Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Beati

Member
Kwi 23, 2012
17
0
0
kajastama ja używam do róż 1M Wiltona.

Ze mną masa budyniowa niestety nie chce współpracować. Robiłam ze 3 razy i porażka, zawsze mi się zważyła. I odpuściłam, chociaż uwielbiam ją jeść
icon_mrgreen.gif
 

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
U mnie tak samo, już 3 razy robiłam i się waży, choć wszystko robię jak w przepisie:( Chyba jestem skazana na masę śmietanową lub lukrową
icon_smile.gif
Jeszcze musze sprobowac maslana:)
 

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
i w tygodniu mi się zdarzył tort:) na poczatku kropki były bardzo ładne ale po 5 min zaczeły się w śmietanie robić dziurki i nie wiem czy to z powodu że dałam za dużo żelatyny? Ogólnie bardzo mi się podoba choć wiem że nie jest doskonały:)
 

Załączniki

  • dla_Agatki__miet.JPG
    dla_Agatki__miet.JPG
    85 KB · Wyświetleń: 0

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Kajastama, świetny ten torcik. Muszę pokusić się o takie boczki. U mnie znowu owocowy.
 

Załączniki

  • 20140207_054535_1.jpg
    20140207_054535_1.jpg
    114.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 20140207_054600.jpg
    20140207_054600.jpg
    88 KB · Wyświetleń: 0

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
I dwa śmietanowe:) to piwo miało być jopkowane ale chyba nie umiem tego robić:)
 

Załączniki

  • zielony__mietanowy.JPG
    zielony__mietanowy.JPG
    80.6 KB · Wyświetleń: 0
  • piwo_Leszek.JPG
    piwo_Leszek.JPG
    75 KB · Wyświetleń: 0

Beati

Member
Kwi 23, 2012
17
0
0
bardzo ładne torty

kadarma ja uwielbiam robić owocowe, mało z nimi pracy a efekt zawsze ładny.

kajastama mi na początku jopkowanie też tak wychodziło albo i jeszcze gorzej. Ładnie ci wychodzi to gładzenie śmietany.
 

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Beati dziękuję:) wyczytałóam gdzieś na tym forum aby na końcu maczać nóż w gorącejwodzie , potem przetrrzec recznikim i do dzieła:) i nawet wychopdzi nie najgorzej:)
 

Beati

Member
Kwi 23, 2012
17
0
0
Dziewczyny widziałam, że układałyście literki z masy cukrowej na bitej śmietanie. Ile wcześniej mogę je ułożyć żeby się nie rozpuściły. Na walentynki robię torta całego w różach ze śmietany i tak myślałam żeby na tym ułożyć napis z masy cukrowej. Ale boję się, że puści kolor bo róże będą jasno różowe a napis chciałam zrobić z czerwonej masy.
 

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Beati ja kładę 2 lub 3 godziny przed oddaniem tortu, ale też pisała któraś torciarka gdzies na forum że można posmarować opd spodu masłem literki i też dłużej nie puszczą soku.
 

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
A ja mam prośbę o małą instrukcję do tortu piłka, gdzieś widziałam szablon tylko nie bardzo wiem jak go stosujecie juz na gotowym torcie? biszkopt upiekę w misce i myślę że uda mi się wyrównać śmietaną, tylko boję się samego wykończenia, pewnie najlepiej jakąś gwiazdką? Pomóżcie proszę
 

Beati

Member
Kwi 23, 2012
17
0
0
kajastama ja nigdy nie robilam tortu piłki ale kiedyś gdzieś tu z forum ściągnęłam taki wzór:
post_7687_1298059165_thumb.jpg

może spróbuj wydrukować adekwatnie do wielkości tortu, mozesz nawet powycinać poszczególne elementy i odrysowywać. Ja bym odrysowała szkic i później wyjopkowała. Nie wiem jakiej tylki używam do jopkowania bo mam różnych firm i są różne oznaczenia ale napewno to jest gwiazdka
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • post_7687_1298059165_thumb.jpg
    post_7687_1298059165_thumb.jpg
    13.9 KB · Wyświetleń: 0

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Robiłam piłkę bez szablonu i nie jopkowałam tylko wypełniałam tyklą taką jak łączenia i wygładzałam. Wstawię zdjęcie ,ale kiepskie bo z komórki,ale coś tam widać
icon_smile.gif


Zdjęcie0225.jpg
 

Załączniki

  • Zdjęcie0225.jpg
    Zdjęcie0225.jpg
    96.7 KB · Wyświetleń: 0

rosalind

Member
Lip 22, 2007
151
0
0
sabuto @ 12 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1505454Rosalind co ta za masa, bardzo fajnie wygląda!
Masa z czekolady i miodu któraś z Dziewczyn podawała proporcje ale nie mogę teraz znaleźć. Rozpuszcza się czekoladę i dodaje miód a potem wygniata tłuszcz. Robi się bardzo plastyczna i przyjemna w opracowaniu. ja ja sobie dodatkowo nabłyszczyłam i w związku z tym nie bardzo dało się zdjęcie zrobić
icon_smile.gif


A już wiem ja na 250 g czekolady dodałam ok 80-90 g miodu
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
rosalind @ 12 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1505456Masa z czekolady i miodu któraś z Dziewczyn podawała proporcje ale nie mogę teraz znaleźć. Rozpuszcza się czekoladę i dodaje miód a potem wygniata tłuszcz. Robi się bardzo plastyczna i przyjemna w opracowaniu. ja ja sobie dodatkowo nabłyszczyłam i w związku z tym nie bardzo dało się zdjęcie zrobić
icon_smile.gif


A już wiem ja na 250 g czekolady dodałam ok 80-90 g miodu
icon_smile.gif
 

Beati

Member
Kwi 23, 2012
17
0
0
Witajcie
Ja znowu z zapytaniem
icon_smile.gif
Mam do zrobienia tort piętrowy, 2 piętra serca. Górne piętro serce małe ok 12 cm. Czy potrzebuję wsadzić jakieś wsporniki w dolne piętro? Robiłam kiedyś takiego torta z masą cukrową i obyło się bez wsporników. Nie wiem jak przy tortach śmietanowych, czy się ta góra nie zapadnie.

A to moje walentynkowe

20140214_133359_Richtone_HDR_.jpg

20140214_133638_Richtone_HDR_.jpg

20140214_150145_Richtone_HDR_.jpg
 

Załączniki

  • 20140214_133359_Richtone_HDR_.jpg
    20140214_133359_Richtone_HDR_.jpg
    2.2 MB · Wyświetleń: 0
  • 20140214_133638_Richtone_HDR_.jpg
    20140214_133638_Richtone_HDR_.jpg
    2.5 MB · Wyświetleń: 0
  • 20140214_150145_Richtone_HDR_.jpg
    20140214_150145_Richtone_HDR_.jpg
    2.7 MB · Wyświetleń: 0

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
I moja piłka. Ogólnie jestem z niej niezbyt zadowolana, wyszła bardzo jajowata, up[ieklam w za malej misce i musialam pozniej jeszcze dopiec spod:(
 

Załączniki

  • pi_ka.JPG
    pi_ka.JPG
    94.4 KB · Wyświetleń: 0

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • _s0.zmniejszacz.pl_DSCN7585_zmniejszacz_pl_572229.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_DSCN7585_zmniejszacz_pl_572229.jpg
    114.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy