Śledzie w marchewce*

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Śledzie te polubiłam jeszcze jako dziecko - dziś moje dzieci tak jak i ja - zajadają się nimi w każde święta.
Polecam kazdemu kto lubi marynowane śledzie.
Wahałam się czy wpisywać taki "wyszukany"
icon_wink.gif
przepis, bo nie brzmi rewelacyjnie, ale naprawdę warto spróbować. Zwłaszcza że każdemu dobrze wyjdą bo nie da się tu nic pochrzanić
icon_lol.gif



1 kg śledzi - gotowe płaty marynowane lub zrobione w occie po swojemu. Ja robię z gotowych. Dobrze jak są nierozpadające się.
5 - 6 sporych marchewek
olej

Śledzie obrać ze skórki, pokroić w cząstki większe niż do sałatek śledziowych.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W rondelku rozgrzać olej, wrzucić marchewkę, mieszać i dopełnić oleju na tyle żeby marchewka nie była sucha i dusiła się na wolnym ogniu nie przypalajac się. Kiedy zmięknie wyłączyć i wystudzić. NIE solić !, nie dodawać żadnych przypraw.

Układać w słoiku warstwami śledzie i marchewkę. Wstawić do lodówki na 1 - 2 dni, ale w sumie smaki szybko się przegryzają.

Śledzie tracą nieco kwasowości na rzecz słodkiej marchewki - razem lekko słodkawo - kwaśne smakują wspaniale.

Polecam!
DSCF3709.JPG
 

Załączniki

  • DSCF3709.JPG
    DSCF3709.JPG
    38.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Och Trzkasieńko jak się cieszę że je wypróbowałaś!
anbetung.gif
I że smakowały!
Ten przepis jest właśnie tak banalnie prosty, że nie przykuwa uwagi i nie zapowiada nic dobrego - a one naprawde są pyszne
icon_biggrin.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
wlasnie- podeszlam do niego tez z rezerwa, bo jak bez zadnych przypraw
icon_wink.gif
ale, ze ja uwielbiam marchewke, to sie skusilam i bingo! naprawde bardzo smaczne i z czystym sercem polecam
icon_biggrin.gif
 

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
absolutnie boskie!! Strasznie dziękuje za przepis, ląduje oczywiście w ulubionych. Ale nie byłabym sobą jakbym czegoś nie zmieniła
icon_smile.gif
było napisane bez przypraw, ale ja dodałam dosłownie szczyptę garam masali i 4 goździki - smak GENIALNY!
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
No proszę
icon_biggrin.gif
nie pomyślałabym nawet by dodać do nich takich przypraw - może dlatego że w oryginalnej wersji smakują nam tak bardzo że nawet nie próbowałam ich doskonalić
zahnlos.gif

Najważniejsze by duszonej marchewki nie solić bo ona wtedy zupełnie zmienia smak i to już zupełnie nie jest to co powinno - a przyprawy zapachowe... kto wie, kto wie - może się też kiedyś skuszę.
Cieszę się że wyprobowałaś i że posmakowało
icon_biggrin.gif
 

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
Cinko kochana własnie pochłonęłam ok 1/4 litrowego słoja i ledwo siedzę. Kto by pomyslał, ze to takie smaczne. (a te przyprawy tylko zaostrzaja smaczek - solić nie zoliłam)
 

Milunia

Member
Paź 29, 2004
141
0
16
potwierdzam, że śledzie z marchewką sa pyszne, robię je od lat, przepis mam od swojej teściowej ale troszke inaczej: marchewki w łupince lekko pogotowuję, obieram , studzę, ścieram na tarce jarzynowej i teraz podsmażam, dodaję też sporo zeszklonej cebuli , razem podduszam, dodaję pieprz i pycha. Teraz wypróbuję Twoj przepis bez cebuli.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
A ja z pewnością wypróbuję wersję z cebulą bo lubię duszoną...
denknach.gif
nawet nie umiem sobie wyobrazić jak ten dodatek wpłynie na smak - tak się przyzwyczaiłam do mojej wersji
icon_lol.gif
ale skoro mówisz że pyszne to na pewno warto
daumen.gif
 

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
Powtórka z rozrywki. "Gryzą" się w lodóweczce. Juz się nie mogę doczekać. Zrobiłam jak poprzednio - z goździkami i garam masalą. Dodałam ciut mniej oleju niż zeszłym razem i szczypte cynamonu, bo śledzie nie wymoczyły się za bardzo i słone okrutnie były.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Aaaa oj - to ty je zupełnie inaczej robisz - bo z solonych śledzi
icon_lol.gif
ja wyłącznie z marynowanych a one kwaśne to owszem - ale słone nie są
icon_biggrin.gif
moczyć ich nie muszę
icon_wink.gif

To ciekawe
icon_biggrin.gif

Ja jakoś mam awersję do solonych bo moczone czy nie - dla mnie zawsze za słone... albo ja moczyć nie umiem
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
eee.. nie wiem czy solone, bo to takie matjasy z folijki były - nie z takich robisz? One sa w occie i oleju, ale posolone - tzn mi sie wydaje ze posolone? oj.. ale szczerze mówiąc smak jest nieziemski :D
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Nie - ja takich na tackach nie kupuję w ogóle, bo ile razy nie kupiłam to za słone były - kupuję śledzie marynowane w słoikach lub na wagę z wiaderka - płaty marynowane. One są porządnie octowe - ale ta słodka marchewka właśnie odbiera im tę kwaśność i dzięki temu są takie jak lubię najbardziej - lekko kwaskowe
icon_smile.gif

Takie solone trzeba by było wymoczyć i zrobić własną zalewę octową i dopiero użyć ich do tego przepisu - tak robiła moja mama ale mi się nie chce
icon_redface.gif

Ale skoro tobie smakują z takich tackowych to żaden problem
icon_smile.gif
 

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
:D :D :D no to ładnie, ale wiesz Cinko poprzednio dłużej moczyłam i właśnie smak był idealny - słodko-lekko kwaśno-słony - przez te śledzie :D no to koniecznie musze zrobił z tymi octowymi - a to takie jak rolmopsy w słoiku, czy jakie?