Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Tak, falbanka jest ze smietany, masa marcepanowa nie rozpuszcza sie od smietany.
Marcepan kupuje w tesco (np dr Oetkera) albo w lidlu.
Nie wiem jak ten procukt z allegro, ale czasem zdazaja sie podrobki marcepana, masa cukrowa z olejkiem migdalowym...
Marcepan maluje pozniej, po ulepieniu.

AAA i jeszcze jedno, biszkopt bezglutenowy robilam raz, po prostu zastapilam zwykla make pszenna mieszanka mak beglutenowych, wyszedl bardzo dobry i delikatny.
Bardziej kruszy sie niz normalny biszkopt, troszeczke wyrasta nizszy niz jego normalny odpowiednik z tej samej maki, delikatnie moze opasc po pieczeniu,
Ale co najwazniesze, lepiej go nie poczowac lub ponczowac tylko ociupineczke, bo potrafi natychmiast zrobic sie blotnisty. Ja ponczowalam tylko odrobine, reszte wilgoci wchlonal sobie z bitej smietany.
Byl bardzo delikatny i zebral same komplementy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
Dziewczyny szykuje mi się do zrobienia śmietanowy spongebob,pokażecie swoje cuda? zawsze robiłam z masy cukrowej i mam stresa jak mi to wyjdzie

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Justa, zaglądaj czasem do nas, będzie nam milej.
U mnie tort obkładany czekoladą plastyczną. Wiem, ze powinien być na innym wątku, ale nikt tam nie zagląda, a ja chciałam się pochwalić.

Załączniki

• 20150425_123608.jpg
    20150425_123608.jpg
    145.3 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Sliczny! Pieknie lsni. A ten rozowy z masy cukrowej w sasiednim watku tez piekny.
Czekolade plastyczna robilas wg przepisu, czy z jakimis swoimi zmianami?

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Przepis trochę zmodyfikowałam. Na 100 g czekolady -łyżka płynnego miodu lipowego. A połysk od pociągnięcia szeroki pędzlem spirytusem.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Jestem pod wrażeniem, piękny efekt!
anbetung.gif

A tak spytam, ten miód moze byc ze sklepu, czy musi byc taki prawdziwy? jest róznica?

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Cześć dziewczyny
icon_smile.gif

Bardzo proszę o radę. Będę robiła 3-latkowi tort na urodziny.
Ma być okrągły z Kubusiem Puchatkiem. Coś jak Karina robiła z Elsa z Frozen i Kadarma z Myszką Miki (to chyba Miki? taki w różu
icon_smile.gif
)
Coś takiego może...
20_d.jpg

Napiszcie proszę od czego zacząć?
Czy najpierw wyciskać kontury postaci i dopiero wypełniać kolorem? Jak wyrysować wzór na torcie żeby wszystko było równo?
Czy rysować od szablonu, jakiegoś wydruku?

Jakich barwników używacie (w proszku czy w żelu i jakiej firmy?) i które tylki będa najlepsze? Mam kilka małych gwiazdek z Wiltona, mogę dokupić jeśli będzie potrzeba..
icon_smile.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Najpierw wyciskasz kontur, potem wyciskasz kolor, jak z kolorowanka.

Wydrukuj sobie obrazek, ktory chcesz miec na torcie (najlepiej wlasnie jakas Kubusiowa kolorowanke z netu, bo sa fajnie zaznaczone kontury).
Ja nanosze kontury od reki, klade sobie kartke obok tortu i maluje maselkiem utartym z cukrem pudrem i czarnym barwnikiem.
Ale zeby bylo latwiej mozesz sobie powycinac elemety, panele takie jak glowa, brzuszek, koszulka, nogi, delikatnie polozyc na torcie i objechac kontur dookola.

Co do koncowek, to male gwiazdki sa najlepsze np nr 18, calkiem malutkie elementy mozesz wyciskac z woreczka z obcietym naroznikiem (tak aby dziurka miala 2 mm).

Ja używam barwnikow w zelu PME i Wiltona. Wilton troche bardziej wazy smietane, jesli sie go doda duzo, przy intensywnym kolorze.
Do samej dekoracji warto jest dodac wiecej mascarpone do smietany niz do przelozenia, wzorki sa fajniejsze i smietana mniej podchodzi woda przy wyciskaniu.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Bardzo Ci Karino dziękuję
icon_smile.gif

Rozumiem, że wierzch tortu najpierw smarujesz cienką warstwą masy?
CHyba najpierw narysuję wzór na tym delikantnie wykałaczką, a dopiero później kontur.

Kontur też maleńkie gwiazdki czy linia z woreczka? Jak lepiej?

Ja cały krem, i wnętrze i zdobienie robię w proporcji 500 g śmietany i 250 mascarpone, czasami więcej mascarpone jak mi zostanie. Więc jest ok.

Barwnik mieszasz po ubiciu, tak? Delikatnie trzepaczką czy jak?
Bo każdy kolor ubijać w niewielkiej ilości osobno to chyba nie za bardzo?

Ten zestaw barwników powinien mi wystarczyć na Kubusia i prosiaczka... http://www.aledobre.pl/4778,Zestaw_barwnik...wypiekicom.html
Są wszystkie kolory.
Czarny z tego zestawu będzie ok? Wystarczająco mocny?

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Kontur wycisnij z woreczka bez koncowki tylko z obcietym rozkiem. Najpierw obetnij ociupinke i sprawdz jaka grubosc kreski Ci odpowiada. Jesli jest za cienka to powieksz dziurke.
Ten czarny barwnik, ktory pokazalas jest bardzo dobry. Bedziesz potrzebowala tylko odrobine, jest bardzo wydajny. Nie ucieraj za duzo masla na kontur, na taki rysunek wystarczy 1/6 kostki, albo i mniej bo jeszcze Ci zostanie.
Czarne maslo na kontur mozesz sobie przygotowac nawet kilka dni wczesniej i trzymac w lodowce, nabierze mocnego czarnego koloru, tak jak masa cukrowa. Potem wystarczy kilka sekund w mikrofali (uwaga, bo szybko masa bedzie plynna) i juz mozna wyciskac. Jesli calkiem sie rozpusci to na chwile do zamrazarki i czekasz do uzyskania pascianej konsystencji.

Wierzch tortu smaruje po prostu smietana dzien wczesniej, aby biszkopt nie byl suchy. Rano sciagam folie spozywcza i maluje. Na zimnej, sztywnej smietanie lepiej sie maluje. Nie trzeba robic dodatkowej warstwy smietany, bo sama dekoracja przykryje wszystkie niedoskonalosci, wazne zeby powierzchnia byla w miare gladka.

Barwniki dodaje do juz ubitej smietany, trzeba to jednak robic bardzo delikatnie, takimi ruchami jak wmieszanie maki do biszkopta. Zbyt gwaltowne i dlugie mieszanie zwazy krem.
Zazwyczaj ubijam smietane w duzem misce, potem przekladam sobie pocje smietany do malych miseczek i osobno barwie kolorami, mieszam lyzeczka lub raczka od widelca. Pozniej delikatnie mieszam silikonowa szplatulka, aby nie bylo bialej niezabarwionej smietany w masie.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Karina już wszystko dokładnie opisała, chociaż ja na kontury mam inny sposób. Rysunek wkładam w foliową koszulkę. Kotury rysuję rozpuszczoną czekoladą- w worku jednorazowym odcinam końcówkę na małą dziurkę. Potem koszylkę z czekoladą do lodówki na godzinkę a potem całość "do góry nogami" na cienko posmarowany tort. Tylko musisz pamiętać przy drukowaniu o lustrzanym odbiciu. Ja w swoim torcie ze sową zapomniałam i książka wyszła na lewą stronę. Dalej robię tak jak moja lepsza koleżanka po fachu.
cvety.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
No kochane, bedzie sie dzialo
icon_mrgreen.gif

Jak mi jubilat dozyje do czerwca to bedzie zamowienie na tort na 100-ne urodziny!
Na osiemnastego czerwca babka tort zamowila
icon_smile.gif

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
kadarma-nie widać ,że nie masz cierpliwości-torcik na innym wątku przecudny(ten dla córci) do lepienia różańca trzeba mieć cierliwość jednak ... ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy