Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Calkowicie zgadzam sie z Demolka.
Torcik, ktory zrobilas dla coreczki na komunie jest przepiekny, dopracowany w szczegole i widac ile serca w niego wlozylas!!!!
anbetung.gif

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
Witam!
Właśnie zabrałam się za torty komunijne i niech ktoś powie że nie mam pecha ,upiekłam 2 biszkopty bezglutenowe ,ok ,upiekłam jeden zwykły ok, piekę dugi zwykły spalił się ,myślę nic to upiekę jeszcze jednego ,szybciutko zamieszałam i bach do piekarnika a ten nic, kurka wodna zepsuł się na dobre i co teraz ja się pytam ?????

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
joka @ 7 May 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1574179Witam!
Właśnie zabrałam się za torty komunijne i niech ktoś powie że nie mam pecha ,upiekłam 2 biszkopty bezglutenowe ,ok ,upiekłam jeden zwykły ok, piekę dugi zwykły spalił się ,myślę nic to upiekę jeszcze jednego ,szybciutko zamieszałam i bach do piekarnika a ten nic, kurka wodna zepsuł się na dobre i co teraz ja się pytam ?????
Współczuję ...
Pomoc sąsiedzka pozostaje...

Nat_alia

Member
Kwi 19, 2012
68
0
0
Ja mam tak zawsze jak mi bardzo zależy
icon_sad.gif
albo biszkopt się nie upiecze, albo śmietana nie ubije, albo krem zważy
icon_sad.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nat_alia

Member
Kwi 19, 2012
68
0
0
Brak mi czasu i umiejętności na takie torty jak Wasze, więc zrobiłam taki prosty torcik
icon_smile.gif

Załączniki

• gumball2.jpg
    gumball2.jpg
    203.1 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dzisiaj mala produkcja 5 tortow:

2 komunijne dla chlopcow

ZIB_0013.jpg
ZIB_0015.jpg

Załączniki

• ZIB_0013.jpg
    ZIB_0013.jpg
    196.8 KB · Wyświetleń: 0
  • ZIB_0015.jpg
    ZIB_0015.jpg
    223.5 KB · Wyświetleń: 0

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
I ja zrobiłam ,ale nie wiem czy mam wstawiać po ślicznych tortach Kariny, mogą wypaść nieco blado
icon_redface.gif

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
ok,coś mi nie wchodzi , nie wiem dlaczego nie mogę dodać zdjęcia
gruebel_2.gif
,proszę o podpowiedz.

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
joka-rozumiem Twój ból ,przy Karinie to aż siara coś wstawić... kiedyś wstawiłam mojego śmietanowca to pozostał bez komentarza co wpędiło mnie w większe kompleksy....
icon_rolleyes.gif

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Karino, proszę o twój sposób na kielich. Szczególnie podoba mi się końcowe cieniowanie.

Załączniki

• 20150509_084115.jpg
    20150509_084115.jpg
    171.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 20150510_071543.jpg
    20150510_071543.jpg
    115.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 20150505_055028.jpg
    20150505_055028.jpg
    121.2 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Kadarma, widze, ze i u Ciebie ruch w interesie
icon_mrgreen.gif

Moj sposob na kielich:
Folie spozywcza wciskam do kieliszka na wino (mam taki z grubymi sciankami) i wkladam do srodka marcepan, mocno dociskam aby uzyskac gladka i wypukla powierzchnie.
Marcepanowy kielich jest pelen - dlatego trzyma forme i nie rozjezdza sie na boki.
Potem okraglym wykrawaczem miziam brzegi aby uzyskac tulipanowy ksztalt kielicha. Wyciskam paluszkami brzeg i wyciskam wzorek kulkowym narzedziem po obu stronach ranciku (pozyczylam palke z kulka od dziecka znajomych, jest w zestawach klockow lego).
Radelkiem z gladka tarcza robie dwie linie pod odcisnietym wzorkiem.
Roluje krotka nozke i mala stopke, stopke wykanczam podobnie jak rant kielicha. Laczenia maskuje malymi kuleczkami z masy marcepanowej.

Kielichy, ktore beda zlote:
najpierw pomalowalam na zolto i zostawilam do obeschniecia na noc, potem wypedzlowalam je zlotym pylkiem. Na koniec pedzelkiem delikatnie zaznaczylam cieniowanie, ala patyna, uzylam najpierw barwnika "stare zloto" a potem bialego.
Srebrny kielich natomiast psiknelam srebrnym sprayem a patyne uzyskalam bialym barwnikiem, delikatne mazniecia pedzelkiem na rantach, kulkach i wypuklosciach kielicha aby podkreslic jego ksztalt.

W zeszlym roku robilam kielichy bez cieniowania i wydawaly mi sie zbyt bajkowe, teraz chcialam uzyskac bardziej elegancki i realistyczny wyglad.

A dzisiaj jeszcze jeden torcik, angry birds. Czeka na odbior. Mam nadzieje, ze klientce sie spodoba.

ZIB_0017.jpg

Załączniki

• ZIB_0017.jpg
    ZIB_0017.jpg
    326.6 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Demolko, nie ma sie czego wstydzic.
Ja nie skomentowalam Twojego zdjecia wczesniej, ale tez zgadzam sie z Cinka, ze byl bardzo fajny.
Utkwilo mi Twoje zdjecie w pamieci ze wzgledu na fajne kwiatki. Absolutnie nie ma potrzeby wpadac w kompleksy bo nikt nie skomentowal zdjecia.
Nie oznacza to przeciez, ze bylo cos z tortem zle.

Po prostu czasem rzadziej zagladamy na forum albo w natloku tortow nie ma czasu skomentowac kazdego fajnego torcika.
"Nasz" smietanowy watek jest mniej popularny niz watek z dekoracjami z masy cukrowej i dlatego troche mniej dziewczyn tu zaglada i komentuje.

Czasem owszem wstawiamy zdjecie torta wyjatkowo udanego zeby sie pochwalic, ale czesto tez po to aby pomoc, zainspirowac i podsujac pomysl na torta, jezeli akurat dostanie sie zamowienie na cos podobnego.
Ja lubie sledzic watek z masy cukrowej i sciagac pomysly i modyfikowac je do moich potrzeb.

Jestesmy tu po to aby sobie pomagac, a nie wpedzac w kompleksy i uwierz, ze nawet jeslu Twoj tort bylby nieudany (a NIE BYL taki) to nikt by nie zadrwil, bo kazdy pamieta jak zaczynal i kiedy brakowalo wprawy i pomyslow.
Z czasem kazdy dochodzi do swojego stylu i podnosi kunszt.

Mi nawet teraz trafiaja sie torty, ktore mi sie nie podobaja i uwazam, ze wyszly i brzydko (jak minekraft ostatnio) i nic na to nie poradze.

Glowa do gory i wstawiac fotki bo watek bedzie nudny, jesli tylko dwie lub trzy osoby beda zamieszczac swoje dziela!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy