- Maj 11, 2008
- 2,416
- 2,349
- 113
Kupilam kiedys sporo tahini i po uzyciu kilka razy do hummusu i pasty baklazanowej skonczyly mi sie pomysly. Zaczelam szukac jakiegos fajnego prostego przepisu na wykorzystanie tahini - i znalazlam. Ciastka rozplywaja sie w ustach i sa bardzo proste w wykonaniu. Przepis pochodzi stad.
Skladniki:
- 1 i 1/4 szkl. maki
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/4 lyzeczki soli
- 110 g masla
- 1/2 szkl. cukru (ja uzywam brazowego)
- 1/2 szkl. tahini
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 szkl. sezamu
Zmiksowac maslo z cukrem na puszysta mase, dodac tahini i ekstrakt waniliowy. Nastepnie dodac make, proszek, sol i dokladnie zmiksowac. Na tym etapie mozna ciasto wlozyc do lodowki na godzine, ja zwykle tego nie robie, bo mi sie spieszy do ciastek
Formowac z ciasta male kulki, obtaczac w sezamie i ukladac na blaszcze wylozonej papierem do pieczenia, lekko splaszczyc reka. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym uprzednio do 175C.
Skladniki:
- 1 i 1/4 szkl. maki
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/4 lyzeczki soli
- 110 g masla
- 1/2 szkl. cukru (ja uzywam brazowego)
- 1/2 szkl. tahini
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 szkl. sezamu
Zmiksowac maslo z cukrem na puszysta mase, dodac tahini i ekstrakt waniliowy. Nastepnie dodac make, proszek, sol i dokladnie zmiksowac. Na tym etapie mozna ciasto wlozyc do lodowki na godzine, ja zwykle tego nie robie, bo mi sie spieszy do ciastek
