Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
znacie może przepis na krem truskawkowy lub malinowy do przełożenia toru?, bardzo bym chciała zrobić jakiś tort z masami owocowymi na dzień dziecka dla moich skarbów

aganieszka9

Member
Wrz 5, 2011
61
0
0
wreszcie popełniłam pierwszego na zamówienie bitośmietanowca toatlnie nie zadowolona jestem ale sie podobał ... ja niewiem nie umie z nia współpracować duzo bardziej wole mase cukrową ja niewiem jak wy możecie takie cuda robić
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

co do kremu truskawkowego to mozna zrobić tak:
Rozmrożone truskawki zmiksować na pure z dodatkiem soku z cytryny, przecedzić przez sitko, dodać cukier puder i mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę, rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia i lekko schłodzić.
 Ubić schłodzoną śmietankę, pod koniec dodać cukier waniliowy i cukier puder. Bitą śmietanę dokładanie wymieszać z ostudzonym puree, tworząc tzw. krem bawarski (na zdjęciach widać, że składniki nie były dokładnie wymieszane).

Załączniki

• ramka.JPG
    ramka.JPG
    2.8 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Ćwicz sabuto, ćwicz
lecker.gif

Hajastan, dzisiaj robiłam krem malinowy tak: zmiksowałam ok 150g malin i podgrzałam, zalałam 4 łyżeczki żelatyny niewielką ilością wody, a gdy żelatyna napęczniała dodałam ją do podgrzanych malin i chwilę mieszałam, aż się rozpuści. Ubiłam 650ml śmietany 30% i do ubitej cienką strużką wlałam wystudzone już maliny. Wyszedł pycha
icon_biggrin.gif

Roślinna nie jest tak smaczna jak zwierzęca i dlatego używa się jej tylko do dekoracji. Roślinna jest śnieżnobiała i nie rozpuszcza się w rękawie pod wpływem ciepła rąk.
Agnieszko króliczek jest świetny, nie rozumiem dlaczego jesteś niezadowolona.
A to dzisiejsze moje torty:
kombajn

Załączniki

• Zdj_cie0915.jpg
    Zdj_cie0915.jpg
    229.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie0916.jpg
    Zdj_cie0916.jpg
    190.5 KB · Wyświetleń: 0

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Aniu kombajn rewelacja!
anbetung.gif
Komunijne super!Ale wysyp tortów miałas!
A ja mam problem ma 7 lub 9 czerwca mam dla męża znajomych zrobić auto bolid z Formuły 1.
Sprawdzałam już w necie jak dokładnie wygląda nigdy takiego jeszcze nie robiłam pewnie pasowało by najpierw zrobić na próbę.

aganieszka9

Member
Wrz 5, 2011
61
0
0
Anka cuda !!!! piekne torty :D
Z królika jestem nie zadwolona bo smietana mi plynela i ze wstydem powiem zeby wybrnąć cały obrazek i tło nakładałam pedzelkami
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif
bo o rekawie mowy nie bylo :D
powiedz mi ta roslinna to on sie pod masa cukrowa rozpuszcza ? gdzie kupujesz mam na piatek tort lalke i tak myslalam litr kupic i miec spokoj

KUPILAM wlasnie na allegro u faceta co mial podklady tez bakelsowa smietane roslinna ciekawe czy bede umiala na tym pracowac D:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36

aganieszka9

Member
Wrz 5, 2011
61
0
0
dzieki no wiem ze pisalyscie ale taka duzo ilosc narazie mnie nie zacheca do kupywania kupilam na allegro na probe mam nadzieje ze wyjdzie :D
stad ponawiam moje pytanie czy dodaje sie cos do tego czy po prostu ubija i juz , czy przed uzyciem wstawiacie do lodowki jeszcze na chwile czy od razu no i kiedy najlepiej ja barwic ?

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Nie robiłam nigdy taką śmietaną Anna5 dużo robi wydaje mi się,że tak się postępuje jak ze zwykłą więcej nie wiem bo ja raczej z masy budyniowej robię.
Ps. jaki konkretnie tort masz zrobić?

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Też robiłam oczywiście z budyniowej masy i mam robić na 18 czerwca dla córki kuzynki.Jak zrobisz to napisz jak Ci poszło i jak oceniasz tą śmietanę bo też
się zastanawiam nad tą śmietaną i zdjęcie też poproszę.
wink.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Zobaczysz że będziesz zadowolona z tej roślinnej, bo nic ci nie popłynie. Jak z nią postępować to na bank masz na opakowaniu napisane. Musisz schłodzić ją w lodówce, żeby dobrze się ubiła, a barwnik to tylko w proszku, bo inne rozrzedzają śmietanę, choć roślinna może żelowym dała by radę. Barwnik dodawaj po wlaniu śmietany do miski, potem troszkę wymieszaj żeby sprawdzić czy tyle barwnika wystarczy, jak nie to dosyp dopóki jest płynna i ubij. A z królika to możesz być zadowolona, bo pomimo że ci płynęła to potrafiłaś z tego jakoś wybrnąć
icon_biggrin.gif

To mój dzisiejszy torcik, miała być piłka tyle że nie 3D, ale z normalnego okrągłego tortu:

Załączniki

• Zdj_cie0924.jpg
    Zdj_cie0924.jpg
    199.7 KB · Wyświetleń: 0

Nat_alia

Member
Kwi 19, 2012
68
0
0
Zrobiłam kilka tortów, ale nie robiłam wszystkim zdjęc, a te które mam nie są zbyt wyraźne.
Miałam problem ze zrobieniem róż. Pierwszą masę zrobiłam ze śmietany roślinnej i odrobiny budyniu. Po wyjęciu z lodówki różyczki wychodziły nawet ładne ( jak na mnie), ale po jakimś czasie masa zaczęła się rozpływac, więc ubiłam samą śmietanę z barwnikiem, i płatki na się rwały, więc musiałam ponownie do masy dodac budyń i chłodzic co jakiś czas:( a dziś zrobiłam torcik z lalką
icon_smile.gif

Załączniki

• IMG_0983cin.jpg
    IMG_0983cin.jpg
    577 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0993cin.jpg
    IMG_0993cin.jpg
    420.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0999cin.jpg
    IMG_0999cin.jpg
    226.2 KB · Wyświetleń: 0

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Nat_alia fajne te torty! Ania gdzieś wcześniej pisała,że jak śmietana się rwie to za dużo jest ubita, trzeba wyczuć kiedy jest dobra, dlatego się boję śmietany.
To kwestia wprawy tak myślę.

Nat_alia

Member
Kwi 19, 2012
68
0
0
Muszę jeszcze trochę powiczyc. Bałam się, że przez to, że jest ciepło to się rozpłynie wiec ubiłam ją mocniej. Następnym Razem będzie lepiej ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy