie też wygodniejsze.
Znów się przyjrzałam temu plackowi, jak smakuje tak, jak wygląda, to już się cieszę.

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
Buko daj znac jak ci wyszlo z naturalnym miodem bo tez mam zapasy tylko naturalnego, a strasznie smacznie to ciasto wyglada
mniam.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,409
2,355
113
Buka @ 18 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1038583Zaryzykuję w takim razie. W końcu jak lepszy surowiec, to i placek powinien być lepszy, nie?.
icon_lol.gif

Tortownicę taką dużą mam, ale zrobię w prostokątnej blaszce, wygodniej mieści się w lodówce. Porcjowanie też wygodniejsze.
Znów się przyjrzałam temu plackowi, jak smakuje tak, jak wygląda, to już się cieszę.
według mnie, on lepiej smakuje jak wygląda, ale też już każdy sam oceni
icon_mrgreen.gif
. Ja robiłam wersję mało słodką i normalnie zajadam się tym ciastem.

Podobne do tego (wyglądem) mam jeszcze w swoich przepisach. Ciasto też z miodem (sztucznym) ale w zupełnie innych proporcjach i czym innym przekładane
icon_mrgreen.gif
Może na następną niedzielę zrobię
gruebel_2.gif
, bo już dawno go nie było

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,500
6,230
113
Zrobiłam przedwczoraj, dziś degustacja i powiem tak: powinnam do masy serowej dodać przynajmniej pól szklanki mleka więcej, bo ser choć mielony i sernikowy, to nie był zbyt wilgotny. W efekcie ciasto dla mnie odrobinę za suche. Korciło mnie, żeby tego mleka dolać, zwłaszcza, że Krystyna mówiła o wylewaniu masy na placki, a ja tę masę wykładałam łyżką. Do masy dałam pół szklanki cukru i dobrze, bo jest słodkie akurat. Cała laska wanilii do gotowania sera dała tylko minimalny zapach.
icon_sad.gif
Poza tym ciasto bardzo smaczne, efektowne i podzielne.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,409
2,355
113
Buko, moja masa serowa była i owszem gęsta ale jednak lejąca. Łyżkę używałam, ale do rozprowadzania masy po cieście. I ta wilgoć z sera, przechodzi wtedy do ciasta. Placki miodowe robią się wtedy mieciuteńkie i nie są suche. Widocznie ta konsystencja kupnego sera jest bardzo ważna, o czym wcale nie pomyślałam.

Robiłam przy jakimś cieście krem waniliowy na bazie gotowanego mleka, do którego użyłam wanilii wyjętej z własnoręcznie przygotowywanego ekstraktu. Szkoda mi było jej wyrzucić i trzymałam w tej prawie pustej ale szczelnie zamkniętej flaszce. Krem miał cudowny i intensywny aromat waniliowy

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,500
6,230
113
Krysiu, przy następnym, bo będzie na pewno, niespodzianek nie będzie.
daumen.gif

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,305
2,575
113
Ciekawe połączenie ciasta miodowego z masą serową z dodatkiem niewielkiej ilości dżemu z czarnej porzeczki
lecker.gif

Ciasto było bardzo plastyczne i nie miałam problemu z rozwałkowaniem, masa serowa szybka w wykonaniu, konsystencja w sam raz. Wieczorem placki miodowe przełożone gorącą masą serową, a już dzisiaj po nocnym "dojrzewaniu" placki są wilgotne. Nie robiłam polewy czekoladowej - ograniczyłam się tylko do posypania cukredm pudrem.
Krysiu
anbetung.gif
Sernik wyszedł przepyszny
lecker.gif
mniam.gif

Sernik_w_cie_cie_miodowym_1.jpg

Załączniki

• Sernik_w_cie_cie_miodowym_1.jpg
    Sernik_w_cie_cie_miodowym_1.jpg
    487.7 KB · Wyświetleń: 0

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
16
Ja też robiłam. Każdy placek smarowałam dżemem i masą, ale następnym razem tak jak w stefance tylko jeden placek posmaruję dżemem, tak żeby nuta kwaskowa była tylko dla lekkiego smaczku. Bardzo fajne ciacho, bo robi sie je wczesniej, a w ostatniej chwili mozna zająć się czyms innym (np. leżeniem i gapieniem się w sufit). Po dwóch dniach oczekiwania było idealne w smaku. Mniam, mniam. Robiłabym częściej, tylko nie chce mi się placków po kolei piec. Za to masę robi sie bardzo łatwo.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,500
6,230
113
Gucio, Tyś również mistrzyni w fotografowaniu. Ślinka leci.
lecker.gif

Moje było takie, a najlepszy ostatni kawałek, co miał juz tydzień.

PIC_0013_1.jpg

Załączniki

• PIC_0013_1.jpg
    PIC_0013_1.jpg
    64.1 KB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,409
2,355
113

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,305
2,575
113
Krystyna9 @ 31 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1043534O tak. Masz Buczko rację. Zdjęcia Guciów są baaaaaaaaaaardzo apetyczne

A to ciasto ma to do siebie, że im dłużej stoi tym jest smaczniejsze
Krysiu
cvety.gif

a zdjęcia to akurat robota męża Gucia
icon_mrgreen.gif

od dawna już chodził za mną sernik w takiej postaci - dzięki Tobie w końcu odważyłam się i upiekłam
icon_razz.gif

I wcale nie żałuję, bo ciasto jest przepyszne
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy