Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Imago

Member
Cze 26, 2006
6,551
1
0
Nie wiem czy widziałyście tą stronę... powaliły mnie niektóre torty
icon_biggrin.gif

http://users.adelphia.net/~suebaum/Childrenbirthday.htm
podaję ją bo może dla kogoś będzie inspiracją
icon_biggrin.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
LeNinko, wpisz proszę masę w osobny wątek
anbetung.gif
i przepraszam za pomyłkę
anbetung.gif
icon_mrgreen.gif

alicja1968

Member
Cze 14, 2007
18
0
0
LeNinka @ 11 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=538015Moje pomysły nie są tajne.
icon_lol.gif

Wiedzą to dziewczyny z pewnego forum dzieciowego, na którym pisuję, BeataJulia wie o czym mówię
icon_wink.gif
A przepis na masę, który podała pochodzi właśnie stamtąd i jest w mniejszym lub większym stopniu- mojego autorstwa.
Tu już pokazywałam kilka moich tortów:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...torty&st=20

A takie już robiłam torty-kobitki:
17701120_d.jpg

17701123_d.jpg

24657168_d.jpg
Otworzyłam usta ze zdziwienia i nie mogą ich zamknąć.Jesteście dziewczyny artystkami!!
Powiedz tylko jakiego rozmiaru był "ten" tort i w czym pieczony był? Skąd takie formy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Alicjo, zazwyczaj forma to zwykła duża blacha do ciast, a forma nadana sprawnym nożem i okiem twórczyni
zahnlos.gif
icon_lol.gif
<można sobie szablon z papieru dociąć
icon_wink.gif
>

BeataJulia

Member
Maj 14, 2007
218
0
0
LeNinka @ 12 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=538577To ja jeszcze uściślę
icon_smile.gif

Oczywiście potrzebne jest jeszcze masło, bez masła- wszystko popłynie.

1. Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce - ok. 200 g. na małym ogniu.
2. Wystudzić mocno.
3. Bardzo schłodzoną ubić dosypując śmietan-fix (niekoniecznie, zależy od tego, kiedy tort będzie konsumowany).
4. Rozetrzeć kostkę masła Extra (żadne tam mixy).
5. Do roztartego dodawać po łyżce zimny budyń (ja robię budyń sama- 1/2 l. mleka, 2łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier do smaku i cukier waniliowy; ale równie dobrze może być z torebki).
6. Dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą.
6. Przed dekoracją dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.
Świetnie pasują do niej świeże truskawki i maliny. Z wiórkami kokosowymi stworzy prawie rafaello.
Jak chcę ciemny krem czekoladowy, do do masła dodaję nutellę, potem krem budyniowy, ubitą śmietanę i starkowaną gorzką czekoladę. Tu pasują wiśnie z kolei
icon_biggrin.gif
daumen.gif
to się nazywa uściślenie
nic dodać nic ując
a krem jest super

Ja też kombinowałam z różnymi kremami, ale ten do dekoracji tortów jest naj, naj. Super to Leninka wymyśliłaś
anbetung.gif

BeataJulia

Member
Maj 14, 2007
218
0
0

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Akulka @ 12 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=538856Alicjo, zazwyczaj forma to zwykła duża blacha do ciast, a forma nadana sprawnym nożem i okiem twórczyni
zahnlos.gif
icon_lol.gif
icon_wink.gif
>
Dokładnie! Kształt nadany nożem.
icon_smile.gif

A forma duża, prostokątna, (jaki ona ma rozmiar?
icon_rolleyes.gif
, chyba coś ok. 25x40 cm.)
icon_smile.gif

Zaraz wpiszę przepis do nowego wątku.

A stronka z tortami- extra!, baaaaardzo inspirująca
daumen.gif

alicja1968

Member
Cze 14, 2007
18
0
0
Akulka @ 12 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=538856Alicjo, zazwyczaj forma to zwykła duża blacha do ciast, a forma nadana sprawnym nożem i okiem twórczyni
zahnlos.gif
icon_lol.gif
icon_wink.gif
>
Dziękuję Tobie,bardzo serdecznie! Miałam taką myśl,ale wolałam się upewnić.Jeszcze raz serdeczne dzięki.
w rodzinie kilka nadających się imprez się szykuje,więc pokombinuję ! Cz mogę kilka Twoich,pomysłów (nie całkowicie,ale częściowo) wykorzystać? Jeśli tak to- przedstawię do oceny!

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
alicja1968 @ 13 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=539245Cz mogę kilka Twoich,pomysłów (nie całkowicie,ale częściowo) wykorzystać? Jeśli tak to- przedstawię do oceny!
Moich
icon_lol.gif
? Chyba bardziej dziewczyn
icon_mrgreen.gif
I rób, rób - po to cincinki sie wiedzą dzielą, żeby nas czegoś fajnego nauczyć. I dla każdej to szczęście, gdy ktoś powiela ich dzieło i koncepcję
icon_wink.gif

Powodzenia i pochwal sie
icon_wink.gif

Elicja

Member
Sie 4, 2007
19
0
0
100_3690.JPG

Witam, jestem nowa. Na razie się rozczytuję. Na początek chciałabym pokazać prosty tort lala. Zrobiłam wnuczce- to nie jest wersja galowa tylko prosta&quot;domowa&quot;. Na większą galę trzeba go specjalnie ubrać
icon_wink.gif

.

Załączniki

• 100_3690.JPG
    100_3690.JPG
    471.2 KB · Wyświetleń: 0

alicja1968

Member
Cze 14, 2007
18
0
0
LeNinka @ 11 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=538015Moje pomysły nie są tajne.
icon_lol.gif

Wiedzą to dziewczyny z pewnego forum dzieciowego, na którym pisuję, BeataJulia wie o czym mówię
icon_wink.gif
A przepis na masę, który podała pochodzi właśnie stamtąd i jest w mniejszym lub większym stopniu- mojego autorstwa.
Tu już pokazywałam kilka moich tortów:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...torty&st=20

A takie już robiłam torty-kobitki:
17701120_d.jpg

17701123_d.jpg

24657168_d.jpg
Boże jakie one cudowne.Tak perfekcyjnie wykonane,że nie jeden spragniony słodkości mężczyzna by popróbował !!!!!!!!!!
Jak uda mi sie coś podobnego &quot;stworzyć&quot; (ale pewnie dopiero w kwietniu będzie okazja - taka musi być ) to pokażę fotkę ,ale na pewno &quot;nie umyję&quot; sie do tych arcydzieł!!!!

saba

Member
Cze 20, 2006
93
0
0
To jest tort na 6 -te urodziny mojej wnusi. Zażyczyła sobie rafę koralową z rybkami.

Niestety - jak wyglądał tort po przekrojeniu - nie mogę pokazać, ponieważ nie zdążyłam zrobić zdjęcia.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Saba, fajny
daumen.gif
icon_mrgreen.gif
Aż żal zjeść, póki człowiek wszystkich szczegółów nie zobaczy
icon_lol.gif

Brawo
daumen.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Piękny!!!
icon_smile.gif

Aż żal pokroić!

I taki pracochłonny!
icon_eek.gif

saba

Member
Cze 20, 2006
93
0
0
Cieszę się bardzo , że się podobał. Niestety już jest dawano zjedzony. Dekorację tortu zażyczyła sobie moja 6-letnia wnusia Wiktoria no i miał to być tort z malinami. Jednym z ulubionych filmów jest film &quot;Gdzie jest Nemo&quot;. No i musiałam sprostać wyzwaniom.A to wszystko dzięki temu forum , dzięki Wam.Chociaż od zawsze sie interesowałam kulinariami lubiłam gotować , piec ciasta i torty. Jednak od Was nauczyłam się robić różne kremy, masy, pieczenia chleba, różnych wypieków i potraw, których poprzednio nie znałam. Bardzo często byłam na forum, które było dla mnie wsparciem.
Podam więcej informacji dot. mojego tortu. Biszkopt - jasny przekładany masami: maślana z lemon - orange curd-em oraz malinowa z gotowanej śmietany z malinami. Wierzch, boki tortu - masa białkowo maślana ( z cytrynową nutą); masa na wierzchu tortu zabarwiona odcieniami niebieskiego (kolor wody ) . Na ostatnim( wierzchnim) blacie placka biszkoptu były uformowane z kawałków biszkoptu( z obu stron tortu ) wzniesienia imitujące kształt rafy. Całość wierzchu była cienko posmarowana kremem o różnych odcieniach ( ciemny na dole, wyżej jaśniejszy a na górze jasnoniebieski krem). W ten krem powkładane były koralowce , rybki , i inne stwoorzenia wodne zrobione z masy marcepanowej i masy z pianek.Ponieważ nie mogłam uzyskać jasnego ( białego, różowego czy żółtego ) koloru z masy marcepanowej zrobiłam rybki i częściowo koralowce z masy z użyciem cukierków z pianki marsh mallows.Tort nasączony był ponczem cytrynowym.I to wszysko.Tort był zrobiony zgodnie z życzenim cytrynowo malinowy z rafą koralową.
Tort poszedł szybko - nie zdążyłam zrobić zdjęcia po rozkrojeniu.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Z opisu, to nie tort, tylko arcydzieło
lecker.gif
anbetung.gif

neta1976

Member
Paź 27, 2007
178
0
16
No to i ja się pochwalę pierwszym w życiu fototortem. Piekłam go na chrzciny mojego synka. A że człowiek uczy się na błędach wiem już teraz że najpierw trzeba posmarować wierzch tortu i poczekać aż krem się zetnie i dopiero potem nałożyć zdjęcie. Ja położyłam je od razu i ścinający się krem zmarszczył mi obrazek.
Tort był z 10 jaj, przełożony dżemem i kremem śmietankowym z anansami. Biszkopt nasączony sokiem anansowym z puszki z dodatkiem brandy. Na wierzchu bita śmietana.

DSC_7726.JPG

I jeszcze moja piersza barbie na urodziny siostrzenicy 2 lata temu. Sukienka wyszła mi kwadratowa a lalce musiałam uciąć trochę nóg bo była za wysoka do tortu a nie było czasu na upieczenie wiecej biszkopta. To była moja pierwsza próba z &quot;innymi&quot; tortami.

a_7297.jpg

Załączniki

• DSC_7726.JPG
    DSC_7726.JPG
    352.5 KB · Wyświetleń: 0
  • a_7297.jpg
    a_7297.jpg
    128.3 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy