- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Sernik wiedeński
Ten sernik to jeden z pierwszych jaki robiłam i nie wiem czemu ,ale zawsze wychodzi mi większy lub mniejszy zakalec .Ja trochę podejrzewam ,że podświadomie czekam na ten zakalec
Ale Beata71 napisała ,że nie ważne czy zakalec ,to wpisuję .Mimo zakalca jest pyszny!
sernik
-500g twarogu tłustego (chyba może być taki już zmielony ,ale ja zawsze mielę sama)
-7 jajek
-1/2 szklanki cukru
-3 łyżki masła
-2 łyżki czubate mąki
-1/2 szklanki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
-1/2 paczki cukru waniliowego(taki z prawdziwą wanilią!)
-1/2 szklanki rodzynek
-skórka cytrynowa
polewa
-1/2 tabliczki czekolady (daje Jedyną Wedla )
-1/5 szklanki oleju słonecznikowego(daję z 2-3 łyżki)
bita śmietana
-2/3 szklanki śmietanki kremowej(małe 200ml opakowanie)
-1łyzka cukru(ja daję 1 łyżeczkę cukru pudru)
Sposób wykonania
Ser zmielony na maszynce przez drobne sitko utrzeć na puszystą masę razem z żółtkami,dodać otartą skórkę z cytryny.Białka ubić z cukrem na sztywną piane ,dodać cukier waniliowy ,chwilę ubijać.
Połączyć pianę z masą serową .Wlać roztopione masło ,dodać rodzynki ,posiekaną skórkę pomarańczową i przesiana mąkę ; delikatnie wymieszać .Wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (ja daje papier do pieczenia teraz ) tortownica o ile pamiętam to taka ok 22 czy 24 cm
Piec w 160 stopniach 90 minut
I teraz tam są nieścisłości ,bo jest napisane ,żeby wyjąć odwracając i wierzch to teraz spód .Ale ja studzę normalnie w formie i nie odwracam .Polewam zimny polewą i jak zastygnie dekoruję rozetkami bitej śmietanki
Polewa to podgrzany w kąpieli olej z czekoladą do roztopienia ,wymieszać
Ten sernik to jeden z pierwszych jaki robiłam i nie wiem czemu ,ale zawsze wychodzi mi większy lub mniejszy zakalec .Ja trochę podejrzewam ,że podświadomie czekam na ten zakalec

Ale Beata71 napisała ,że nie ważne czy zakalec ,to wpisuję .Mimo zakalca jest pyszny!
sernik
-500g twarogu tłustego (chyba może być taki już zmielony ,ale ja zawsze mielę sama)
-7 jajek
-1/2 szklanki cukru
-3 łyżki masła
-2 łyżki czubate mąki
-1/2 szklanki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
-1/2 paczki cukru waniliowego(taki z prawdziwą wanilią!)
-1/2 szklanki rodzynek
-skórka cytrynowa
polewa
-1/2 tabliczki czekolady (daje Jedyną Wedla )
-1/5 szklanki oleju słonecznikowego(daję z 2-3 łyżki)
bita śmietana
-2/3 szklanki śmietanki kremowej(małe 200ml opakowanie)
-1łyzka cukru(ja daję 1 łyżeczkę cukru pudru)
Sposób wykonania
Ser zmielony na maszynce przez drobne sitko utrzeć na puszystą masę razem z żółtkami,dodać otartą skórkę z cytryny.Białka ubić z cukrem na sztywną piane ,dodać cukier waniliowy ,chwilę ubijać.
Połączyć pianę z masą serową .Wlać roztopione masło ,dodać rodzynki ,posiekaną skórkę pomarańczową i przesiana mąkę ; delikatnie wymieszać .Wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (ja daje papier do pieczenia teraz ) tortownica o ile pamiętam to taka ok 22 czy 24 cm
Piec w 160 stopniach 90 minut
I teraz tam są nieścisłości ,bo jest napisane ,żeby wyjąć odwracając i wierzch to teraz spód .Ale ja studzę normalnie w formie i nie odwracam .Polewam zimny polewą i jak zastygnie dekoruję rozetkami bitej śmietanki
Polewa to podgrzany w kąpieli olej z czekoladą do roztopienia ,wymieszać
Ostatnią edycję dokonał moderator: