Sernik z rosą

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Niestety mimo wielkich starań i pomocy męża ciasto mi zupełnie nie wyszło :cry: potrzebuję jednak łatwiejszego przepisu i do niego bardzo szczegółowego opisu dla zupełnych laików, ten przepis dla mnie zbyt trudny
icon_sad.gif

Do masy serowej wsadziłam robot i cała kuchnia do sprzątania, mleko zapryskało wszystko co się da, całość była tak strasznie to płynna że szok, myślałam, że taka masa jest bardzo gęsta
Po 45 minutach pieczenia, potrząskełam blaszką by wyjąć mocno brązowy sernik do polania białkiem, trząsł się on jak galareta, więc dodałam mu jeszcze 15 minut, a z bezą piekł się dodatkowe 15 minut i całość jest surowawa, mało słodka i da się ją nałożyć wyłącznie łyżką i się momentalnie rozciapuje i rozpada :cry:
Zróbcie mi krzywdę :ugly:

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Kasha bidulko szkoda że Ci nie wyszło :knuddel: następnym razem może weź 1 kg sera wymieszanego z 1 szkl mleka, 4 żółtka + 2 jajka reszta składników tak samo i piecz w 190 stopniach godzinę a potem z bezą jeszcze 15-20 min w 160 stopniach. Mnie zawsze wychodzi no i masa serowa w tym serniczku ma być zawsze lejąca przed włożeniem do piekarnika.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zaraz po spróbowaniu wystawiłam ciasto za okno i szybko zrobiło się zimne i się ścieło, nawet da się je jeść, myślę, że do jutra mocniej zaschnie i może da się je pokroić nożem

Mój piec spalił prawie górę, a środek był nieupieczony i półpłynny
icon_sad.gif
gupi piec :roll:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
pytanko : a czy mozna do tego sernika uzyc serka typu Philadelphia?!?!?
gruebel_2.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Raczej ricotty. Ja robie sernik / nie ten z ricotty /, ale jakos mojego przepisu nie widze. Czyzbym nie podawala
gruebel_2.gif
Phialdelfiia to raczej na cheesecake...

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Linn @ 22 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=544427Raczej ricotty. Phialdelfiia to raczej na cheesecake...
tak tak, wiem ze Philadelphia to do cheescake; jako, ze tutaj nie mam takich serow jak polskie do sernika, to nigdy nie wiem czago mozna uzyc... i pieke talko te takie typu cheescake z Philadelphia wlasnie...
a ty pieklas moze z ta ricotta?? lub z czyms innym??

andy8

Member
Mar 15, 2007
79
0
0
Serniczek pierwsza klasa nie robiłam polewy tylko posypałam wiórkami kokosowymi-jest wyśmienity
wink.gif

Załączniki

• Obraz73wq_008.jpg
    Obraz73wq_008.jpg
    94.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz73wq_009.jpg
    Obraz73wq_009.jpg
    60.5 KB · Wyświetleń: 0

Joolyon

Member
Lis 11, 2010
215
0
0
Nie wiem ile rodzajów sernika jadłem w życiu, ale z pewnością, to jedna z lepszych jego odmian. Ser to nie masa, a raczej delikatny krem i to on sprawia, że placek jest tak dobry. Wyszedł mi pyszny, choć z początku nie zapowiadał się i mimo, że zrobiłem kilka błędów. Największym było dodanie karmelizowanych owoców, które rozgotowały się w syropie cukrowym i powstało coś w rodzaju konfitury. Sama w sobie była smaczna, dlatego żal było ją wywalić i zdecydowałem się rozpuścić ją w mleku. Efekt był taki, że smak jest dobry, natomiast ciemny kolor owoców zabarwił ser na beżowy kolor. Dziwnie to wygląda
zhm.gif
(na przyszłość – żadnych eksperymentów!
baa.gif
icon_mrgreen.gif
). Drugi błąd, to rosa, która się nie pojawiła. Być może, powodem było, że po dodaniu cukru do sztywnych białek, nadal ubijałem masę mikserem. I choć krótko, wystarczyło, żeby cukier się rozpuścił i karmelizacje diabli wzięli.
Powodem mógł być też mój gazowy piekarnik, który nie posiada górnej grzałki i nie ma odpowiedniej temperatury na wierzchu, żeby rozpuścić kryształki cukru. Ciekaw jestem, czy innym, z podobnym piecem do mojego, to się udało. Wreszcie, mogły zaszkodzić w jakiś sposób wiórki kokosowe, dodane do białek, choć czytałem opinie, że nawet z kokosem, pojawiły się złote kropelki. Gdyby ktoś, czytając to, znalazł jeszcze inną przyczynę, byłbym wdzięczny za wskazówkę.
W każdym razie, pomysł jest ciekawy i będę próbował piec same jajka, żeby uzyskać ten efekt. Temperaturę, jak i czas pieczenia, raczej przestrzegałem dokładnie i to nie one były powodem rozczarowania. Zapiekałem białka 20 minut w 180° i wyjąłem, kiedy zaczęły nabierać koloru.
A teraz, dlaczego początek nie zapowiadał sukcesu. W moim przepisie, pierwsze 20 minut piecze się w 200º, następne 25 w 180-ciu i na koniec, białka przez 15minut (tu nikt nie podaje temperatury, więc przyjąłem, że zostaje 180). Otóż, po pierwszych 20 minutach, ciasto wyglądało dokładnie jak po włożeniu i nie byłem pewny, czy to dobry pomysł żeby studzić piec. Jednak górę wziął rozsądek, bo przecież ktoś to robił już przede mną, więc chyba wie co pisze. No to zmniejszyłem. Po 45 minutach, kiedy trzeba było nakładać białka, masa nadal była wodnista i szklista, ale piękny zapach wskazywał, że ciasto się jednak piecze. Powierzchnia, delikatnie zmatowiała tylko przy brzegach, blisko boków. Wyjąłem placek, bo „próba patyka” wskazywała, że spód był upieczony i bałem się, że trzymanie go dłużej niż ostatnie 15 minut, spali go. Wylałem jajka na ten wodnisty ser i trzymałem w piecu przez 20 minut jeszcze, dopóki nie zaczęła się robić beza i zmieniać kolor. Po wyjęciu, ser miał gęstość galarety i mogłem tylko czekać, co wyjdzie po wystudzeniu. A wyszło super. Masa zgęstniała, spód i boki idealnie wypieczone, słowem - technologia się sprawdziła (pomijam własną „twórczość” i brak ostatecznej ozdoby, które kładą cień na mojej pracy
wrr.gif
icon_mrgreen.gif
).
Tak to wygląda:

sernik1.jpg

sernik2.jpg

Dlaczego tak się rozpisuję? Bo pewnie, nie ja jeden, początkujący w tej dziedzinie, szukam na Forum dokładnych wskazówek. Może komuś się przyda i nie będzie musiał dopytywać o szczegóły.

Załączniki

• sernik1.jpg
    sernik1.jpg
    137.7 KB · Wyświetleń: 3
  • sernik2.jpg
    sernik2.jpg
    142.3 KB · Wyświetleń: 3

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
no piękności po prostu
daumen.gif
a sam ser (o kolor mi biega) na zdjęciach wygląda niezwykle apetycznie. Moje wielkie gratulacje
handclasp.gif
(jak byś był baba, to bym buziaka dała
icon_mrgreen.gif
) Bardzo cenne wskazówki podałeś.

Joolyon

Member
Lis 11, 2010
215
0
0
Dziękuję Ci bardzo, jesteś bardzo miła i podbudowałaś trochę, moją zdruzgotaną psychikę. Jako, że świat, jeszcze nie zwariował zupełnie, dlatego, że jestem mężczyzną, daję Ci, jako kobiecie, buziaka za tak miłe słowa
bussi.gif
icon_mrgreen.gif
.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Joolyon @ 11 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1060421Dziękuję Ci bardzo, jesteś bardzo miła i podbudowałaś trochę, moją zdruzgotaną psychikę. Jako, że świat, jeszcze nie zwariował zupełnie, dlatego, że jestem mężczyzną, daję Ci, jako kobiecie, buziaka za tak miłe słowa
bussi.gif
icon_mrgreen.gif
.
Nooooooooooooo, na to czekałam
icon_mrgreen.gif
bussi.gif

a moje słowa są szczere bo sernik wygląda naprawdę niezwykle apetycznie

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
CYTATDrugi błąd, to rosa, która się nie pojawiła. Być może, powodem było, że po dodaniu cukru do sztywnych białek, nadal ubijałem masę mikserem. I choć krótko, wystarczyło, żeby cukier się rozpuścił i karmelizacje diabli wzięli.
Nie sądzę, że to było przyczyną. Mnie też kiedyś rosa nie wyszła, a szczerze mówiąc nie zwróciłam uwagi, czy ubijałam masę po dodaniu cukru
icon_razz.gif
Natomiast piankę zapiekałam dłużej niż zwykle. W przepisie jest 15-20 minut, natomiast mojemu piekarnikowi wystarczy 10-12 minut, a więc może spróbuj skrócić czas zapiekania bezy? Moja zawsze jest tylko lekko rumiana i rosa niezawodnie się pojawia.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy