Sernik z likierem kawowym - dwa przepisy

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
O rany. Chyba się zaslinię. Jak ja uwielbiam serniki , a zwłaszcza serniki Joanny !
Myslę że dla mnie ten sernik bedzie dobry, poniważ kawowy był zbyt intensywnie kawowy (jeżeli wiecie o co mi chodzi).
Czy mogłabym prosić i namiary na likier Jobi?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A Joanna znów sernikuje
icon_wink.gif
Ale pysznie wyglada to cudo
lecker.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
alice @ 10 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=447007Dzięki. I mam jeszcze jedno pytanie (zadałam w Niebie, ale może nie zauwazyłaś).
Czy tej maki nie czuć w serze ?
Absolutny hit- sernik cytrynowy nie ma maki, a kawowy tylko 2 łyżeczki. Czy tu nie jest twoim zdaniem jej za duzo na niewiele w sumie sera?
Sama sobie zadawałam to pytanie, zwłaszcza, że robiłam sernik z podwójnej porcji i dodawałam aż dwanaście płaskich łyżeczek mąki.
icon_smile.gif
Nie wydaje mi się jednak, by się ją wyczuwało w cieście. Jest mimo to kremowe i delikatne. Można sypać śmiało.
icon_smile.gif

ata

Member
Lip 13, 2005
116
0
0
przepraszam dziewczyny ale cos tu nie rozumiem piszecie ze dodajecie do tego sernika czekolade biala lub ciemna a w podanym przepisie nie ma skaldniku czekolady ,wiec gdzie mam dodac ta czekolade czy do masy serowej...?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Ato, w tym przepisie do masy serowej nie dodaje się czekolady.....
icon_smile.gif

Nieporozumienie wzięło się stąd, że w tym czasie, co ja piekłam sernik z likierem kawowym, Margot piekła inny sernik ( z czekoladą właśnie) i podała do niego link:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis16483.html

Czekoladę zawiera również mój ukochany sernik kawowy i o nim właśnie była tu mowa:

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14741&hl=sernik

Polecam Ci też bardzo czekoladowy sernik marmurkowy:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14965&hl=sernik

ata

Member
Lip 13, 2005
116
0
0
ok dziekuje joanno za wytlumaczenie mi tego ... wlasnie robie sernik z likierem miejmy nadzeje ze mi sie uda i bedzie smakowal ... masa wlasnie sie miesza ! a relacje dam wam pozniej ..pozdrawiam

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Joanno dziękuje za kolejny pyszny senik
anbetung.gif

Rzeczywiście jak cappucino smakuje. Pyszny , oryginalny.
Powiem tak: dla mnie otworzyłaś nową epokę w sernikach. Przetem znałam "zwyczajne" i popularne serniki: wiedeński, krakowski, czasami lepsze: Anusiaczka mokka z gruszkami.
Jednak Twoje: cytrynowy (absolutny hit dla mnie), kawowy (lubiany przez męża) czy ten z likierem to zupełne "niezwykłości".
A te spody z herbatników, a ta metoda gazetowa .....
anbetung.gif
anbetung.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Cieszę się bardzo Alice, że kolejny sernik Ci zasmakował.
icon_smile.gif

Dla mnie również izbushkowe serniki okazały się niemal objawieniem i zachęciły do własnych eksperymentów.
icon_smile.gif
Na szczęście mój domowy sernikofil jeszcze się nimi nie znudził....
icon_smile.gif

blandine

Member
Paź 30, 2006
364
0
0
zrobiła ten sernik na sobotę
zmieniając to,że zamiast likieru dałam bardzo,ale to bardzo mocny napar z kawy
a do calości na sam koniec dodałam jeszcze kawe rozpuszczalną (która nie rozpuściła się na powierzchni tworząc urocze piegi ;) )
anbetung.gif

moim zdaniem pycha,choć dodałabym wiecej cukru

czekam na kolejne Joanno
anbetung.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
A wszystkie już przetestowałaś?
fiesgrins.gif
icon_mrgreen.gif

Co do cukru - faktycznie, osoby lubiące bardziej słodkie wypieki mogą go dać więcej. Dla mnie jest w sam raz...
icon_smile.gif
Mąż tradycyjnie marudził, ale on z tych lubiących łyżkami jeść kaimak i tonami snickersy...
icon_smile.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
W sumie to sernik mozna zrobić jakikolwiek, prawda? Bo i tak wiśnie po upieczeniu sie nakłada. A mnie baaaaardzo smakują serniki Joanny (bez masła, takie białe i pieczone metoda gazetową).
Nie wiecie czym zastapić kompot (nie mam). Tzn. kompot sokiem, ale skąd wiśnie ?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Ja też myślę, że taką polewę wiśniowa można położyć na każdy sernik upieczony wg sprawdzonego przepisu.
icon_smile.gif

Można też dodać do środka wiśnie suszone czy z konfitury. Ja do sernika "gazetowego" dodawałam kiedyś borówki amerykańskie, a innym razem żurawiny.

Kompot wiśniowy z drylowanych wiśni widziałam w sklepach w słoikach (chyba750 ml pojemności). Są też wiśnie mrożone, z których można samemu ten kompot ugotować.
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Sernik Biały Rosjanin*

kahlúa white russian cheesecake

Przepis pochodzący ze strony kahlua.com
podała na Izbushce Sviart:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=42&page=14

Spód:
Roztopić na patelni 3 łyżki cukru z 3 łyżkami masła. Dodać łyżkę likieru Kahlua, zagotować.
Dodać 1/2 szklanki drobno pokruszonych ciasteczek i 1/2 szklanki zmielonych orzechów pekan. Wymieszać. Gorącą masą wyścielić dno tortownicy o średnicy 24 cm.

Nadzienie:
680 -750 g sera śmietankowego typu cream cheese
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
1/4 szklanki likieru Kahlua
2 łyżki wódki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Utrzeć ser z cukrem, solą i wanilią. Cały czas ubijając, dodawać po jednym jajku, a następnie dodać likier i wódkę.
Wyłożyć masę na przygotowany spód.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C ( najlepiej w kąpieli wodnej).

Do dekoracji:
1 szklanka ubitej śmietany
1 szklanka wiórków kokosowych

Pokryć sernik bitą śmietaną, posypać wiórkami kokosowymi.
Podawać z sosem wiśniowym Kahlua.

* dla wygody przepis skopiowano do pierwszego postu

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy