- Wrz 2, 2009
- 34
- 0
- 0

(proszę mnie poprawiać, pierwszy raz piszę przepis w języku polskim, wogóle w obcym języku)
Podstawę robiłam według przepisu a_krol_cookbook. Pomysł nadzenia wzełam od gaspadynya i jej przepisa sernik z brzoskwiniami. Prawda, trochę skorygowany pod istniejące produkty

Podstawa
* 100 g masła pokrojonego na kawałki
* 100 g mielonych migdałów
* 100 g mąki
* 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
* 100 g brązowego (trzcinowego) cukru
* 1 duże jajko
Nadzenie
* 500 g sera śmietankowego
* 250 g gęstej śmietany
* 3 jajka
* 80 g cukru
* 20 g cukru wanilinowego
* 1 puszka mango
Toping
* mango z puszki
* syrop z puszki
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 łyżki żelatyny
Przygotowywanie
- Piecyk rozgrzać do 160C.
- Wszystkie składniki, potrzebne dla podstawy, oprócz jajka, pomieszać w kombajnie do otrzymania maślanych kruszyn. Albo porąbać nożem albo dostosowaniem – jak robicie dla przygotowywania piaskowego ciasta.
- Dodać jajko i pomieszać.
- Ciasto rozłożyć na dno formy, o średnicy 24-26 cm, wyrównać.
- Wypiekać 25-30 minut, dopóki podstawa nie zacznie wzbierać.
- O tej porze przygotować nadzienie. Pomieszać (nie zbijajcie, prosto trochę mieszajcie do jednorodności) ser z cukrem (zwyczajnym i waniliowym) i śmietaną.
- Dodać lekko zbite jajka i mieszać.
- Mango odrzucić na cedzak (syrop zachować). Kiedy cały syrop ocieknie zmyć owoce wodą i dać obeschnąć. Pokroić na kostki (zachowawszy trochę kawałków dla topingu) i przyprószać niewielką ilością męki.
- W twarogową masę mieszać mango. Nadzienie musi wyjść konsystencji śmietany średniej gęstości. Jeśli gęsta, dodać część syropu.
- Gotową podstawę wyjąć z piecyku i dać ochłonąć. Wypełnić formę nadzieniem, wyrównać wierzch i wypiekać 1 godzinę, może, godzina i 10-20 minut (temperatura ok. 160C) - dopóki nadzenie nie stanie się szczelnym po krawędziach, a środek jeszcze będzie się kołysać.
- Zostawić w wyłączonym piecyku jeszcze minut na 20 (piecyk uchylić). Wyjąć sernik z piecyka i dać w całości ochłonąć.
- Potem przygotować toping. Dla tego rozdrobnić odłożone kawałki manga, dodać do nich syrop, że pozostał (zrobiłam to w blenderze).
- Żelatynę zmoczyć w niewielkiej ilości syropu (50 ml w przybliżeniu) aż nabrzęknie. Postawić na ogień niewielki rondelek, do którego zawczasu wlać mango melanż. Nagrzewać stale mieszając prawie do wrzenia.
- Dodać żelatynę i doczekać się jej rozpuszczenia (nie zapominać stale mieszać).
- Gotowz toping ostudzić i powlec im wystygły tort.
- Postawić do lodówki do zastygnięcia.
Kroić sernik doradzam gorącym nożem. Opuszczacie nóż do gorącej wody, potem szybko wycieracie i kroicie. I tak po każdym nadcięciu. Wtedy kawałeczki będą równymi i ładnymi.
Jeszcze trochę zdjęć sernika tu
Smacznego!