Sezamowiec z chałwą

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja wczoraj właśnie przeglądałam sobie różne ciasta z dodatkiem chałwy, skąd Ty wiedziałaś, że smak chałwowy za mną chodził : :!: :mrgreen: A bardzo podobne ciasto mam od kogoś z mniama, myślałam, że to nawet Twoje, ale troszkę różni się ilościami składników, tak więc znów nie wiem czyje to jest. Lubię chałwę, bardzo lubię. Trza będzie ustawić w kolejce to ciasto. Chyba do następnych świąt Bożego Narodzenia przybędzie mi 100 kg
icon_sad.gif

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Beata, to chodza za nami podobne smaki
icon_smile.gif
Ja tez wlasnie pamietalam jakies ciasto z masa chalwowa z Mniama, jak i rowniez przepis na wafle przelozone masa chalwowa i zabieralam sie za szukanie bo mam sporo chalwy do wykorzystania
icon_smile.gif

Jak co, to bedziemy tyc razem - zawsze to razniej w towarzystwie :mrgreen: :cheers:

kamila, pewnie glupio pytam, ale i tak zapytam
icon_smile.gif
- czy bardzo jest to ciasto slodkie? Bo dzem to pewnie zlamie mdlosc chalwy
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No to Bajaderko jakby co, to będziemy piekły razem :mrgreen: tylko, że ja zapasu chałwy nie mam, jakoś wszystko zawsze zjadam na bieżąco, muszę kupić. Ale najpierw będę smażyć faworki, chałwowe musi chwilkę poczekać.

kamila

Member
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
6 jaj
1 szkl. cukru
1 margaryna
3 szkl. mąki
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
1 paczka sezamu
4 łyżki miodu
2 łyżki masła
10 dkg cukru
1 paczka wiórek
1 masło
20 dkg chałwy

3 jajka i 3 żółtka, margarynę, szklankę cukru ukręcić. Dodać mąkę, proszek, cukier waniliowy. Ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na blaszke pierwszy placek.
Na wierzch sezam (suchy sezam, 4 łyżki miodu, 2 łyżki masła, 10 dag cukru, uzmażyc, lekko przyrumienić)
Upiec
na druga część ciasta ułożyć pianę z białek ubitą z 1 szkl. cukru i paczką wiórków.
Oba placki przełoży masą chałwową - 1 masło ukręcić z 20 dkg chałwy i 1/2 szklanki cukru pudru.

Ciasto z sezamem może być w środku lub na górze, jak kto woli.
Pamięta, że do sezamu nie dałam tyle cukru, bo po co jak jest miód.

Agama

Well-known member
Wrz 21, 2004
239
129
43
a ja mam taki przepis na ciasto z chałwą i sezamem - jest pyszne.
produkty na ciasto:
1/2 kg maki
5 zoltek
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki smietany

Z podanych produktow zagniesc ciasto, podzielic na 2 czesci. Jedna czesc ciasta wylozyc na blache i upiec, na druga czesc ciasta przygotowac mase sezamowa:

20 dkg sezamu
1/2 kostki margaryny
2 lyzki miodu
1/2 sklanki cukru

to wszystko zagotowac, zeby masa byla zageszczona, gotowac ciagle mieszajac, ale tak zeby nie zrobil sie karmel, wiec nie za dluo gotowac.
Te mase wylozyc na 2 czesc ciasta (surowego) i upiec.

Pozostawic do ostygniecia ciasto samo i ciasto z masa sezamowa.
W tym czasi przygotowac mase z chalwa:

1 kostka margaryny
15 dkg chalwy
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka

To wszystko gotowac do zgestnienia masy, ciagle mieszajac. Pozostawic do przestygniecia.

Jak juz wszsytko ostygnie to mase chalwowa wykladamy na ciasto samo, na to kladziemy ciasto z masa sezamowa.
Niestety ciasto musi postac do zupelnego zgestnienia a wrecz scisniecia sie masy chalwowej.

pozdrawiam, Agama

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
A czy można samemu zrobić chałwę?
Jakoś te, które obecnie można kupić ( a próbowałam wiele smaków i to różnych firm)
dla mnie są zawsze za gorzkie, a z dzieciństwa pamiętam, że słodziusie wtedy wszystkie były.
To chyba z sezamu się robi, czy się mylę!

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Z sezamu się robi chałwę, ale ja w dzieciństwie to chałwy nienawidziłam a teraz uwielbiam, nie czuję jakoś goryczki żadnej

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Z sezamu się robi chałwę, ale ja w dzieciństwie to chałwy nienawidziłam a teraz uwielbiam, nie czuję jakoś goryczki żadnej
Beatko, bo ja jestem słodka idiotka
idiota.gif
:dump: mnię wszystko jest gorzkie,
zrobiłam Magdziną konfiturę z cytrusów i przez gardło mi nie przechodzi, ale mąż zjada chętnie.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mnię tak wyszło
c53qh.jpg

Polecam, jest bardzo smaczne, kruche, i delikatne.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Bea u Ciebie ta beza taka śliczna - biała.
Moja po 20 minutach już dość brązowa była lecz dałam jej jeszcze 10 minutek by dojrzała do wyjęcia.

A smakuje Wam?

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
kamilo, ciasto jest pyszne - kruchutkie, z lekka chalwowo-sezamowa nuta. No i ta beza w polaczeniu z dzemem, kruchym ciastem i chalwa - boska! Dzieki za przepis! :mrgreen:

A ja beze specjalnie troche rumienie bo taka lubie
icon_smile.gif

img57342dq.jpg

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy