Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Karino, bardzo realistyczny, zarówno motor, jak i statek. A z czego żagle?????
U mnie tradycyjny.

Załączniki

• 20150102_094946.jpg
    20150102_094946.jpg
    191.5 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dzieki Kadarma.
Zagle to czarny blyszczacy papier nabity na patyczki od szaszlykow.
Kiedys jak robilam statek piracki to zadrukowywalam na czarno drukarka papier kredowy. Tym razem opary tuszu w drukarce, wiec poszlam do tesco i kupilam dwa notatniki a4 z czarna okladka i wykorzystalam te okladki. Wydrukowalam tylko flagi pirackie na sama gore.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Potrzeba matką wynalazków. Prawdziwy Mc Gawer z Ciebie Karino. Lubię oglądać Twoje cudeńka i cały czas uczę się od Ciebie. Chociaż Twoja masa wydaje mi się stabilniejsza i lepiej znosząca żywe barwniki niż moja - śmietana i mascarpone.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dzieki
icon_redface.gif

Wcale nie czuje się jakims tam "miszczem"
icon_mrgreen.gif

Lubie to co robie, trochę zdolności plastycznych zawsze miałam i tak samo jakos wychodzi...
A moja masa to nic innego jak smietana z mascarpone. Do dekoracji używam trochę innych proporcji niż do przekładania tortow, do dekoracj idzie ok300ml smietany na 150g mascarpone. Masa jest gestsza ale i tak staram się wmieszac barwnik z jak najmniejsza iloscia ruchow. Tak jak make do biszkotu...

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Dzięki. Okazuje się, że ja biorę mniej mascarpone- na 1l śmietany - 250g serka. Muszę zwiększyć o kolejne 250 i będzie jak u Ciebie. DZIĘKI,ŻE JESTEŚ
wink.gif

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Karina Cashel cuda robisz, nie moge oderwac oczu, lubie piec ale ozdabiac juz nie bardzo,ozdoby zajmuja mi dwa razy wiecej czasu jak zrobienie tortu hehe

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Witam, mam pytanko jak robicie tort z bitej śmietany i mascarpone to dekoracje np. dajecie z masy cukrowej?
Pytam, bo normalnie bita rozpuszcza ozdoby z masy cukrowej.
Potrzebuję taki zrobić i nie wiem jak mam dać kwiatki, żeby nic im nie było.
Dzięki za odpowiedź.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Ja robie kwiatki z marcepana, ale jesli chcesz uzyc masy cukrowej to moze dla pewnosci posmaruj je od spodu rozpuszczona biala czekolda, zeby masa cukrowa nie miala bezposredniego kontaktu ze smietana.
Albo wierzch tortu posmaruj masa maslana i na niej ukladaj kwiatki.
Chociaz z tego co wiem Kadarma uklada dekoracje z masy cukrowej na smietanie jesli tort ma byc do szybkiej konsumpcji, masa wedlug niej troche wytrzymuje, ale jesli nie chcesz ryzykowac, to lepiej zabezpiecz kwiatki, bo robisz je sliczne (widzialam i podziwiam 😊) i szkoda by ich bylo...

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Dzięki za odpowiedź, w takim razie posmaruję je od spodu w czekoladzie.
Dziękuję za uznanie, z Twoich "ust" to zaszczyt.
A tu taki na niedzielę na próbę, bo dawno nie bawiłam się czekoladą i było mi tęskno.
I niestety jeszcze muszę poczekać, jak ręka do końca będzie ok.

Załączniki

• cze.JPG
    cze.JPG
    194.4 KB · Wyświetleń: 0
  • czeko.JPG
    czeko.JPG
    200.3 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Piekna koronka z czekolady....
A w kwiatkach to Ty jestes mistrzynia.
Storczyki, tulipany i piwonie na tych walentynkowych tortach byly cudowne.
Tez chce zamowienie na cos takiego!!!
Marza mi sie takie torciki, ale na razie to kroluja jakies postrzelone motywy dla dzieci.
Lubie torty z klasa, oryginalne i gustowne, kiedy mozna rozwinac wyobraznie i kunszt.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Karina Cashel @ 22 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1564149Piekna koronka z czekolady....
A w kwiatkach to Ty jestes mistrzynia.
Storczyki, tulipany i piwonie na tych walentynkowych tortach byly cudowne.
Tez chce zamowienie na cos takiego!!!
Marza mi sie takie torciki, ale na razie to kroluja jakies postrzelone motywy dla dzieci.
Lubie torty z klasa, oryginalne i gustowne, kiedy mozna rozwinac wyobraznie i kunszt.
U mnie niestety też głównie motywy dziecinne, dlatego jak mam takie torty to jestem najszczęśliwsza.
Mistrzynią może nie, ale miło słyszeć takie słowa. Dziękuję.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Witajcie kobietki. Ja mam małą przerwę w tortowaniu, po operacji jeszcze się nie nadaję, przepadły mi cztery torty
cry_1.gif
Widzę, że pod naszym boczkiem wybija się nie lada talent. Pychotko, koszyczek wyszedł piękny, a kwiaty - mistrzostwo.
Jeśli chodzi o ozdoby z masy, to wrzucam bezpośrednio przed wydaniem torta ( dzięki Karino na pamięć), ewentualnie smaruję białą czekoladą ( to pomysł Kariny, o którym kiedyś dyskutowałyśmy), albo smaruję masłem utartym z cukrem pudrem. Pozdrawiam i życzę wielu tortów i wytrwałości...

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Wielkie dzięki Kadarmo, Wasze pochwały wiele dla mnie znaczą.
To dzięki Waszym radom, idę jakoś do przodu.
I mam nadzieję, że któregoś dnia może Wam dorównam.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Cóż za precyzja. Mam ochotę porobić takie koszyczki z czekolady na brzegach, ale klientka nie chciała "żadnej czekolady!!!" No to jest taki...

Załączniki

• 20150228_095843.jpg
    20150228_095843.jpg
    213.1 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Torcik dla malenkiego chlopczyka (dzis ma miesiac).
Mama zazyczyla sobie buciki na torcie, a ze marcepan malowany na niebiesko wyglada slabo to dekoracje musialam zrobic z masy cukrowej:
ZIB_9719.jpg

Załączniki

• ZIB_9719.jpg
    ZIB_9719.jpg
    307.8 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Torcik z zabkami...
Strasznie sie przy nim narobilam ale wyszedl fajny.
Mala jubilatka odbierala torcik, z tej calej ekscytacji nie poszla dzis do szkoly...
icon_smile.gif

ZIB_9745.jpg

Załączniki

• ZIB_9745.jpg
    ZIB_9745.jpg
    310.8 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy