Serviettenknödel

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Serviettenknödel
Potrawa, którą można wszędzie jak Alpy szerokie i wysokie spotkać.
Serviettenkn_del.JPG

300 g starej bułki pokrojonej w kostkę
1 drobno pokrojona w kostkę cebula
3 jajka
250 ml mleka
1 łyżeczka soli i pieprzu
pęczek pokrojonej pietruszki
odrobinka gałki muszkatałowej
masło do smażenia cebuli i wysmarowania folii aluminiowej
folia aluminiowa

1.Cebulę smażymy na maśle i dodajemy do bułki.
2.Jajka rozdzielamy. Zółtka, mleko, pietruszkę i przyprawy dodajemy do bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 20 minut, aby bułka wchłoneła mleko.
3.Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i wszystko mieszamy.
4.Aluminiową folię dokładnie i grubo smarujemy masłem. Nakładamy połowę masy ( będą dwie porcje). Szczelnie zawijamy w folię. Obwiązujemy sznurkiem i formujemy walec.
P1130241.JPG P1130243.JPG
5.W dużym naczyniu ( najlepiej w gęsiarce) w osolonej wodzie, gotujemy na malutkim ogniu przez 30 minut.
6.Po ugotowaniu zanurzyć w zimnej wodzie, ostrożnie zdjąć folię i kroić w 1 cm szerokości paski.

Ps. Doskonale smakują do wszelkiego sosów.
Ps2. Jak są zimne, to bardzo dobrze smakują podsmażone z obydwu stron na maśle
 

Załączniki

  • P1130241.JPG
    P1130241.JPG
    78 KB · Wyświetleń: 0
  • P1130243.JPG
    P1130243.JPG
    88.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Serviettenkn_del.JPG
    Serviettenkn_del.JPG
    263.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,662
20
38
Musze sprobowac zrobic je samodzielnie. W zeszlym tygodniu jadlam na swiezo z poledwiczkami i sosem. Do tego byla specjalnie przyzadzona kapusta. Ale niestety nie wiem jak byla zrobiona. Tez byla pyszna.
Gospodarze tez mowili, ze podsmazane na masle pysznie smakuja ale tego juz niestety nie jadlam.