- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Właściwie nic oryginalnego, ale Doruśka prosiła, to wpisuję
Śledzie marynowane
Składniki:
500g filetów śledziowych bez skóry (matjas)
200g cebuli (2 średnie), można dać mniej ale ja lubię dużo cebuli
1 szklanka octu
4 szklanki przegotowanej zimnej wody(koniecznie przegotowana i koniecznie zimna)
3 łyżki cukru
2 liście laurowe
4 - 6 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
W pojemniku z wieczkiem wymieszać wodę, ocet, cukier i przyprawy, cebulę pokroić w cienkie półplasterki, zalać na chwile wrzątkiem, odcedzić na sicie i przepłukać zimną wodą, dodać do zalewy, na koniec wrzucić opłukane śledzie (każdy filet przekrojony w poprzek na 4 kawałki). Przykryć i odstawić do lodówki na 48 godzin. Takie śledzie wykorzystuję jako bazę do kilku przepisów.
Śledzie po wiejsku
Składniki:
1 porcja śledzi marynowanych razem z cebulą (odsączonych)
200g cebuli (2 średnie)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pieprz
olej
0,5 strąka czerwonej papryki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Surowe cebule pokroić w cienkie półplasterki, wymieszać z 0,5 łyżeczki soli i odstawić na sicie na 10 minut, po tym czasie przepłukać wodą i dobrze odcisnąć z wody, surową cebulę wymieszać z tą z zalewy octowej, dodać cukier, pozostałą sól oraz pieprz do smaku, wymieszać, śledzie wyłożyć na półmisek, przykryć cebulą, zalać olejem (ilość zależna od wielkości półmiska) i odstawić minimum na godzinę do lodówki do "przegryzienia", przed podaniem można wierzch udekorować pokrojoną w kostkę papryką.
Sałatka śledziowa
Składniki:
1 mały strąk czerwonej papryki
1 mała puszka kukurydzy
250g ogórków konserwowych
1 - 2 łyżki majonezu
sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
Śledzie pokroić w gruba kostkę, ogórki i paprykę w drobną, kukurydzę odsączyć, dodać sól, cukier i pieprz, wymieszać. Odstawić minimum na godzinę do lodówki do "przegryzienia".
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Składniki:
2 - 4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
olej
Wykonanie:
Czosnek drobno pokroić, wymieszać z cebulą z zalewy oraz majerankiem, jeśli trzeba dodać sól i pieprz, śledzie wyłożyć na półmisek i zalać olejem (ilość zależna od wielkości półmiska). Odstawić minimum na godzinę do lodówki do "przegryzienia".
Śledzie w śmietanie
Składniki:
200g cebuli (2 średnie)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pieprz
1 duży kubek (400g) kwaśnej śmietany 18% (polecam Jogo)
Wykonanie:
Surowe cebule pokroić w cienkie półplasterki, wymieszać z 0,5 łyżeczki soli i odstawić na sicie na 10 minut, po tym czasie przepłukać wodą i dobrze odcisnąć z wody, surową cebulę wymieszać z tą z zalewy octowej, dodać cukier, pozostałą sól oraz pieprz do smaku (nie żałować), wlać śmietanę, wymieszać, dodać śledzie i jeszcze raz wymieszać, ja odstawiam na godzinę do lodówki, żeby się przegryzło.
Zapomniałam dopisać, że to przepisy rodzinne, lekko zmodyfikowane pod mój smak
.

Śledzie marynowane
Składniki:
500g filetów śledziowych bez skóry (matjas)
200g cebuli (2 średnie), można dać mniej ale ja lubię dużo cebuli
1 szklanka octu
4 szklanki przegotowanej zimnej wody(koniecznie przegotowana i koniecznie zimna)
3 łyżki cukru
2 liście laurowe
4 - 6 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
W pojemniku z wieczkiem wymieszać wodę, ocet, cukier i przyprawy, cebulę pokroić w cienkie półplasterki, zalać na chwile wrzątkiem, odcedzić na sicie i przepłukać zimną wodą, dodać do zalewy, na koniec wrzucić opłukane śledzie (każdy filet przekrojony w poprzek na 4 kawałki). Przykryć i odstawić do lodówki na 48 godzin. Takie śledzie wykorzystuję jako bazę do kilku przepisów.
Śledzie po wiejsku
Składniki:
200g cebuli (2 średnie)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pieprz
olej
0,5 strąka czerwonej papryki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Surowe cebule pokroić w cienkie półplasterki, wymieszać z 0,5 łyżeczki soli i odstawić na sicie na 10 minut, po tym czasie przepłukać wodą i dobrze odcisnąć z wody, surową cebulę wymieszać z tą z zalewy octowej, dodać cukier, pozostałą sól oraz pieprz do smaku, wymieszać, śledzie wyłożyć na półmisek, przykryć cebulą, zalać olejem (ilość zależna od wielkości półmiska) i odstawić minimum na godzinę do lodówki do "przegryzienia", przed podaniem można wierzch udekorować pokrojoną w kostkę papryką.
Sałatka śledziowa
Składniki:
1 mały strąk czerwonej papryki
1 mała puszka kukurydzy
250g ogórków konserwowych
1 - 2 łyżki majonezu
sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
Śledzie pokroić w gruba kostkę, ogórki i paprykę w drobną, kukurydzę odsączyć, dodać sól, cukier i pieprz, wymieszać. Odstawić minimum na godzinę do lodówki do "przegryzienia".
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Składniki:
2 - 4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
olej
Wykonanie:
Czosnek drobno pokroić, wymieszać z cebulą z zalewy oraz majerankiem, jeśli trzeba dodać sól i pieprz, śledzie wyłożyć na półmisek i zalać olejem (ilość zależna od wielkości półmiska). Odstawić minimum na godzinę do lodówki do "przegryzienia".
Śledzie w śmietanie
Składniki:
200g cebuli (2 średnie)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pieprz
1 duży kubek (400g) kwaśnej śmietany 18% (polecam Jogo)
Wykonanie:
Surowe cebule pokroić w cienkie półplasterki, wymieszać z 0,5 łyżeczki soli i odstawić na sicie na 10 minut, po tym czasie przepłukać wodą i dobrze odcisnąć z wody, surową cebulę wymieszać z tą z zalewy octowej, dodać cukier, pozostałą sól oraz pieprz do smaku (nie żałować), wlać śmietanę, wymieszać, dodać śledzie i jeszcze raz wymieszać, ja odstawiam na godzinę do lodówki, żeby się przegryzło.
Zapomniałam dopisać, że to przepisy rodzinne, lekko zmodyfikowane pod mój smak

Ostatnią edycję dokonał moderator: