- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Serviettenknödel
Potrawa, którą można wszędzie jak Alpy szerokie i wysokie spotkać.
300 g starej bułki pokrojonej w kostkę
1 drobno pokrojona w kostkę cebula
3 jajka
250 ml mleka
1 łyżeczka soli i pieprzu
pęczek pokrojonej pietruszki
odrobinka gałki muszkatałowej
masło do smażenia cebuli i wysmarowania folii aluminiowej
folia aluminiowa
1.Cebulę smażymy na maśle i dodajemy do bułki.
2.Jajka rozdzielamy. Zółtka, mleko, pietruszkę i przyprawy dodajemy do bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 20 minut, aby bułka wchłoneła mleko.
3.Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i wszystko mieszamy.
4.Aluminiową folię dokładnie i grubo smarujemy masłem. Nakładamy połowę masy ( będą dwie porcje). Szczelnie zawijamy w folię. Obwiązujemy sznurkiem i formujemy walec.
5.W dużym naczyniu ( najlepiej w gęsiarce) w osolonej wodzie, gotujemy na malutkim ogniu przez 30 minut.
6.Po ugotowaniu zanurzyć w zimnej wodzie, ostrożnie zdjąć folię i kroić w 1 cm szerokości paski.
Ps. Doskonale smakują do wszelkiego sosów.
Ps2. Jak są zimne, to bardzo dobrze smakują podsmażone z obydwu stron na maśle
Potrawa, którą można wszędzie jak Alpy szerokie i wysokie spotkać.

300 g starej bułki pokrojonej w kostkę
1 drobno pokrojona w kostkę cebula
3 jajka
250 ml mleka
1 łyżeczka soli i pieprzu
pęczek pokrojonej pietruszki
odrobinka gałki muszkatałowej
masło do smażenia cebuli i wysmarowania folii aluminiowej
folia aluminiowa
1.Cebulę smażymy na maśle i dodajemy do bułki.
2.Jajka rozdzielamy. Zółtka, mleko, pietruszkę i przyprawy dodajemy do bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 20 minut, aby bułka wchłoneła mleko.
3.Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i wszystko mieszamy.
4.Aluminiową folię dokładnie i grubo smarujemy masłem. Nakładamy połowę masy ( będą dwie porcje). Szczelnie zawijamy w folię. Obwiązujemy sznurkiem i formujemy walec.


5.W dużym naczyniu ( najlepiej w gęsiarce) w osolonej wodzie, gotujemy na malutkim ogniu przez 30 minut.
6.Po ugotowaniu zanurzyć w zimnej wodzie, ostrożnie zdjąć folię i kroić w 1 cm szerokości paski.
Ps. Doskonale smakują do wszelkiego sosów.
Ps2. Jak są zimne, to bardzo dobrze smakują podsmażone z obydwu stron na maśle
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: