Śliwkowe powidła z pomarańczowo-goździkową nutą

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,798
4,849
113
Finiszuję, za chwilę dodam skórkę i goździki.
Jeszcze tylko 100 g śliwkowej palinki i naprawdę koniec.
Z 5 kg węgierek, które wolniutko odparowywałam przez prawie 14 godzin wyszło 10 słoików po dżemie.
Przetwór bardzo zaskakuje, bo niby śliwki, a takie niespodziewane bogactwo smaku. Pyszne i bardzo eleganckie w wydźwięku są te powidła.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,798
4,849
113
Znów kupiłam śliwki, tym razem chyba najprawdziwsze węgierki, dojrzałe i słodkie, bo odparowywały tylko 4 godziny. Efekt końcowy też znacznie lepszy od poprzedniego. Skórkę pomarańczową dodałam kandyzowaną, surowa w wyrobie zostawia lekki posmak terpentyny. Nie jest bardzo wyczuwalny, ale po co, skoro może być smaczniej.
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Po takiej recenzji nie mogę nie zrobić.
mniam.gif

Idę drylować śliwki.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,798
4,849
113
Szybka jestes, a ja jeszcze dodałam dopisek o skórce. Może się przyda.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Dzięki. Skórkę otarłam microplane-m, nie powinna być bardzo gorzka.
Goździków nie chciało mi się mleć, więc je wrzuciłam francuskim sposobem w węzełku z gazy i potem wyłowię.

EDIT:
Masz rację, Buko, najprzedniejsza delicja to jest.
Jeśli jeszcze jutro nazbieram śliwek, zrobię druga porcję.
Oczywiście robiłam na oko - usmażyłam gar powideł, dałam nieco cukru do smaku, parę goździków, oraz skórkę i sok z jednej pomarańczy.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Dziś skończyłam robić te powidła. Bardzo mi smakują, chociaż ja zdecydowanie wolę robić zwykłe w piekarniku, bo mniej roboty i chyba krócej trwa cały proces. Dodałam skórkę, którą zrobiłam kilka miesięcy temu wg przepisu znalezionego w sieci. Bardzo dobrze tu się wpasowała.
Tak wyglądają moje. Niestety nie mam do pokazania bez opakowania.
icon_mrgreen.gif

54.jpg

Załączniki

• 54.jpg
    54.jpg
    73 KB · Wyświetleń: 0

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,798
4,849
113
Strasznie wyśrubowujesz estetykę, Hazo.
fiesgrins.gif
Słoiczki juz kupiłam, ale nalepki będą z Biedrony.
icon_lol.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
A ja się Wam przyznam, że o ile u innych podobają mi się takie dopieszczone przetwory, to w swojej spiżarni nie lubię etykiet na słoikach. Psują mi piękny rysunek kolorowej mozaiki na półkach, dlatego robię niewielkie samoprzylepne naklejki na pokrywkach (które i tak najczęściej po użyciu wyrzucam, więc odpada problem z myciem).

U mnie się właśnie pryczy druga porcja. Chyba już ostatnia, bo tydzień ciągłego deszczu strącił większość węgierek na ziemię, a pozostałe pootwieral.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Ja zakrętki myje w zmywarce
icon_wink.gif

Wiele lat mi służą, tylko jak już mocno sfatygowane to wyrzucam.

I też mi się podobają u kogoś piękne etykiety, ale sama piszę odręcznie na samoprzylepnych naklejkach, które ładnie odchodzą od słoika. a jak się zdarzy, że nutę odejdzie to moczę słoik i usuwam naklejki.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,798
4,849
113

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
.agatka. @ 22 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1469562Wiele lat mi służą, tylko jak już mocno sfatygowane to wyrzucam.
A ja rzadko używam więcej niż dwa razy. Nie kosztują wiele, a zawsze większa pewność, że z zawartością słoików nic się złego nie stanie.
Zwłaszcza, że najczęściej otwieram słoiki stukając brzegiem nakrętki w blat, więc jest sporo prawdopodobieństwo, że mogę je uszkodzić.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,731
113
Joanna @ 22 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1469602A ja rzadko używam więcej niż dwa razy. Nie kosztują wiele, a zawsze większa pewność, że z zawartością słoików nic się złego nie stanie.
Zwłaszcza, że najczęściej otwieram słoiki stukając brzegiem nakrętki w blat, więc jest sporo prawdopodobieństwo, że mogę je uszkodzić.
Też tak robiłąm, az dostalam absolutnie genialny otwieracz. Tylko lekko się ściska nakrętkę, tyle, żeby powietrze weszlo -- slychać 'pyk' i można lekutko ręką otwierać.
Zresztą cały zestaw jest bardzo udany, bardzo go sobie chwalę.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
O, fajny ten otwieracz. Ciekawe, czy go solo można dostać, bo zestaw aczkolwiek ciekawy, to dla mnie w większości bezużyteczny, skoro sobie od ponad ćwierćwiecza radzę bez tych przydasiów.
icon_mrgreen.gif

Do dzisiejszej porcji dodałam oprócz pomarańczy kawałek kory cynamonowej.
Wyszły ciut inne, ale równie smaczne jak z goździkami.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,731
113
Joanna @ 23 Sep 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1469696O, fajny ten otwieracz. Ciekawe, czy go solo można dostać, bo zestaw aczkolwiek ciekawy, to dla mnie w większości bezużyteczny, skoro sobie od ponad ćwierćwiecza radzę bez tych przydasiów.
icon_mrgreen.gif
Solo go nigdzie nie widziałam, zresztą nie widziałam także innych opartych na tej zasadzie. Różniste otwieracze 'siłowe', ale takich - nie.

Z tego zestawu rewelacyjny jest jeszcze chwytak do sloikow - do wyciągania z gorącego gara. Reszta mogłaby spokojnie nie istniec.

Dostalam ten zestaw w prezencie, w promocji w Duce kosztował ok 40 zl. I przyznam sie, ze gdybym wiedziala, ze ten chwytak i ten otwieracz sa takie genialne, to bym też te 40 zl wydala. Wiecej nie
icon_smile.gif

BTW - opisy tego otwieracza mowia o mozliwej funkcji DOKRECANIA zakretek. Totalna bzdura.
Koniec OT

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy