- Wrz 19, 2004
- 30,787
- 4,848
- 113
...i nie do odgadnięcia, że przyrządzony w szybkowarze. Smakuje, jak zwyczajny sernik w typie nowojorskiego.
Skusił mnie, bo byłam ciekawa, do czego jeszcze mogę wykorzystać swój multicooker.
Przepis podaję za Autorką blogu http://skutecznie.tv/2018/09/sernik-z-szyb...dowy-2-serniki/ i tam chętnych odsyłam po bardziej szczegółowe informacje.
Robiłam dwa rodzaje: zebrę z kakao i zwykły jasny. Skład obydwu serników taki sam, tylko do zebry masę dzieli się na pół i do jednej części dodaje się 3 łyżeczki kakao, miesza dokładnie, a potem wykłada się na środek tortownicy na przemian po 1 łyżce każdej masy aż do wyczerpania obydwu mas.
Spód ciasta (u mnie) to zmiksowane ok. 100 g jakichkolwiek herbatników, łyżeczka masła i stopione pół tabliczki czekolady. Wysypane na posmarowane masłem dno tortownicy i lekko ugniecione.
Masa sernikowa:
400 g przemielonego tłustego sera (z wiaderka)
3 jajka
100 cukru (w tym cukier waniliowy, jesli nie daje się ekstraktu z wanilii)
2 łyżki skrobi kukurydzanej (maizeny)
(ja jeszcze dodałam skórkę otartą z cytryny)
Zmiksować jajka z cukrem, dodać resztę składników, zmiksować na gładko, wylać na spód z herbatników.
Wierzch tortownicy przykryć folią alu (albo folią z rękawa do pieczenia) i obwiązać sznurkiem lub gumką recepturką.
W szybkowarze ustawić stojak/podkładkę do gotowania na parze, wlać odpowiednią ilość wody, ale tyle, żeby nie sięgała tortownicy. Ustawić na tym formę z zawartością, zamknąć pokrywę i włączyć grzanie. Od momentu zagotowania ustawić czas na 35 minut. Po tym czasie grzanie wyłączyć, pozwolić garnkowi sie rozszczelnić i wyjąć tortownicę, zdjąć folię, ostudzić. Wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Uwaga: jeśli dopiero szukacie odpowiedniej do szybkowara tortownicy, kupcie taką o średnicy mniejszej o 1-2 cm niż szybkowar. Będzie ją można wygodniej wyjmować, bez dodatkowych konstrukcji, które musiała stosować właścicielka bloga. Może to być równie dobrze żaroodporna miska lub inne naczynie. Ilość ciasta jest idealna do tortownicy 16-18 cm.

Skusił mnie, bo byłam ciekawa, do czego jeszcze mogę wykorzystać swój multicooker.

Przepis podaję za Autorką blogu http://skutecznie.tv/2018/09/sernik-z-szyb...dowy-2-serniki/ i tam chętnych odsyłam po bardziej szczegółowe informacje.
Robiłam dwa rodzaje: zebrę z kakao i zwykły jasny. Skład obydwu serników taki sam, tylko do zebry masę dzieli się na pół i do jednej części dodaje się 3 łyżeczki kakao, miesza dokładnie, a potem wykłada się na środek tortownicy na przemian po 1 łyżce każdej masy aż do wyczerpania obydwu mas.
Spód ciasta (u mnie) to zmiksowane ok. 100 g jakichkolwiek herbatników, łyżeczka masła i stopione pół tabliczki czekolady. Wysypane na posmarowane masłem dno tortownicy i lekko ugniecione.
Masa sernikowa:
400 g przemielonego tłustego sera (z wiaderka)
3 jajka
100 cukru (w tym cukier waniliowy, jesli nie daje się ekstraktu z wanilii)
2 łyżki skrobi kukurydzanej (maizeny)
(ja jeszcze dodałam skórkę otartą z cytryny)
Zmiksować jajka z cukrem, dodać resztę składników, zmiksować na gładko, wylać na spód z herbatników.
Wierzch tortownicy przykryć folią alu (albo folią z rękawa do pieczenia) i obwiązać sznurkiem lub gumką recepturką.
W szybkowarze ustawić stojak/podkładkę do gotowania na parze, wlać odpowiednią ilość wody, ale tyle, żeby nie sięgała tortownicy. Ustawić na tym formę z zawartością, zamknąć pokrywę i włączyć grzanie. Od momentu zagotowania ustawić czas na 35 minut. Po tym czasie grzanie wyłączyć, pozwolić garnkowi sie rozszczelnić i wyjąć tortownicę, zdjąć folię, ostudzić. Wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Uwaga: jeśli dopiero szukacie odpowiedniej do szybkowara tortownicy, kupcie taką o średnicy mniejszej o 1-2 cm niż szybkowar. Będzie ją można wygodniej wyjmować, bez dodatkowych konstrukcji, które musiała stosować właścicielka bloga. Może to być równie dobrze żaroodporna miska lub inne naczynie. Ilość ciasta jest idealna do tortownicy 16-18 cm.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: