Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Dzięki Karina ale nie mam pewnej ręki.. za każdym razem trzęsę się jakbym miała delirium tremens..
cheers.gif
rofl.gif

Już kurier mi wręczył przesyłkę a w niej nowiuśki termometr cukierniczy.. spróbuję tej bezy.. bo śmietana roślinna mi nie smakuje, drętwieje mi po niej język.. więc klientom też jej nie wciskam.. dzięki dziewczyny za rady, wszystkie biorę do sera bo jam samouk..
anbetung.gif

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Jasminum, piękne te ażurowe motylki. U mnie rozlewają się. Nie wiem co jest nie tak. U mnie znou mieszany - śmietana i masa cukrowa.

Załączniki

• 20140608_071703.jpg
    20140608_071703.jpg
    420.9 KB · Wyświetleń: 0

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Kadarma weź 1 białko z jajka trochę soku z cytryny i cukier puder tak ok. 300g może więcej. W zależności od gęstości. Białka nie ubijasz tylko rozcierasz z cukrem pudrem i sokiem na gładką masę. Uważać aby NIE NAPOWIETRZAĆ MASY.. Ma NIE rosnąć jak beza. Białko może być mrożone. A najlepiej z lodówki odstane 2 dni.. a potem przerzucasz do tutki z papieru do pieczenia i wyciskasz.. można barwic na dowolny kolor..

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
Witam! wszystkie tortowo zakręcone i ja chce do tego znamienitego grona dołączyć ze swoimi produkcjami kremowymi ,może podołam
gruebel_2.gif

Załączniki

• 100_1178.JPG
    100_1178.JPG
    1.3 MB · Wyświetleń: 0

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Sabuto piesek słodziutki.

Mam zrobić tort z bitą śmietaną i truskawkami , ALE nie ma być w niej galaretki, ani świeżych owoców , bo boi się, że się zepsuje.
Jak mam zrobić, zawyczaj dawałam zmiksowane truskawki + galaretka .
Pomóżcie.
Za wszelkie pomysły dziękuję z góry.

Robiłyście kiedyś taką masę:
Masa truskawkowa:
90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody,
2 galaretki truskawkowe,
2 budynie śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody,
1 szklanka cukru,

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Pychotka ale nie da sie zrobic tortu truskawkowego bez truskawek!!!!??
dump.gif

Ja zawsze miksuje swieze lub rozmrozone truskawki, dodaje zelatyny i mieszam ze smietana. Wychodzi lekka truskawkowa pianka.
rofl.gif

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Jasminum @ 20 Jun 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1530350Pychotka ale nie da sie zrobic tortu truskawkowego bez truskawek!!!!??
dump.gif

Ja zawsze miksuje swieze lub rozmrozone truskawki, dodaje zelatyny i mieszam ze smietana. Wychodzi lekka truskawkowa pianka.
rofl.gif
Wiem, ja też tak zawsze robię.
Tym razem zrobiłam tak.
Pokroiłam truskawki na mniejsze kawałki dałam trochę cukru i gotowałam na małym ogniu, dodałam galaretkę.
Wyłożyłam to na biszkopt i dopiero sama bita śmietana.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Pychotka, ja zawsze robię jak Ty ostatnim razem. Ludzie uwielbiają kwaskowy mus truskawkowy i delikatną śmietanę. Moja produkcja z ostatniego tygodnia. Tort na święto rodziny miał być do szkoły na 150 osób - blisko 9 kilo. Owocowy taki sobie moim zdaniem, chociaż zajadali się nim. Zrobiony z truskawkami tak jak pisałam wyżej. Były dwie takie warstwy i trzy biszkopta.

Załączniki

• 20140615_073917.jpg
    20140615_073917.jpg
    204.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 20140618_055527.jpg
    20140618_055527.jpg
    275.4 KB · Wyświetleń: 0

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Kadarma "wielki szacun" jak to powiedział mój synuś.
Schęcią zgłosiłabym się na przyuczenie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Ratujcie bo nie wytrzymam i rzuce tortowanie w cholere. Co robie nie tak. Robie krem maslany z przepisu z tej strony i jak dodaje barwniki to po kilkunastu minutach w lodowce krem sie wazy???????? Dajcie jakis sprawdzony i nie drogi przepis na COS czym moglabym udekorowac tort lale??????

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Powiedzcie prosze cos o smietanie roslinnej?? Czy ktoras uzywa? Czy mozna ja mieszac z 36%? Czy od razu ubijac wymieszana? Podobno sie nie wazynprzy dodawaniu barwnikow. I dlaczego moja bita smietana 36% po ubiciu z serkiem czy bez i dodaniu smietan fixu lub bez. Miksuje schlodzona schlodzonymi koncowkami, wstawiam ubita do lodowki i po 10 min. wszystko plynie.. WHY?!
gruebel_2.gif
dump.gif
cry_1.gif

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Jasminum, śmietaną roślinną dobrze się dekoruje, byle nie ubić jej za bardzo, trzeba wyczuć moment, bo później się rwie. Nie każdemu odpowiada trochę plastikowy smak, dlatego ja dodaję rożnosmakowe jogurty lub serki homo. Z prawdziwą śmietaną bywa różnie. Dlatego tam gdzie ma być biało, tam jest 36% z mascarpone, a tam gdzie kolorek - śmietana roślinna.
Dobry krem do dekoracji np. lalki - krem maślany na bezie szwajcarskiej.

http://babeczka.zuzka.pl/2013/10/krem-masl...-szwajcarskiej/

Załączniki

• 20140622_072751.jpg
    20140622_072751.jpg
    393.1 KB · Wyświetleń: 0

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Dzieki Kadarma. Ale probowalam krem na bazie wloskiej i szwajcarskiej bezy i kazdy mi sie wazyl z barwnikami. Nie wiem co robie nie tak. Za szybko lacze skladniki tj. sa za cieple czy co? No nie dojde do ladu.. A ta roslinna ubijac sama czy razem z roslinna czy ubite dopiero wymieszac?? Boje sie eksperymentowac bo tort ma byc na piatek.
rofl.gif

Jasminum

Member
Sty 25, 2013
70
0
0
Czesc dziewczyny. Wyrocznie moje kochane mam do was pytanie biznesowe bo nie ma takiego watku(jezeli jest prosze o wybaczenie za zasmiecanie)i nie mam do kogo z tym uderzyc. Wszyscy mi mowia(rodzina i znajomi), ze moje torty sa pyszne i takie tam. Namawiaja mnie na zalozenie dzialalnosci. Fajnie mowic a co innego zrobic. Podpowiedzcie prosze bo u mnie wyglada to tak ktos zamawia u mnie tort, mowi wielkosc i co chce w srodku jak i na zewnatrz. Licze za skladniki, opakowanie, gaz i prad(mniej wiecej ile), doliczam skromnie za robocizne i wychodzi ze na torcie zarobie ok. 10-20zl. Za kilogram tortu mniej wiecej wychodzi 40zl. Chcialabym jakiejs wskazowki zeby to bylo bardziej oplacalne? Wszelkie sugestie mile widziane.. Z gory wielkie dzieki za pomoc..

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy