Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Dziewczyny mam do was dwa pytania jakich barwników używacie. W żelu, w proszku, w płynie? Jaka firma jest lepsza? I mam drugie zapytanie jak robicie bitą śmietanę.. tzn. czy najpierw ubijacie a potem łączycie z serkiem mascarpone czy od razu ubijacie śmietanę zrazem z serkiem, albo co ja robię nie tak, że u mnie nie jest tak sztywna jak u was..
icon_razz.gif

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Jasminum @ 31 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1526222Dziewczyny mam do was dwa pytania jakich barwników używacie. W żelu, w proszku, w płynie? Jaka firma jest lepsza? I mam drugie zapytanie jak robicie bitą śmietanę.. tzn. czy najpierw ubijacie a potem łączycie z serkiem mascarpone czy od razu ubijacie śmietanę zrazem z serkiem, albo co ja robię nie tak, że u mnie nie jest tak sztywna jak u was..
icon_razz.gif
Nie wiem jak inne dziewczyny , ale ja ubijam zawsze śmietanę z cukrem i śmietan-fixem od razu. Jak już jest ubita dodaję serek, jak jest gorąco albo idą do śmietany owoce to dodaję dodatkowo żeby mieć pewność że nie popłynie żelatynę. Ja używam zwykłych baarwników w proszku, ale jak juz któraś pisała mieszam łyżką, a nie mikserem bo faktycznie kilka razy mi wtedy popłyneła. Po za tym jak robię w kilku kolorach to mam kilka adapterów, więc nakładam do kilku worków kolory i trzymam w lodówce te których nie używam. Jeśli masz jeden adapter, to po prostu gotową śmietanę trzymaj w lodówce jak jej nie używasz w danej chwili.

Może któraś z dziewczyn bardziej doświadczonych ze śmietaną podpowie Ci coś innego.
Próbuj, w końcu będzie OK.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Ja używam barwnikow w zelu PME i Wiltona, z czego zauwazylam, ze barwniki Wilona szybciej waza smietane, w szczególności, jeśli doda się dużo barwnika chcac uzyskac intensywny kolor.
Smietane ubijam od razu razem z mascarpone i cukrem, najpierw na wolnych obrotach, żeby nie chlapało, potem już na szybkich.
Nie wiem jak u Was ale jak ubijam smietane bez masparpone, to szybciej widać w niej grudki, a z masparpone o wiele trudniej jest ja przebic.
Barwniki dodaje na końcu BARDZO delikatnie mieszając, bo - znowu- masa może się szybko zwazyc.

A tu z dziś, torcik, to znaczy ciasto pijana sliwka "ubrana" jak torcik dla faceta na 26 urodziny, który godzinami przesiaduje na skype rozmawiając ze swoja dziewczyna Marika

ZIB_9170.jpg

Załączniki

• ZIB_9170.jpg
    ZIB_9170.jpg
    445.6 KB · Wyświetleń: 0

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Fantastyczny tort Karina. Czy dobrze zrozumiałam wlewasz smietane do michy i dorzucasz serek od razu i miksujesz? Mi to czasem trza pokazac bo cos zle zrozumiem
rofl.gif
jaki ladny ten twoj kolor niebieski. Zamowilam zestaw barwnikow Wiltona 8szt za 69,90. Ciekawa jestem czy beda tak zywe kolory jak w waszych torcikach.. i chyba dokupie czarny spray bo podobno barwnik czarny i tak wychodzi szary..

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Wielkie dzięki
icon_razz.gif

A teraz............ZOMBIE PLANT...
Czego to dzieci nie wymyślą, musiałam na necie zobaczyć co to takiego jest
dontknow.gif

Otóż jest to gierka zombie vs plants, na zielonej szachownicy z jednej strony są zombie a po drugiej roślinki i ... strzelają do siebie.
Ta niebieska roślinka, ulubiona solenizanta, strzela z otworu gębowego, nabój - piłka jest obok
icon_rolleyes.gif

ZIB_9185.jpg

Załączniki

• ZIB_9185.jpg
    ZIB_9185.jpg
    369.6 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Tort dla tego samego chlopca, tylko dziś przychodzą do niego chrzestni, także juz mial byc "na poważnie".
ZIB_9195.jpg

Załączniki

• ZIB_9195.jpg
    ZIB_9195.jpg
    333.1 KB · Wyświetleń: 0

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Karina PIEKNE ROZE.. how its made?? Podpowiedzcie prosze z czego robicie podklady pod tort? Bo koszt w sklepie to ok.10 zl a to mi sie nie oplaca..

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Roze wyciskalam z maselka utartego z cukrem pudrem z sokiem z cytryny i odrobina aromatu migdalowego. Najpierw zabarwilam je na niebiesko ale czegos mi w nich brakowalo, wiec psiknelam je na srebrno i to bylo to. Listki wycisnelam z smietany zabarwionej na szaro i psiknelam perlowym sprayem.
Podklady zazwyczaj kupuje zeby miec kilka w zapasie (na specjalne okazje i niezapowiedziane torty), ale jesli tort niewymiarowy, albo podklady mi sie skoncza -tak jak ostatnio- to lece po sztywny karton do lidla, przycinam, owijam folia aluminiowa i folia spozywcza. Zdaje egzamin.

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
To i ja coś wrzucę. Ja dopiero się uczę.. Naśladuję.. A raczej raczkuję w tym temacie..
icon_smile.gif
Same oceńcie..
rofl.gif
aaa i zrobiłam bitą razem z serkiem odrazu.. jest MOC
icon_smile.gif

Załączniki

• PicsArt_1401985998700.jpg
    PicsArt_1401985998700.jpg
    419.6 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Bardzo fajny torcik Jasminum, podoba mi się Twój styl pisma na torcie, wygląda na pewna reke.

Jakby zasadniczo chantily to bita smietana z cukrem i odrobina soli. znalazłam taka portugalska stronke:
Kliknij tutaj

A tak przetlumaczyl to gogle tłumacz , sorry za bełkot, ale nie znam portugalskiego:

Chantily stylowy Hugo

Do Hugo, 02 październik 2013
Chantily stylowy Hugo

Hitem jest w zasadzie bitą śmietaną bogate w tłuszcz z odrobiną cukru, aby stworzyć kremowy i słodki, idealny do lodów, ciast lekkich pianek i inne słodycze.

Czas przygotowania: 10 minut
Dawki: 4
Ocena: 4 gwiazdki - na podstawie 1 opinie

Kalorie: 877 kcal danych żywieniowych; Tłuszcz: 59 g; Białko: 5g; Węglowodany: 85 g;

Składniki:
Krem - 1 200g Paczka (z maksymalnej możliwej tłuszczu)
Cukier - 80g (lub około 6 łyżek stołowych)
Waniliowy - 1/2 łyżeczki Deser
Sól - szczypta

Instrukcje:

Zawsze używam krem, myślę, że lepiej trafić zachować spójność bitą śmietaną.
Sól i zastosowanie jako wzmacniacze smaku wanilii i słodyczy, więc użyć mniej cukru i utworzyć mniej słodkie i mniej ckliwa logo bitą śmietaną.
W dużej misce (szkło lub stal nierdzewna) zacząć od składając w całość wszystkie składniki i trafi najszybszą prędkość mieszalnika
Mam pod opieką, aby zobaczyć, gdy krem ​​zacznie gęstnieć, od około 5 do 10 minut, aby zagęścić szybko zatrzymać, bo trochę więcej i można rozpocząć tworzenie masło i jest gotowe do spożycia lub umieścić go w lodówce został pobity, że będzie dobrze utrzymać consistênciaNota: Zdjęcia są bita do zrobienia, ale użyłem 2 opakowania, więc jest to podwójna przepis
icon_smile.gif

Mysle, ze krem to kremowka, a inna konsystencje ten krem zawdzięcza temu, ze kremowka ubita jest tylko do zgęstnienia i schlodzona.
Az sprawdze to następnym razem. Zawsze myslalam, ze to krem na bazie bezy szwajcarskiej... a tu zaskoczenie...

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Mnie się wydaje, że to śmietana roślinna, w opisie jest chantilly, a to krem z ubitej śmietany, z kolei z roślinnej lepiej wzory wychodzą, z tego co tu dziewczyny pisały. Co oczywiście nie oznacza, że z tego kremu z filmiku takie wzorki nie wyjdą
icon_wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A tak - może to i roslinna. Trzeba pamiętać żeby jej nie przebić, bo za bardzo ubita nie nadaje się do precyzyjnych ozdób, płatki róż się rwą, brzegi wychodzą poszarpane.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy