Serviettenknödel

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Serviettenknödel
Potrawa, którą można wszędzie jak Alpy szerokie i wysokie spotkać.
Serviettenkn_del.JPG

300 g starej bułki pokrojonej w kostkę
1 drobno pokrojona w kostkę cebula
3 jajka
250 ml mleka
1 łyżeczka soli i pieprzu
pęczek pokrojonej pietruszki
odrobinka gałki muszkatałowej
masło do smażenia cebuli i wysmarowania folii aluminiowej
folia aluminiowa

1.Cebulę smażymy na maśle i dodajemy do bułki.
2.Jajka rozdzielamy. Zółtka, mleko, pietruszkę i przyprawy dodajemy do bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 20 minut, aby bułka wchłoneła mleko.
3.Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i wszystko mieszamy.
4.Aluminiową folię dokładnie i grubo smarujemy masłem. Nakładamy połowę masy ( będą dwie porcje). Szczelnie zawijamy w folię. Obwiązujemy sznurkiem i formujemy walec.
P1130241.JPG P1130243.JPG
5.W dużym naczyniu ( najlepiej w gęsiarce) w osolonej wodzie, gotujemy na malutkim ogniu przez 30 minut.
6.Po ugotowaniu zanurzyć w zimnej wodzie, ostrożnie zdjąć folię i kroić w 1 cm szerokości paski.

Ps. Doskonale smakują do wszelkiego sosów.
Ps2. Jak są zimne, to bardzo dobrze smakują podsmażone z obydwu stron na maśle
 

Załączniki

  • P1130241.JPG
    P1130241.JPG
    78 KB · Wyświetleń: 4
  • P1130243.JPG
    P1130243.JPG
    88.3 KB · Wyświetleń: 4
  • Serviettenkn_del.JPG
    Serviettenkn_del.JPG
    263.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Musze sprobowac zrobic je samodzielnie. W zeszlym tygodniu jadlam na swiezo z poledwiczkami i sosem. Do tego byla specjalnie przyzadzona kapusta. Ale niestety nie wiem jak byla zrobiona. Tez byla pyszna.
Gospodarze tez mowili, ze podsmazane na masle pysznie smakuja ale tego juz niestety nie jadlam.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy