Sierotka3m
Member
- Mar 23, 2010
- 598
- 0
- 0
JAM @ 13 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=14426037manka777 pytałam bo masa cukrowa to w innym temacie. https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=34052
Sierotka3m niezłe te Twoje wypociny
tak wiem ale tort był zdobiony masą budyniową a różyczki przy okazji
goia87 @ 14 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1442713Mój nieudolny tort dekorowany smietaną, chyba nie mam talentu do tego typu tortów naszczescie do uzytku domowego ]Jak dla mnie to jest super, wiem jaką prace trzeba wykonać. Jak dla mnie jest to trudniejsze od masy cukrowej.
miu-miu @ 16 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1443258Nadrabiam zaleglosci wstawiam tort ktory jakis czas temu zrobilam taki bardzo prosty i co wazne szybko sie robil
W swojej prostocie DOSKONAŁY![]()
goia87 @ 16 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1443262Piekny taki prosty a elegancki a powiedz prosze co to za masa??to była śmietana roslinna ale robiłam taki podobny ze zwykłej 30% i też tak wyglądał tylko nie był taki sniezno- biały - bo jednak roslinna jest specyficzna
goia87 @ 16 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1443268jesli to byla smietana roslinna to czemu mi wyszedl taki paskudny?? a twoj taki gladkina moje oko mocniej ubilas smietane ja ją ubijam mniej bo ona jak sie z rekawa dekoruje to gestnieje...zazwyczaj ubijam mniej bo sie boje ze przebije ja i gdzieś na boczku dekoruje jesli widze ze jest za slabo ubita to jeszcze ja ubijam a jak widze ze ozdoby ladne wychodzą nie są takie lejące to znaczy ze jest ona ok.Trzeba ją wyczuć ...albo może zalezy to od firmy z jakiej jest śmietana![]()
goia87 @ 14 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1442713Mój nieudolny tort dekorowany smietaną, chyba nie mam talentu do tego typu tortów naszczescie do uzytku domowegojak to jest nieudolne to ja dziękuję. Jak gładko rozprowadzony, u mnie to zawsze jakies "górki" są. Brawo![]()
miu-miu @ 16 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1443258Nadrabiam zaleglosci wstawiam tort ktory jakis czas temu zrobilam taki bardzo prosty i co wazne szybko sie robil
Bardzo elegancki torcik,lubię takie![]()
Mam do was pytanie ,mam bardzo wielki problem z wygładzeniem tortu wychodzi mi to okropniemoże któraś cinka zna dobry sposób plisssss....![]()
Sylwia1978 @ 17 Jun 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1443361Bardzo elegancki torcik,lubię takie![]()
Mam do was pytanie ,mam bardzo wielki problem z wygładzeniem tortu wychodzi mi to okropniemoże któraś cinka zna dobry sposób plisssss....
Ja specjalistką nie jestem ale napiszę ci jak ja robię. Zakupiłam sobie taka specjalną mała do reki prostokątną packę która jest na końcu wygładzona jest wykonana z takiego giętkiego plastiku do kupienia w każdym wiekszym sklepie na gospodarstwie domowym.(jesli bedzie potrzebne zdjecie to zrobie i wstawie) Na poczatku biorę rekaw duzą tylke (nie ma znaczenia jaka chodzi tylko o szybkie pokrycie tortu masą) i daję mase na boki pionowo i w okrąg na wierzch. Potem biorę ta packę układam prawie na poziomo tak zeby jeden róg jej ten gładki był na środku (ułożony rantem gładkim w moim kierunku) i kręcąc paterą w lewą stronę robię okrąg tak jakby rysować cyrklem....packa nieruchomo! wtedy ze srodka masa się gładzi i spada troche na boki ( na samym srdoku robi się maleńskie kółeczko które potem zbieram packą jednym ruchem). Potem zabieram sie za boki tak samo jak wierzch, ale ustawiam packę na pionowo( rantem do siebie) i znowu kręcę paterą w lewo nie ruszając packą. Wówczas masa idzie ciut do góry przy gornym rancie. Potem mocze packe w gorącej wodzie wycieram recznikiem papierowym i zbieram nadmiar masy z rantu ( packą poziomo w kierunku do siebie). Potem gładze tort tam gdzie jakieś nierówności za każdym razem mocząc tą packę w wodzie i wycierając ręcznikiem tak aby packa zawsze byla pusta bez masy. Nadamiar masy ten na dole przy podkładzie tez robię packą ściągam go układając pod kątem ją tak aby ten ścięty rant był trochę do góry tortu wtedy ładnie nadmiar się zbiera i jest jakby równo chociaż rant górny i dolny zawsze się jakoś dekoruje więc one tak naprawdę nie mają takiego znaczenia. Jesli byłyby potrzebne zdjęcia to mogę zrobic taki tutorial na bazie tortownicy i pokazać pod jakim kątem układam tą packę ale takich filmów jest mnóstwo w necie wiec narazie opisałam.
Nie wiem czy jakoś pomogłam i czy jest to w miarę... obrazowo opisane jakby co to mówcie to zrobie małego tutka.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.