Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Racuszek

Member
Cze 26, 2007
109
0
0
BeataJulia @ 29 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=529933Na imieniny taty (Piotr
icon_mrgreen.gif
) zrobiłam mu mulatkę (no, kawałek mulatki
icon_wink.gif
)
ciekawe czy trafiłam z rozmiarem wkładek silikonowych
rofl.gif

popiersiesq5.jpg
Świetny pomysł... chciałabym zrobic takie arcydzieło na urodziny Mojego we wrześniu ale nie wiem czy dam radę.... z czego robiłaś??

No i Anna Bogusław też ma piekne dzieła... może zdradzi sekret swych wypieków?

BeataJulia

Member
Maj 14, 2007
218
0
0
Racuszek, pewnie że dasz radę.

To zwykły biszkopt pieczony w foremce w kształcie serca (odwróconej
icon_wink.gif
) Następnie przełożony kremem budyniowym z dodatkiem rozpuszczonej białej czekolady. Do części kremu dodałam kakao. Za cycuszki służy galaretka wcześniej zrobiona w odpowiedniej wielkości miseczkach. Silikony dla pewności przytwierdziłam do ciasta na paluszki z makiem (tak jak by wbiłam je na pal
icon_mrgreen.gif
) a stanik to krem ze szprycki wyciskany. Naszyjnik z drażetek i czekoladki i gotowe
icon_razz.gif

Aaaa jeszcze dodam, że nasączyłam go herbatą z dodatkiem wódki orzechówki i na warstwy kremu posypałam posiekanymi orzechami - co by był prawdziwie męski
icon_mrgreen.gif

Udanej zabawy przy robieniu.

Racuszek

Member
Cze 26, 2007
109
0
0
BeataJulia @ 6 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=534648Racuszek, pewnie że dasz radę.

To zwykły biszkopt pieczony w foremce w kształcie serca (odwróconej
icon_wink.gif
) Następnie przełożony kremem budyniowym z dodatkiem rozpuszczonej białej czekolady. Do części kremu dodałam kakao. Za cycuszki służy galaretka wcześniej zrobiona w odpowiedniej wielkości miseczkach. Silikony dla pewności przytwierdziłam do ciasta na paluszki z makiem (tak jak by wbiłam je na pal
icon_mrgreen.gif
) a stanik to krem ze szprycki wyciskany. Naszyjnik z drażetek i czekoladki i gotowe
icon_razz.gif

Aaaa jeszcze dodam, że nasączyłam go herbatą z dodatkiem wódki orzechówki i na warstwy kremu posypałam posiekanymi orzechami - co by był prawdziwie męski
icon_mrgreen.gif

Udanej zabawy przy robieniu.
b015.gif
b015.gif
b015.gif

Dzięki za wskazówki!!

BeataJulia

Member
Maj 14, 2007
218
0
0
alicja1968 @ 6 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=534808Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedz!!
A nie będziesz mnie oskarżać o plagiat jeśli wykorzystam "Twój" pomysł dla swoich potrzeb i zrobię coś na Twój wzór?
No coś Ty, będę się bardzo cieszyć - rób i niech faceci wyślą w Twoją stronę achy i ochy
icon_mrgreen.gif

U mnie w rodzince tort zrobił furrorę
icon_razz.gif

P.S. Odnośnie kremu: zapomniałam napisać, że tą białą czekoladę rozpuściłam w śmietanie i ubiłam, a potem dodałam do kremu budyniowego.

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
BeataJulia @ 6 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=534927No coś Ty, będę się bardzo cieszyć - rób i niech faceci wyślą w Twoją stronę achy i ochy
icon_mrgreen.gif

U mnie w rodzince tort zrobił furrorę
icon_razz.gif

P.S. Odnośnie kremu: zapomniałam napisać, że tą białą czekoladę rozpuściłam w śmietanie i ubiłam, a potem dodałam do kremu budyniowego.
Witam mamę księżniczek
fiesgrins.gif
Piękny tort!

I świetny pomysł na masę do tortu.
pfeif2.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
alicja1968 @ 11 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=537912To bądź taka miła i podziel się z nami swoimi tajnymi pomysłami :D
bussi.gif
Moje pomysły nie są tajne.
icon_lol.gif

Wiedzą to dziewczyny z pewnego forum dzieciowego, na którym pisuję, BeataJulia wie o czym mówię
icon_wink.gif
A przepis na masę, który podała pochodzi właśnie stamtąd i jest w mniejszym lub większym stopniu- mojego autorstwa.
Tu już pokazywałam kilka moich tortów:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...torty&st=20

A takie już robiłam torty-kobitki:
17701120_d.jpg

17701123_d.jpg

24657168_d.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataJulia

Member
Maj 14, 2007
218
0
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dziewczyny, ja chyba zaniemogłam
gruebel_2.gif
. Gdzie przepis na ten świetny krem, bo nie mogę znaleźć...

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki dziewczyny
daumen.gif
cvety.gif

A więc czekolada, bita smietana 30% i budyń? A proporcje ktos zna?
anbetung.gif

BeataJulia

Member
Maj 14, 2007
218
0
0
Akulka @ 12 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=538405Dziewczyny, ja chyba zaniemogłam
gruebel_2.gif
. Gdzie przepis na ten świetny krem, bo nie mogę znaleźć...
Reasumując, żeby była już jasność, bo faktycznie zrobił się mętlik.
Krem do tortów:
zrobić zwykły krem budyniowy, następnie rozpuścić tabliczkę białej czekolady w 200 ml. kremówki i po wystygnięciu ubić z jednym śmietan-fixem. Jak przestygnie dodać po łyżce do kremu budyniowego.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
O dziekuję
icon_mrgreen.gif
cvety.gif
anbetung.gif
Teraz mogę już poeksperymentować
icon_wink.gif

Beato, skoro krem zdobył uznanie, wpisz przepis w masy w osobnym topiku
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
BeataJulia @ 12 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=538226Witaj Leninka
wink.gif

nooo świetny, świetny ten krem
icon_mrgreen.gif

już Ci dziękowałam za ten przepis wiele razy, ale nigdy za dużo, bo krem jest super do dekoracji tortów
anbetung.gif

A to Twój pomysł ? sama go wymyśliłaś? czy też zasłyszany?
A wiesz, co? Trudno powiedzieć, bo ja z nim tak kombinowałam
icon_mrgreen.gif

Krem budyniowy, to znałam od dawna, jak wszystkie tu chyba. Najpierw robiłam więc torty z kremem budyniowym. Potem, jak pierwszy raz zrobiłam ptysie, do których dałam krem budyniowy z bitą śmietaną, to stwierdziłam, że ten jest lepszy, bo lżejszy, mniej maślany.... A potem pomyślałam, że mogę w śmietanie rozpuścić białą czekoladę (tak jak robię przy rafaello, którego przepis mam od mamy).
I tak oto od tego czasu robię zawsze ten krem do tortów. A dodatki to już wg gustu (ale pyszny jest z całymi truskawkami lub malinami)
lecker.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
BeataJulia @ 12 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=538478Reasumując, żeby była już jasność, bo faktycznie zrobił się mętlik.
Krem do tortów:
zrobić zwykły krem budyniowy, następnie rozpuścić tabliczkę białej czekolady w 200 ml. kremówki i po wystygnięciu ubić z jednym śmietan-fixem. Jak przestygnie dodać po łyżce do kremu budyniowego.
To ja jeszcze uściślę
icon_smile.gif

Oczywiście potrzebne jest jeszcze masło, bez masła- wszystko popłynie.

1. Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce - ok. 200 g. na małym ogniu.
2. Wystudzić mocno.
3. Bardzo schłodzoną ubić dosypując śmietan-fix (niekoniecznie, zależy od tego, kiedy tort będzie konsumowany).
4. Rozetrzeć kostkę masła Extra (żadne tam mixy).
5. Do roztartego dodawać po łyżce zimny budyń (ja robię budyń sama- 1/2 l. mleka, 2łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier do smaku i cukier waniliowy; ale równie dobrze może być z torebki).
6. Dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą.
6. Przed dekoracją dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.
Świetnie pasują do niej świeże truskawki i maliny. Z wiórkami kokosowymi stworzy prawie rafaello.
Jak chcę ciemny krem czekoladowy, do do masła dodaję nutellę, potem krem budyniowy, ubitą śmietanę i starkowaną gorzką czekoladę. Tu pasują wiśnie z kolei
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy