2 biszkopty każdy z 4 jaj
1,2kg twarogu
2 łyzki budyniu śmietankowego
6 jaj
200g cukru
250g masła (margaryny)
bakalie
200g maku
1/2l mleka (wody)
150g cukru pudru
1 łyżka masła
bakalie
250g orzechów włoskich
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
Krem:
1 budyń śmietankowy
1/2l mleka
250g masła (margaryny)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki gorącej wody
spirytus
chałwa (batonik 200g)
Masa serowa:Ser mielę 2 razy, masło ucieram na puch, 4 żółtka ucieram z cukrem. Łączę ser z masą jajeczno-maślaną, dodaję bakalie i budyń. 2 białka ubijam na sztywno i delikatnie łączę z serem.
Masa makowa:Mak zaparzam w 1/2l mleka (mozna w 1/2l wrzącej wody), następnie go mielę 2- krotnie. Cukier utram z 2 żółtkami na kogel-mogel, dodaję 1 łyżkę masła i ucieram, dodaję to wszystko do maku i łączę. 2 białka ubijam na sztywną piane i delikatnie łączę z masą makową.
Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich mielę i zalewam 1/2 szklanki gorącego mleka, dodaję 4 łyżki cukru i dokładnie mieszam. 2 białka ubijam na sztywno i mieszam z masą orzechową.
Wszystkie trzy masy tzreba zrobić bardzo szybko, albo zatrudnić kogoś żeby były mniej więcej w tym samym czasie zrobione. Najlepiej zmielić sobie od razu ser, mak, orzechy i potem tylko dodawać poszczególne składniki do nich.
Wylewamy do formy połowę masy serowej na nią kładziemy po łyżce masy makowej i orzechowej do wyczerpania i na to znowu masa serowa, albo można iść na łatwiznę i wylac do formy masę serową na to makową i na wierzch orzechową.
Krem: Gotuje budyn z budyniu, mąki i mleka, studzę go. Masło (margarynę) ucieram na puch i dodaję wcześniej rozpuszczona w gorącej wodzie kawę i wystudzoną oraz pokruszoną chałwę i dalej to ucieram. Następnie dodaję po łyżce budyniu i ucieram. Na końcu mozna dodac 2-3 łyżki spirytusu, ale bardzo szybko wmieszać łyżką , żeby sie masa nie zwarzyła.
Na spód blachy wykładamy biszkopt, połowę masy, na to serowo-makowo-orzechowy placek, znowu krem i na to biszkopt.
Wszystkie placki musze być pieczone w jednakowej wielkości formie. Mozna piec w blasze 33x20 wtedy jest bardzo wysoki placek albo 42x25 i wtedy jest niższy.
Na końcu wycinam z kartonu gwiazdki układam je na placku i posypuje cukrem pudrem, ściągam gwiazdki i mamy placek na Boże Narodzenie

1,2kg twarogu
2 łyzki budyniu śmietankowego
6 jaj
200g cukru
250g masła (margaryny)
bakalie
200g maku
1/2l mleka (wody)
150g cukru pudru
1 łyżka masła
bakalie
250g orzechów włoskich
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
Krem:
1 budyń śmietankowy
1/2l mleka
250g masła (margaryny)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki gorącej wody
spirytus
chałwa (batonik 200g)
Masa serowa:Ser mielę 2 razy, masło ucieram na puch, 4 żółtka ucieram z cukrem. Łączę ser z masą jajeczno-maślaną, dodaję bakalie i budyń. 2 białka ubijam na sztywno i delikatnie łączę z serem.
Masa makowa:Mak zaparzam w 1/2l mleka (mozna w 1/2l wrzącej wody), następnie go mielę 2- krotnie. Cukier utram z 2 żółtkami na kogel-mogel, dodaję 1 łyżkę masła i ucieram, dodaję to wszystko do maku i łączę. 2 białka ubijam na sztywną piane i delikatnie łączę z masą makową.
Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich mielę i zalewam 1/2 szklanki gorącego mleka, dodaję 4 łyżki cukru i dokładnie mieszam. 2 białka ubijam na sztywno i mieszam z masą orzechową.
Wszystkie trzy masy tzreba zrobić bardzo szybko, albo zatrudnić kogoś żeby były mniej więcej w tym samym czasie zrobione. Najlepiej zmielić sobie od razu ser, mak, orzechy i potem tylko dodawać poszczególne składniki do nich.
Wylewamy do formy połowę masy serowej na nią kładziemy po łyżce masy makowej i orzechowej do wyczerpania i na to znowu masa serowa, albo można iść na łatwiznę i wylac do formy masę serową na to makową i na wierzch orzechową.
Krem: Gotuje budyn z budyniu, mąki i mleka, studzę go. Masło (margarynę) ucieram na puch i dodaję wcześniej rozpuszczona w gorącej wodzie kawę i wystudzoną oraz pokruszoną chałwę i dalej to ucieram. Następnie dodaję po łyżce budyniu i ucieram. Na końcu mozna dodac 2-3 łyżki spirytusu, ale bardzo szybko wmieszać łyżką , żeby sie masa nie zwarzyła.
Na spód blachy wykładamy biszkopt, połowę masy, na to serowo-makowo-orzechowy placek, znowu krem i na to biszkopt.
Wszystkie placki musze być pieczone w jednakowej wielkości formie. Mozna piec w blasze 33x20 wtedy jest bardzo wysoki placek albo 42x25 i wtedy jest niższy.
Na końcu wycinam z kartonu gwiazdki układam je na placku i posypuje cukrem pudrem, ściągam gwiazdki i mamy placek na Boże Narodzenie
