Sernik z bitą śmietaną

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
a jaki dobry
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,708
2,993
113
Odpowiem na Twoj post https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7...mp;#entry854425 tutaj, bo dotyczy tego sernika.
zunia @ 11 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=854425Buka trochę mnie dziwi, że ten mój biszkopt (do sernika ze śmietaną) Ci nie wyszedł, szczerze to mi się to jeszcze nie zdarzyło.
Też się zdziwiłam, bo skoro sprawdzony przez Ciebie, to powinien być ok. Jednak już w trakcie dodawania mąki zdawało mi się, że jest jej za dużo, ale wmieszałam całą. Ciasto wyszło gęste i juz wiedziałam, że nie będzie puszysty, co też okazało się po upieczeniu. Może łyżka łyżce nierówna? Te 14 łyżek to ciut więcej niż 2 szklanki, czy tak?
 

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Oj za dużo za dużo tej mąki (koniecznie krupczatka), chyba dawałaś kopiaste te łychy, ja mierzyłam te 14 łyżek i wyszło ciut więcj niż szklanka, ale jeśli nie masz dość to spróbuj jeszcze raz naprawdę warto, pozdrawiam.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,708
2,993
113
W przepisie nie stało, że płaskich.
icon_mrgreen.gif
Dzięki.
wink.gif

Nie zmarnował się jednak. Wysuszony i zmielony jest bułeczką tartą do słodkich zapiekanek i ciast.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ja także. Bardzo mi się to ciasto podoba.
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Robię przymiarkę na święta-mój gość-tata-lubi tylko serniki-czy to ciasto w smaku bardzo różni się wg.Was od typowego sernika?
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,893
217
63
A mnie podoba się masa. Jak myślicie - czy sama mas, np. na biszkoptach, byłaby dobra? U nas biszkopt nie ma wzięcia i zawsze przy takich ciastach jest komentarz - pycha, a po co ten dól?
icon_wink.gif
chyba,że zrobiłabym taki cieniutki, z 2 jajek?
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Moniak, ja tez chyba zrobie na swieta i wlasnie z cieniutka warstwa biszkoptu. Mam na mysli upieczenie biszkoptowego plaskiego placka na blaszce z piekarnika, tak jak na rolade. Potem podziele ten placek na pol, dol przykryje warstwa kremu i przyloze drugim plackiem. Mam zamiar posypac cukrem pudrem.
Bedzie cienko ciasta a duzo kremu.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,893
217
63
A ja wymyśliłam, że zrobię tę masę na warstwę jabłkową, które będą na biszkoptach. Dam ją zamiast bitej śmietany. Mam nadzieję, że się sprawdzi.
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Dwa razy już robiłam ten sernik, poprzednio dokładnie według przepisu, a dziś na wierzchu ułożyłam pokrojone truskawki i zalałam je truskawkową galaretką. I wtedy, i dziś sernik wyszedł wyśmienity.
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Cudownie pyszny!!!
Zrobiłam troszkę inaczej niż podaje autorka, ale samą masę sernikową zrobiłam wg podanego przepisu. U mnie cienki spód biszkoptowy (z trzech jajek), na nim ułożone truskawki, jagody i maliny, następnie pyszna masa sernikowa i znowu ww owoce zalane galaretką. Niebo w gębie
lecker.gif


P1070445.JPG
 

Załączniki

  • P1070445.JPG
    P1070445.JPG
    196.6 KB · Wyświetleń: 0

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Moniak @ 30 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=960908A mnie podoba się masa. Jak myślicie - czy sama mas, np. na biszkoptach, byłaby dobra? U nas biszkopt nie ma wzięcia i zawsze przy takich ciastach jest komentarz - pycha, a po co ten dól?
icon_wink.gif
chyba,że zrobiłabym taki cieniutki, z 2 jajek?
Moniaku, trochę nieaktualne, ale możesz spokojnie zrobić w ogóle bez biszkoptu, za to z owocami i galaretką na wierzchu. Masa jest bardzo podobna (taka sama proporcja serka i bitej śmietany, a zamiast galaretki- żelatyna, skórka i sok z cytryny) do sernika na zimno Joanny, a ja zawsze robię go właśnie bez spodu.