Serniki Tatter - Amaretto, pomarańczowy, cytrynowy i inne

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,587
2
0
tatter, jak już tak piszesz te przepisy
icon_mrgreen.gif
to ja poproszę jeszcze amaretti and lemon curd parfait
anbetung.gif
anbetung.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
tatter @ 25 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404426Pieklam amaretti, bo do deserow potrzebowalam (robilismy amaretti and lemon curd parfait) i oczywiscie na zapas zrobilam, tak ze sto wiecej
icon_wink.gif

A co, chcesz przepis czy masz?
Ja tez chcę przepis na wszystko
fiesgrins.gif
Akurat mam paczkę kupnych amaretti czekających na niewiadomoco ale chętnie zrobię kiedyś sama, nawet można u nas kupić pestki moreli, a zdaje się są w składzie amaretti zastępując niedostępne gorzkie migdały.
I bardzo proszę o dopisanie do listy składników w przepisie tych amaretti, bo czytałam przepis kilka razy i dopiero po komentarzach zauważyłam, że amaretti są na wierzchu
Facepalm.gif

Maraa @ 25 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404448No nie, w piecu jeszcze go nie ma ale wiaderko serka właśnie przywiozłam ze sklepu.
icon_smile.gif
Kupiłam po raz pierwszy twaróg sernikowy z Paturages, informacja na opakowaniu głosi, że ma 24% tłuszczu. Ciekawa jestem jak się sprawdzi w serniku? Nie znalazłam jednak w sklepie ciasteczek amaretti i chyba będę musiała je upiec.
Maraa, a możesz spisać kod kreskowy tzn. numerki z pudełka? Wtedy będzie wiadomo kto jest producentem
fiesgrins.gif

index.php?act=findpost&pid=1404510Delfiko jednak mniej wypasione, chyba tylko 18%, ten mój bardziej utuczony.
icon_mrgreen.gif
A nie nie, Delfiko też 24% ma.

index.php?act=findpost&pid=1404514Tego Paturages sera nie widzialam. Na razie bardzo sobie cenie President (taki musi gdzies u Was byc, bo ja kupuje moje sery w pol. sklepie) i to nie tylko do sernikow.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
Agatko, wpisze przepis na parfait jak sie tylko uporam z wpisem o amaretti.

Dziuniu, dopisalam amaretti do listy skladnikow, nie wiem jak moglam je przeoczyc.

U nas, w sklepach dostepne sa dwa rodzaje ciasteczek amaretti - male, brazowe, calkowicie kruche, puste w srodku (w ich skladzie sa tylko pestki moreli) i nieco wieksze, znacznie jasniejsze, pelne, wilgotne (z maki migdalowej).

Moje amaretti sa takie pomiedzy powiedzialabym. Make migdalowa robimy sami (dokladny procedure przygotowania wpisze do przepisu na ciastka) i uzywamy zwyklych migdalow i gorzkich, oczywiscie gorzkich niewiele, dla smaku jedynie. Jak piszesz, gorzkie migdaly mozna zastapic z powodzeniem pestkami moreli.

Ser z ostatniego linku to wlasnie ten, ktorego uzywam do sernikow. W takim samym opakowaniu.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,303
384
83
dziunia @ 26 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404558Maraa, a możesz spisać kod kreskowy tzn. numerki z pudełka? Wtedy będzie wiadomo kto jest producentem
fiesgrins.gif
Pewnie, że mogę, proszę bardzo: 5 901242 001655 Mogę też podać Ci producenta, którego nazwa jest na opakowaniu
icon_smile.gif
OSM Czarnków

CYTATA nie nie, Delfiko też 24% ma.
A no widzisz, tak to jest jak się robi zakupy z dziećmi, nawet o procentach nie można spokojnie poczytać.
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
Wpisalam przepis na ciasteczka Amaretti. Linkuje tutaj bo moze sie komus przyda do sernika
icon_wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
Do tego przepisu chyba najbardziej nada się serek kremowy taki jak ten President (ma 4 czy 8 %), nie tłustszy, bo tu jeszcze idzie sporo mascarpone który jest stłusty jak masło - to żeby nie przesadzić z ta tłustością
fiesgrins.gif

Paturages też ma chudszy serek w wiaderku 6%

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
QUOTE (Cinka @ 26 Feb 2013, 11:57 ) index.php?act=findpost&pid=1404637Do tego przepisu chyba najbardziej nada się serek kremowy taki jak ten President (ma 4 czy 8 %), nie tłustszy, bo tu jeszcze idzie sporo mascarpone który jest stłusty jak masło - to żeby nie przesadzić z ta tłustością
fiesgrins.gif

President ma 4%, a moje mascarpone 42%.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,607
7,920
113
index.php?act=findpost&pid=1404510Jak nie kupisz to wyślę Ci paczkę przed świętami.
icon_smile.gif
bussi.gif

index.php?act=findpost&pid=1404512No to wpisze - jutro z samego ranka, zebys sobie upiec mogla
icon_wink.gif
Dzięki, zgromadzę niezbędne składniki i będę piec. Do tej pory robiłam sernik migdałowy z wiśniami, ale z ciasteczkami też mi się bardzo podoba.
icon_smile.gif

tatter @ 26 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404593Ser z ostatniego linku to wlasnie ten, ktorego uzywam do sernikow. W takim samym opakowaniu.
A ja mam niespecjalnie dobre doświadczenia z tym serem. Dla mnie był zbyt wodnisty i zbyt kwaśny.
Może na eksport robią lepszy, a może trafiła mi się pechowo gorsza partia?
Niewykluczone, że dam mu jeszcze kiedyś szansę, ale zazwyczaj wolę na sernik tego typu tłuściejszy twaróg.
Będę szukać tego serka z Czarnkowa, może gdzieś na niego natrafię:
http://www.osmczarnkow.pl/twarogi-twarog-s...05_109_159.html

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
QUOTE (Joanna @ 26 Feb 2013, 13:20 ) index.php?act=findpost&pid=1404671Może na eksport robią lepszy, a może trafiła mi się pechowo gorsza partia?
Nie mam pojecia. Moze istotnie od partii zalezy, wlasnie ten ser zamawiamy bo jest neutralny w smaku i zwarty, do sernikow idelany. Probowalismy Delfiko dwa razy i zupelnie nam nie podszedl. Mielismy tez jakis inny w wiaderku, ktorego nazwy nie pomne, 3 razy mielony, i byl okropny.
Ciekawa jestem, czy oprocz Ciebie, Joanno, ktos jeszcze mial zle doswiadczenia z serem President. Jesli tak, to mozna zalozyc, ze eksportuja lepszego "sortu" i co oczywiscie jest bardzo nie fair.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
Maraa @ 26 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404631Pewnie, że mogę, proszę bardzo: 5 901242 001655 Mogę też podać Ci producenta, którego nazwa jest na opakowaniu
icon_smile.gif
OSM Czarnków
O dzięki
icon_smile.gif
Myślałam, że nie ma producenta na opakowaniu i stąd prośba o kod, ale jak jest producent, to wszystko jasne
icon_smile.gif

index.php?act=findpost&pid=1404636Wpisalam przepis na ciasteczka Amaretti. Linkuje tutaj bo moze sie komus przyda do sernika
icon_wink.gif
Dziękuję
icon_smile.gif

Cinka @ 26 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404637Do tego przepisu chyba najbardziej nada się serek kremowy taki jak ten President (ma 4 czy 8 %), nie tłustszy, bo tu jeszcze idzie sporo mascarpone który jest stłusty jak masło - to żeby nie przesadzić z ta tłustością
fiesgrins.gif

Jest też w Lidlu twaróg sernikowy w wiaderku i ma też chyba coś koło 6% tłuszczu, idealnie sprawdza się w torciku sernikowym Joanny, więc i tu się pewnie nada.

index.php?act=findpost&pid=1404679Nie mam pojecia. Moze istotnie od partii zalezy, wlasnie ten ser zamawiamy bo jest neutralny w smaku i zwarty, do sernikow idelany. Probowalismy Delfiko dwa razy i zupelnie nam nie podszedl. Mielismy tez jakis inny w wiaderku, ktorego nazwy nie pomne, 3 razy mielony, i byl okropny.
Ciekawa jestem, czy oprocz Ciebie, Joanno, ktos jeszcze mial zle doswiadczenia z serem President. Jesli tak, to mozna zalozyc, ze eksportuja lepszego "sortu" i co oczywiscie jest bardzo nie fair.
Jeśli ten ser ma tylko polskie napisy, to wcale nie musi być to import oficjalny, tzn. sklep może sam z polskiej hurtowni sobie go sprowadzać, a producent może wcale o tym nie wiedzieć. A jak był wodnisty i kwaśny, to może stał gdzieś w cieple w sklepie, nieraz kupiłam taki serek wiejski, właśnie kwaśny i wodnisty mimo długiej jeszcze daty przydatności i najczęściej zdarza się to latem. Delfiko idealny jest do serników amerykańskich kremowych, do innych już niekoniecznie. Ja wypróbuję ten przepis najpierw z tym Presidentem, tylko muszę się wyprawić po niego do jakiegoś supermarketu.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
QUOTE (dziunia @ 26 Feb 2013, 14:25 ) index.php?act=findpost&pid=1404684Jeśli ten ser ma tylko polskie napisy, to wcale nie musi być to import oficjalny, tzn. sklep może sam z polskiej hurtowni sobie go sprowadzać, a producent może wcale o tym nie wiedzieć. A jak był wodnisty i kwaśny, to może stał gdzieś w cieple w sklepie, nieraz kupiłam taki serek wiejski, właśnie kwaśny i wodnisty mimo długiej jeszcze daty przydatności i najczęściej zdarza się to latem. Delfiko idealny jest do serników amerykańskich kremowych, do innych już niekoniecznie. Ja wypróbuję ten przepis najpierw z tym Presidentem, tylko muszę się wyprawić po niego do jakiegoś supermarketu.
Na opakowaniu mojego sera President sa napisy w kilku jezykach, tym pol i ang. Moze jest to jednak partia na eksport, choc wydaje mi sie, ze Dziunia ma racje - warunki przechowywania mogly wplynac na smak i konsystencje.

Co do Delfiko, to ten ktory kupilismy (i to dwukrotnie, w duzym odstepie czasu) mial konsystencje i smak podobny do podrabianej fety z mlekovity w takich niby kartonikach... brrr... i chyba juz nie damy mu szansy.

Agatko, jak juz sie wybierzesz po mascarpone to kup sobie od razu smietanke i jogurt grecki bo wpisalam Ci parfait w deserach.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
QUOTE (dziunia @ 26 Feb 2013, 15:21 ) index.php?act=findpost&pid=1404705Może jej się wydaje, że w ten sposób uniknie zrobienia tego sernika ale IMO to płonne nadzieje
zahnlos.gif
A ja myslalam, ze jak yrsa sie juz tak dobrze napatrzy na ten sernik, to takiej inspiracji dostanie, ze do sklepu po te sery, smietany i jogurty skoczy na jednej nodze nawet (w ramach diet support
icon_mrgreen.gif
). Ide teraz wkleic zdjecie ciastek Amaretti, zeby podtrzymac plomien
icon_wink.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,108
2,771
113
Parafrazując Witię Pawlaka - jak się napatrzę, to tak go nienawidzę...
rofl.gif

A serio mówiąc, stwierdzam, że warto wykładać ciastem brzegi tortownicy i kłaść coś na wierzch sernika, bo to niesamowicie podnosi walory wizualne.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
QUOTE (yrsa @ 26 Feb 2013, 15:48 ) index.php?act=findpost&pid=1404717Parafrazując Witię Pawlaka - jak się napatrzę, to tak go nienawidzę...
rofl.gif

A serio mówiąc, stwierdzam, że warto wykładać ciastem brzegi tortownicy i kłaść coś na wierzch sernika, bo to niesamowicie podnosi walory wizualne.
rofl.gif

Zgadzam sie, lubie jak sa boki i cos na gorze. Poza tym boki z ciasta (z reguly grubsze niz spod) oddzielaja mase serowa od blachy formy, co w pewnym stopniu wplywa na proces pieczenia a pozniej na wyglad sernika. Joanna piecze bez bokow ale wymyslila cos w zamian: gazetowe obrecze
icon_biggrin.gif

A propos, Joanno, mialam Ci wspomniec i zapomnialam. Sa u nas ciasta, ktore piecze sie na gazetach i gazetami oklada boki formy, ale nie sa to serniki tylko dlugo pieczone ciasta owocowe, wiesz takie jak np. nasz Xmas cake.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
index.php?act=findpost&pid=1404727
rofl.gif

Zgadzam sie, lubie jak sa boki i cos na gorze. Poza tym boki z ciasta (z reguly grubsze niz spod) oddzielaja mase serowa od blachy formy, co w pewnym stopniu wplywa na proces pieczenia a pozniej na wyglad sernika. Joanna piecze bez bokow ale wymyslila cos w zamian: gazetowe obrecze
icon_biggrin.gif
I na smak, najgorsze co może spotkać dobry sernik, to metaliczny posmak przy brzegach
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy