KaeR te pieczonki w garnku żeliwnym, to my robimy w zimimie na ognisku. Reeeewelacja. Mróz na dworze, a my zajadamy pieczonkę i do tego super grzaniec, hmmmm, mniam
Ziemniaki inna wersja
Robiłam te ziemniaczki jak miałam dużo gości (25 osób) na urodzinkach grillowych i musiałam przygotować jedzonko wcześniej tak żeby sobie nim nie zawracać głowy w trakcie imprezy
Ugotowane w łupinach ziemniaki (ale niedokońca) przekroić na pół.
Pokrojony w plastry boczek
Masło zmieszać z zmiażdżonym czosnkiem i z np solą ziołową, oregano, bazylią (co kto lubi)
Bierzemy takiego przekrojonego ziemniaka, smarujemy jego obie wew części masłem, kladziemy boczek (można dać pieczarkę, ser zółty, jakieś warzywa) zamykamy drugą połową, owijamy w folię. I tak produkujemy następne pychotki. To na grilla. Ponieważ jest już ugotowane, to czekamy na to aby boczek się dopiekł ii ziemniaczek zagrzał i jeeemy. Smacznego
Ziemniaki robiłam dzień wcześniej. Polecam
I jeszcze
Nie zawsze jest czas na pieczenie pysznych bułeczek a na grillu się przydają, wiec ja robię
Pieczywo tostowe lub
ciabatę (ze sklepu) smaruję takim masełkiem jak do ziemnaków (jw) i pieczemy chwile na grillu. Pycha. Moi goście nie doczekują aż sie upieką i jedzą "surowe" kromki
I taki prosty
dip
Kroimy dużo cebuli, kilka ząbków czosnku miażdżymy, mieszamy z dużą ilością ketchupu, kilkoma łyżkami musztardy i obowiązkowo słodzimy (tak tak). Zostawiamy na godzinę do przegryzienia i mamy pyszny sosik, lepszy od zwykłego ketchupu
I jeszcze jeden bardzo delikatny
dip
Kilka (sporo) ząbków czosnku miażdżymy, mieszamy z majonezem z dodatkiem śmietany lub jogutru, solimy. Zostawić do przegryzienia. Proporcje między majonezem a śmietaną -jak kto lubi, bardziej delikatne gdy jest przewaga śmietany a mojonezu 2-3 łyżki. Należy próbować żeby nie było mdłe
Polecam. Proste, łatwe i pyszne