Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Oj dobrze, ze jestes Kadarma, bo juz myslalam, ze ja tu sama te smietanowce klece..
Dzis prezent dla corki kumpeli, ktora marzy o locie balonem.
ZIB_9595.jpg

Załączniki

• ZIB_9595.jpg
    ZIB_9595.jpg
    307.2 KB · Wyświetleń: 0

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Karino, napatrzeć się nie mogę. W śmietanowcach nikt Cię nie przebije
anbetung.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
icon_redface.gif

Dzieki bardzo!
Chociaz dostalam wiadomosc od kumpeli, ze bylo cos co wywolalo nawet wieksza radosc niz balon.
Bylo to..... Wnetrze tortu, bo niespodzianka bylo to, ze byl to tort teczowy.
Piec warstw biszkopta niebieski, zielony, zolty, pomaranczowy i czerwony.
Zazwyczaj mloda zjadala tylko smietane z dekoracji i dawala reszte mamie do dokonczenia. Postanowilam wiec zrobic jej niespodzianke i ozywic ja na etapie, na ktorym zawsze sie nudzila.
No i mi sie udalo
icon_mrgreen.gif
Solenizantka byla zachwycona i tort zjadla.
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
Fajne są te tęczowe,ale jakoś nie mam natchnienia stać pół dnia i piec każdy biszkopt osobno ;) strasznie dużo czasu zabierają mi dekoracje z masy cukrowej więc takie tęcze by mnie wykończyły :D

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Jakie pol dnia..... Normalnie robie biszkopt z dziesieciu jaj, rozdzielam na piec misek do kazdego barwnik, kazdy do jednorazowej tacki i wszystkie razem do piekarnika na trzech polkach.
Pol godzinki pieczenia i gotowe.

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
A widzisz czyli nie taki diabeł straszny jak go malują
icon_mrgreen.gif
ja mam nie najlepsze doświadczenia w pieczeniu dwóch biszkoptów naraz ,więc może dlatego tak błędnie myślałam że pół dnia pieczesz
zwinker2.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Ja wogole inaczej pieke biszkopty niz pewnie wszyscy inni.
Moja mamusia uczyla mnie piec biszkopt i stosuje sie do jej rad.
A biszkopty wychodza jej zawsze.
Sekretem jest wstawianie biszkopta do ZIMNEGO piekarnika i ustawienie temperatury na ok 100 stopni (jesli piekarnik piecze jak szalony) lub 120 stopni jesli piecze tak sobie.
Gdy biszkopt porzadnie wyrosnie i troche sie podsuszy (moze to trwac nawet godzine, jesli jest to duza forma) zwiekszamy temperature w pierwszym przypadku do 120 lub 150 stopni w drugim przypadku i dopiec do suchego patyczka.
W taki sposob ma sie wszystko pod kontrola.
Kilka razy probowalam piec tradycynie, czyli wstawiac biszkopt do nagrzanego piekarnika i nigdy mi sie nie udal.
Moze sprobuj mojej metody, bo nie ma znaczenia miejsce w piekarniku, nic sie nie przypala.
Mama zawsze mi tlumaczyla, ze biszkopt musi wyrosnac zanim mu sie wierzch przypiecze, jesli natomiast wstawi sie go do zbyt goracego piekarnika to przypiecze mu sie skorupka i nie pozwoli mu wyrosnac.
Cos w tym jest, choc wiem ze sa rozne metody i kazdy ma swoj patent i biszkopty wychodza jak malowane.
U mnie jednak sprawdza sie mamusina metoda. A mama zawsze piekla biszkopt na torta, na spod pod ciasto z galaretka i dwie babki biszkoptowe, dla mnie i dla brata - wszystko na raz w jednym piekarniku.

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
Kurczę może to i metoda!
gruebel_2.gif
mi biszkopty zaczęły wychodzić dopiero gdy trafiłam na biszkopt rzucany,bo przed nim to był dramat
no_shakinghead.gif
a teraz znowu nowy piekarnik i "wyczuwanie " go ,no ale już powoli dochodzę które ciacho na jakiej temeraturze dobrze rośnie

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
Przy okazji wstawię mój ostatnio robiony tort barbórkowy ,śmietanowy a góra to kwiaty z masy cukrowej
icon_rolleyes.gif

Załączniki

• 20141203_0001.jpeg
    20141203_0001.jpeg
    935.2 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dzisiaj rano mialam trzy torty do odbioru. Zaczelam je robic zaraz po pracy, kolo siodmej a skonczylam o drugiej trzydziesci nad ranem.
Nie mialam juz sily nawet robic zdjec.
Dwa byly bardzo podobne jak robilam wczesniej, lalka barbie w rozowej sukience a drugi to pietrowy tort spiderman.
Trzeci tort to byly cycki w staniczku i temu udalo mi sie pstryknac fotke bo dziewczyna spozniala sie z odbiorem.
Mam w zwiazku z tym pytanko, bo nie chce naruszac regulaminu.
Mam zaslonic sutki na zdjeciu, czy wogole nie mozna wstawiac takiego zdjecia. Staniczek byl bardzo ladny...
fiesgrins.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Ok.... nikt mi nie odpowiedzial ale znalazlam zdjecia cyckowych tortow w watku z masa cukrowa.
Gole cycki sa na stronie 117 i 119 tegoz watku (chodzi o ten zamkniety watek, ktory ma 204 strony).
Wstawiam zatem "moje" cycki
icon_mrgreen.gif

ZIB_9633.jpg

Załączniki

• ZIB_9633.jpg
    ZIB_9633.jpg
    259.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Super cycuszki... i nie są takie zbereźne żeby je blokować. A u mnie mooooooocno czekoladowy z wiśniami w amaretto.

Załączniki

• 20141224_101041.jpg
    20141224_101041.jpg
    259.9 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy