Skorki pomaranczowe kandyzowane w czekoladzie

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
tutaj we Wloszech uwielbiane, baaaardzo eleganckie i baaaaaaaardzo drogie (60€/kg)

z tego przepisu pyszne (mowie ja, ktora nienawidzi owocow kandyzowanych), bardzo latwe, i stosunkowo niedrogie (w porownaniu z kupnymi tanie jak barszcz!!!
icon_smile.gif
)

bierzemy 3 pomarancze przekrojone wzdluz, z ktorych wyciskamy pyszny i zdrowy sok
icon_smile.gif

skorki pozbywamy bialych czesci i kroimy na cienkie paseczki. gotujemy troche wody i obgotowujemy gotowe skorki przez ok 2 minuty, przecedzamy.

w miedzyczasie rozpuszczamy 600g cukru z 300 ml wody na srednim ogniu caly czas mieszajac. jak juz sie rozpusci, to zwiekszamy ogien i doprowadzamy do wrzenia az plyn stanie sie przezroczysyty. ABSOLUTNIE NIE MIESZAC (nie wiem czemu ale tak w przepisie bylo wyszczegolnione wiec pisze
fiesgrins.gif
) jak juz bedzie przezroczysty to to wrzucamy nasze skorki delikatnie i nie mieszamy (ja lyzka delikatnie wciskam do wody te ktore sa na wierzchu), gotujemy na najmniejszym ogniu pol godziny wylaczamy i zastawiamy do ostygniecia na 6 godzin.

nastepnie wykladamy je folie aluminiowa zeby sobie obeschly (w jakim przepisie czytalam ze na 2 dni ale ja zostawiam tylko na noc).

rozpuszczamy czekolade w kapieli wodnej i zanurzamy skorki jedna po drugiej. zostawiamy do wystygniecia czekolady na pergaminie albo alufolii i zajadamy albo robimy ladne prezenty.
przechowujemy w szczelnym pojemniku (podobno mozna dlugo)

moje obserwacje:
ja robie zazwyczaj ze skorek z 12 pomaranczy i na wszystko uzywam roztworu z 1 kg cukru i 500 ml wody i to zupelnie wystarczy.
skorki zbieram z kazdego dnia tylko je 'oprawiam' i obgotowuje a jak juz sie uzbiera troche to zaczynam masowa produkcje.

smacznego!!!

agusia

Member
Lut 2, 2007
43
0
0
Chyba będę musiała zrobić... Szczerze mówiąc jakoś nigdy nie kandyzowałam skórki pomarańczowej. Spróbuję i zobaczymy jak wyjdą. Tylko mam pytanie: Czy do tego celu jakoś specjalnie myjesz pomarańcze?

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
ja pomarancze dobrze myje szczoteczka, nie sparzam bo pozniej skorki juz pociete i tak sie obgotowywuje przed kandyzowaniem, czasem zostawiam je nawet na dluzej niz dwie minuty (ale to dlatego ze ja zapominalska jestem)

Hazo kroj je tak jak lubisz, ja zazwyczaj kazda polowke kroje na 4 i z kazda taka osemke kroje na 3 lub 4...

skorki nie oblane czekolada nalezy zamknac w szczelnym pojemniku bo wysychaja. ja mialam troche resztek bo mi czekolady zabraklo wiec je pokroilam drobniutko i udekorowalam paczki
lecker.gif

ela

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
nie wiedzialam, ze to takie mile uczucie .pierwszy raz ktos wyproowal moj przepis (no wiem, na razie malo ich ale sie staram)
icon_lol.gif

wyszly ci sliczne i dokladnie tak jak moje. bardzo sie ciesze ze ci smakuja. ich jedyna wada jest, ze za szybko znikaja...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy