- Lis 13, 2005
- 9,187
- 2,741
- 113
Na prośbę yrsy wpisuję przepis na śliwki w czerwonym winie. Jest to przepis Moni77 z nieistniejącego już forum Zapiecek. Robię śliwki tym sposobem od dawna i zawsze są wspaniałe. Jedyny warunek: śliwki nie mogą być bardzo mocno dojrzałe.
Tutaj: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...t&p=1467474 jest mój poprzedni wpis o tym przepisie.
Zalewa na ok. 3 (2) kg prawdziwych węgierek. W nawiasach na mniejszą ilość, bo zwykle tak robię.
Zagotować :
1 (1/2 l) butelkę wytrawnego wina (u mnie zazwyczaj Egri Bikaver)
1 (65 dkg) kg cukru
1 (2/3) łyżeczkę cynamonu
1 (2/3) łyżeczkę goździków
1 i ciut (3/4) szklankę octu 10% (pod koniec gotowania)
Do dużego słoja wrzucamy wypestkowane śliwki i:
1 Dzień :
wypestkowane śliwki zalewamy zimną zalewą
2 Dzień
zlewamy zalewę, zagotowujemy ją, a następnie ledwie ciepłą zalewamy śliwki
3 Dzień:
zlewamy zalewę, zagotowujemy ją, a następnie dobrze ciepłą zalewamy śliwki
4 dzień
zlewamy zalewę, a śliwki przekładamy do małych słoików
Zalewę zagotowujemy i wrzącą zalewamy śliwki. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok. 5 min.
Edit:
Dodaję zdjęcie śliwek, które mi zostały z ubiegłego roku. Widać jak ładnie się przechowały stojąc w szafce w kuchni (niestety nie mam piwnicy)

Tutaj: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...t&p=1467474 jest mój poprzedni wpis o tym przepisie.
Zalewa na ok. 3 (2) kg prawdziwych węgierek. W nawiasach na mniejszą ilość, bo zwykle tak robię.
Zagotować :
1 (1/2 l) butelkę wytrawnego wina (u mnie zazwyczaj Egri Bikaver)
1 (65 dkg) kg cukru
1 (2/3) łyżeczkę cynamonu
1 (2/3) łyżeczkę goździków
1 i ciut (3/4) szklankę octu 10% (pod koniec gotowania)
Do dużego słoja wrzucamy wypestkowane śliwki i:
1 Dzień :
wypestkowane śliwki zalewamy zimną zalewą
2 Dzień
zlewamy zalewę, zagotowujemy ją, a następnie ledwie ciepłą zalewamy śliwki
3 Dzień:
zlewamy zalewę, zagotowujemy ją, a następnie dobrze ciepłą zalewamy śliwki
4 dzień
zlewamy zalewę, a śliwki przekładamy do małych słoików
Zalewę zagotowujemy i wrzącą zalewamy śliwki. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok. 5 min.
Edit:
Dodaję zdjęcie śliwek, które mi zostały z ubiegłego roku. Widać jak ładnie się przechowały stojąc w szafce w kuchni (niestety nie mam piwnicy)

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: