Sezamowe ciasteczka szczęścia

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Juz sama nie wiem, moze to kwestia maki, a moze splaszczania. Ja od poczatku w przepisie zaznaczylam, zeby lekko splaszczac.
Agusiu, ja mocno rozmleszczałam ciasteczka, aż do ręki przywierały i nie chciały się odklejać :lol:

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
A ja wogołe nie spłaszczam i sa super
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
właśnie odkryłam że to baaardzo podobny przepis do mojego na ciasteczka amerykańskie, tylko ma 2x więcej cukru :shock: :shock: :shock: nie są one przypadkiem za słodkie :

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
Bazylko, bardzo, bardzo mi milo i ciesze sie, ze tak Ci smakuja :!:
Poprawilas mi nastroj, bo bylam zdolowana, ze sie ostatnio dziewczynom sklejaja, rozplywaja i inne takie :(
AgusiaH! i Ty piszesz o dołku z powodu ciasteczek?! :dump:
Jak za chwilę nie poprawisz nastawienia do swojego przepisu to odnajdę Ciebie gdziekolwiek jesteś i do słuchu przepowiem.
Twoje ciasteczka, to prawdziwe szczęście!!
Pierwsza partia przedświąteczna jakoś dziwnie się rozpłynęła,
kolejna - zapachem przyciągnęła sąsiadkę wraz z rodziną,
trzecia - UFF, dzięki niesamowitym sztuczkom dochowała się świąt!
czwartą rodzina w zeszłym tygodniu pochłonęła jeszcze ciepłą,
od piątej boję się dzisiaj odejść, bo zniknie jak poprzednie
icon_smile.gif

Kasha, zwracam hołd :anbetung: nie wiedziałam jak one z ciemnym cukrem wychodzą
icon_smile.gif

a co do spłaszczenia, to ja tylko tak delikatnie je traktuję, żeby sezam się przykleił.

A oto te co jeszcze stygną,
zdjęcie może nie oddaje efektu, i tym razem były trochę mniejsze
icon_smile.gif

ile miały centymetrów w średnicy tego nie wiem, jak dotąd dzieliłam ciasto na pół i starałam się wygospodarować tyle kulek, by zmieściły się na blasze.

sezamki1rr.jpg

A może to kwestia "podkładu"? Ja staram się piec ciastka na pergaminie.

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
U mnie też tak karnie stoją w rzędach na pergaminie - dzisiaj też zrobiłam. Dzięki AgusiuH

bacardi

Member
Wrz 13, 2004
2,860
0
0
A mnie sie własnie zapasy w puszcze skończyły i jutro nowa produkcję tych pyszniaków rozkręcę
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
AgusiuH, co ty gadasz, że czasem się udają :dump: Udają się zawsze, dawno nie robiłam ale dotąd pamiętam ich smak

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
To ja sie melduje !
Uturlalam, upieklam 60 sztuk. Zgodnie z Waszym doswiadczeniem i sugiestiami turlalam kulki, ktore po mocnym splaszczeniu byly bryla ;) o srednicy ok 1,5 cm i tez ukladalam po 20 sztuk na blasze, choc pokusa wielka bylao klasc ich wiecej
Ciasteczka po upieczeniu maja srednice owych 3 cm i sa ladniutkie. Ostatnia blaszka lekko przypieczona, ale psy nie narzekaja

Mama sie nie mogla ujesc i juz wyniosla czesc ze soba. A ja ... normalne, po najedzeniu sie surowego ciasta na pieczone nie mam chwilowo ochoty. :dump:

MoTyLeK

Member
Lis 26, 2004
170
0
0
u mnie nic sie nie zlepilo i nie wyszly takie ladne ale bardzo smaczne.

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
I ja się dołączam do wielbicieli tych ciasteczek! wyszły pyszne, nic sie nie sklejało :mrgreen: Jak się zacznie jeść, to trudno się oderwać :mrgreen:

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
Znowu upieklam. Powiekszylam ilosc skladnikow o 1/2 (czyli np szklanka sezamu zamiast 2/3) ale cukru dalam tyle co jest w przepisie oryginalnym. i co? I wszyscy powiedizeli ze pyszne ale jeszcze za slodkie w kazdym razie tak smakowaly ze bede je z nowu piec na czwartek. Mam zamowienie od pani dyrektor. Strasznie lubie jak moje wypieki komus smakuja :banana:

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
Zrobiłam część z sezamem a część z kokosem ja lubię lekko słodkie dzisiaj dałam 1/2 szklanki cukru białego i łyżkę miodu( nie mam brązowego cukru).
I sezam miałam naturalny(jest też w moim sklepie biały).
Ciasteczka są bardzo smaczne i piękne.
:dump:
Bo ja się wcale nie chwalę ja po prostu niestety mam talent

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
Wiesz, ja zawsze tylko godzine ntrzymalam. A tu zajeta bylam i posiedzialy ze 2 godziny w lodowce. albo i dluzej. I mi sie prawie nie rozlaly tylko takie ladne sie zrobily

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
Ślicznie Ci wyszły Lidka, ja dzisiaj zrobiłam z kokosem żeby było szybciej wkładam zwykle
część do zamrażalnika, po 15 minutach są już OK(zimne) do robienia.
Są bardzo smaczne :!:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy