Sernik z malinami Puchatka
(jego własnymi słowami cytowany )
Ciasto. 300 g "słabej" mąki (480), 100 g masła, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 150 g rzadkiego serka homogenizowanego, drobno otarta skórka z 1 wyparzonej i osuszonej cytryny.
Zagnieść ciasto i po zawinięciu w folię na pół godziny do lodówy.
Tortownicę 26 - 28 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Pokryć ciastem dno i brzegi. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Przykryć folią spożywczą i znowu na pół godziny do lodówy.
Teraz zrobić "ser":
75 g mielonych migdałów, 500 g zdrowych malin, 4 jajka, 100 g cukru, 1 kg twarożku (typu Tosca), 1/8 l słodkiej gęstej śmietany (18%), 1 opakowanie budyniu waniliowego, 100 g konfitury z moreli, łyżka soku z cytryny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Masło utrzeć z jajkami na puszystą jasną masę. Twarożek wymieszać ze śmietaną i proszkiem budyniowym. Wszystko razem dokładnie połączyć.
Spód ciasta równomiernie pokryć migdałami. Na nich płasko rozprowadzić maliny.
Maliny wolno tylko szybko opłukać pod bieżącą wodą i natychmiast osuszyć na ściereczce, aby zbytecznie nie wchłonęły zbyt dużo wody !!!
Masą serowo-jajeczną zalać całość i wstawić do piekarnika na dobre 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, ciasto wyjąć z piekarnika i pędzelkiem posmarować wierzch, konfiturą morelową wymieszaną z sokiem z cytryny. Natychmiast wstawić do pieca.
UWAGA! Zamiast malin można do tego wziąć małe truskawki, których broń Boże nie należy przecinać. Tylko zdrowe jędrne owoce w całości !!!
(jego własnymi słowami cytowany )
Ciasto. 300 g "słabej" mąki (480), 100 g masła, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 150 g rzadkiego serka homogenizowanego, drobno otarta skórka z 1 wyparzonej i osuszonej cytryny.
Zagnieść ciasto i po zawinięciu w folię na pół godziny do lodówy.
Tortownicę 26 - 28 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Pokryć ciastem dno i brzegi. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Przykryć folią spożywczą i znowu na pół godziny do lodówy.
Teraz zrobić "ser":
75 g mielonych migdałów, 500 g zdrowych malin, 4 jajka, 100 g cukru, 1 kg twarożku (typu Tosca), 1/8 l słodkiej gęstej śmietany (18%), 1 opakowanie budyniu waniliowego, 100 g konfitury z moreli, łyżka soku z cytryny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Masło utrzeć z jajkami na puszystą jasną masę. Twarożek wymieszać ze śmietaną i proszkiem budyniowym. Wszystko razem dokładnie połączyć.
Spód ciasta równomiernie pokryć migdałami. Na nich płasko rozprowadzić maliny.
Maliny wolno tylko szybko opłukać pod bieżącą wodą i natychmiast osuszyć na ściereczce, aby zbytecznie nie wchłonęły zbyt dużo wody !!!
Masą serowo-jajeczną zalać całość i wstawić do piekarnika na dobre 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, ciasto wyjąć z piekarnika i pędzelkiem posmarować wierzch, konfiturą morelową wymieszaną z sokiem z cytryny. Natychmiast wstawić do pieca.
UWAGA! Zamiast malin można do tego wziąć małe truskawki, których broń Boże nie należy przecinać. Tylko zdrowe jędrne owoce w całości !!!