Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
miu-miu @ 17 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1443371Ja specjalistką nie jestem ale napiszę ci jak ja robię. Zakupiłam sobie taka specjalną mała do reki prostokątną packę która jest na końcu wygładzona jest wykonana z takiego giętkiego plastiku do kupienia w każdym wiekszym sklepie na gospodarstwie domowym.(jesli bedzie potrzebne zdjecie to zrobie i wstawie) Na poczatku biorę rekaw duzą tylke (nie ma znaczenia jaka chodzi tylko o szybkie pokrycie tortu masą) i daję mase na boki pionowo i w okrąg na wierzch. Potem biorę ta packę układam prawie na poziomo tak zeby jeden róg jej ten gładki był na środku (ułożony rantem gładkim w moim kierunku) i kręcąc paterą w lewą stronę robię okrąg tak jakby rysować cyrklem....packa nieruchomo! wtedy ze srodka masa się gładzi i spada troche na boki ( na samym srdoku robi się maleńskie kółeczko które potem zbieram packą jednym ruchem). Potem zabieram sie za boki tak samo jak wierzch, ale ustawiam packę na pionowo( rantem do siebie) i znowu kręcę paterą w lewo nie ruszając packą. Wówczas masa idzie ciut do góry przy gornym rancie. Potem mocze packe w gorącej wodzie wycieram recznikiem papierowym i zbieram nadmiar masy z rantu ( packą poziomo w kierunku do siebie). Potem gładze tort tam gdzie jakieś nierówności za każdym razem mocząc tą packę w wodzie i wycierając ręcznikiem tak aby packa zawsze byla pusta bez masy. Nadamiar masy ten na dole przy podkładzie tez robię packą ściągam go układając pod kątem ją tak aby ten ścięty rant był trochę do góry tortu wtedy ładnie nadmiar się zbiera i jest jakby równo chociaż rant górny i dolny zawsze się jakoś dekoruje więc one tak naprawdę nie mają takiego znaczenia. Jesli byłyby potrzebne zdjęcia to mogę zrobic taki tutorial na bazie tortownicy i pokazać pod jakim kątem układam tą packę ale takich filmów jest mnóstwo w necie wiec narazie opisałam.
Nie wiem czy jakoś pomogłam i czy jest to w miarę... obrazowo opisane jakby co to mówcie to zrobie małego tutka.
wink.gif
Dziękuję ślicznie za szybką odpowiedź, ale jeżeli nie sprawiało by to problemu to proszę o tutorial
anbetung.gif

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Fajne torcicha aż bym spróbowała
mniam.gif
a co do tutka jak wygładzać torcik to przy najbliższej okazji jak bede robic tort ze smietany to zrobię fotki po kolei i wstawie na forum chociaz tak jak mowilam specjalistka ze mnie żadna, ale każdy sposób popróbować warto bo nigdy nie wiadomo co komu podpasuje
icon_mrgreen.gif

asikozk

Member
Maj 25, 2013
12
0
0
Hej! Zaglądam tutaj baaaaardzo długo, odkąd tylko zaczęłam bawić się w torty. Moje wypieki jednak są dalekie od Waszych cudenek
icon_smile.gif
Do tej pory robiłam torty udekorowane kremem śmietanowym (2 razy próbowałam zabawę z masą cukrową, ale 2 razy mi nie wyszła i się po prostu boję). Teraz dostałam jednak poważne zadanie do wykonania, od którego wiele zależy. Otóż muszę zrobić tort, na którym jednym z elementów będą piersi. I tu pojawia się mój problem dekoracją .... W jaki sposób najlepiej je ozdobić? Na gładko kremem czy może jopkowaniem? I może wykażę się teraz amatorszczyzną, ale ... jakie kolory zmieszać najlepiej, aby powstał cielisty? Ja spróbowałabym dać odrobinkę brązowego i żółtego ... Czy dobrze myślę? HELP

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
asikozk @ 19 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1444337Hej! Zaglądam tutaj baaaaardzo długo, odkąd tylko zaczęłam bawić się w torty. Moje wypieki jednak są dalekie od Waszych cudenek
icon_smile.gif
Do tej pory robiłam torty udekorowane kremem śmietanowym (2 razy próbowałam zabawę z masą cukrową, ale 2 razy mi nie wyszła i się po prostu boję). Teraz dostałam jednak poważne zadanie do wykonania, od którego wiele zależy. Otóż muszę zrobić tort, na którym jednym z elementów będą piersi. I tu pojawia się mój problem dekoracją .... W jaki sposób najlepiej je ozdobić? Na gładko kremem czy może jopkowaniem? I może wykażę się teraz amatorszczyzną, ale ... jakie kolory zmieszać najlepiej, aby powstał cielisty? Ja spróbowałabym dać odrobinkę brązowego i żółtego ... Czy dobrze myślę? HELP
ja kiedyś pytałam o takie barwienie i zajrzyj tutaj https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...p;#entry1339563 jest jeszcze jedna mozliwość kupic gotowy cielisty barwnik.
A co do piersi to jesli nie chcesz robić masą cukrową to ja bym jopkowała mi się wydaje że ta technika jest bardziej elegancka niż takie zwykłe wygładzenie....ale ciało bym wygładziła tylko biustonosz bym jakiś fajny zrobiła
gruebel_2.gif
zresztą popatrz sobie różnie robią.....może coś ci się spodoba http://www.google.pl/search?q=tort+piersi&...ih=664#imgdii=_

Ostatnią edycję dokonał moderator:

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
Dziewczyny dzieki waszym podpowiedziom ten juz troche lepiej mi wyszedł ale i tak nie jestem zadowolona bo zle rozdzielilam smietane i braklo mi na boki
icon_sad.gif

PIC_0624.JPG
PIC_0610.JPG

Załączniki

• PIC_0624.JPG
    PIC_0624.JPG
    234.6 KB · Wyświetleń: 1
  • PIC_0610.JPG
    PIC_0610.JPG
    232.6 KB · Wyświetleń: 1

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Kolejny tort....

Maz zamawial dla zony na urodziny... pytam sie jaki ten tort ma byc, mowi, ze DOBRY...
No pewnie, ze dobry, ale czym sie zona interesuje.... maz mowi, ze zona interesuje sie kasa, mysli tylko o pieniadzach...

No to strzelilam jej torcik...

plik piecsetek....

1.jpg

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    438.2 KB · Wyświetleń: 1

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Karina Cashel
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
ale sie uśmiałam, nawet mężowi pokazałam tekst. Biedna zona. Jakie zdanie mają o nas nasi mezowie
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

buha ha ha
rofl.gif

Tort świetny masz anielską cierpliwość , humor i talent
anbetung.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Wszystkie torty super
anbetung.gif

Karina gratuluję cierpliwości ! Ciekawe jak szybko się kobitka zorientuje,że to nie prawdziwe pieniądze
icon_mrgreen.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Torcik na dzis dla meza kolezanki z pracy.
Maz duzo cwiczy na silowni.
Kumpela miala pomysl aby dzieciaki daly tacie torcik jako prezent...

ZIB_7787.jpg

Załączniki

• ZIB_7787.jpg
    ZIB_7787.jpg
    498 KB · Wyświetleń: 1

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Karina Cashel @ 21 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1445106Kolejny tort....

Maz zamawial dla zony na urodziny... pytam sie jaki ten tort ma byc, mowi, ze DOBRY...
No pewnie, ze dobry, ale czym sie zona interesuje.... maz mowi, ze zona interesuje sie kasa, mysli tylko o pieniadzach...

No to strzelilam jej torcik...

plik piecsetek....
REWELACJA! ciekawe czy Pani była zadowolona ...
rofl.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

rastafa

Member
Lis 4, 2012
92
0
0
goia87 super ten tort
icon_smile.gif
powiedz co to za masa taka śnieżno- biała ?
Karina Cashel rewelacyjne torty, podziwiam bo mi masa sie topi jak tylkuje
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy